15.8 C
Athens
Παρασκευή, 23 Φεβρουαρίου, 2024

15.8 C
Athens
Παρασκευή, 23 Φεβρουαρίου, 2024

Πολιορκούν τη Χαν Γιούνις οι Ισραηλινοί – Νεκροί οι μισοί διοικητές της Χαμάς

Διαβάστε επίσης

Περικυκλώνει τη Χαν Γιούνις, τη μεγαλύτερη πόλη στο νότιο τμήμα της Λωρίδας της Γάζας, ο ισραηλινός στρατός  όπου μαίνονται άγριες μάχες, ανάμεσα στις πιο σφοδρές των δυο μηνών του πολέμου, ανάμεσα στις δυνάμεις του και τον στρατιωτικό βραχίονα της Χαμάς.

Με τα πόδια, με μοτοσικλέτες, στοιβαγμένοι σε κάρα, με αποσκευές και ατομικά τους είδη πάνω στις οροφές αυτοκινήτων, χιλιάδες άμαχοι συνεχίζουν να φεύγουν προς άλλες περιοχές του νότου, στριμωγμένοι σε περίμετρο ολοένα πιο μικρή, στα -κλειστά- σύνορα με την Αίγυπτο, αντιμέτωποι με καταστροφική ανθρωπιστική κατάσταση.

Ο ισραηλινός στρατός, που άρχισε την 27η Οκτωβρίου χερσαία επίθεση εναντίον της Χαμάς στο βόρειο τμήμα της Λωρίδας της Γάζας, ανακοίνωσε πως πλέον επεκτείνει τις επιχειρήσεις του στο σύνολο του θυλάκου, σχεδόν δυο μήνες μετά το ξέσπασμα της σύρραξης, με έναυσμα την άνευ προηγουμένου έφοδο μαχητών του παλαιστινιακού ισλαμιστικού κινήματος σε νότιους τομείς της ισραηλινής επικράτειας την 7η Οκτωβρίου.

«Οι δυνάμεις μας περικυκλώνουν τη Χαν Γιούνις, στο νότιο τμήμα της Λωρίδας της Γάζας», ανέφερε ο επικεφαλής του ισραηλινού γενικού επιτελείου στρατηγός Χερτσί Χαλεβί σε ανακοινωθέν του. «Ασφαλίσαμε πολλά οχυρά της Χαμάς στο βόρειο τμήμα της Λωρίδας της Γάζας και διεξάγουμε τώρα επιχειρήσεις εναντίον οχυρών της στον νότο», συνέχισε.

«Δυνάμεις μας βρίσκουν όπλα σχεδόν σε όλα τα κτίρια και τα σπίτια, τρομοκράτες σε πολλά σπίτια και τους αντιμετωπίζουν», πρόσθεσε, την ώρα που η διεθνής ανησυχία για τον αντίκτυπο του πολέμου στους αμάχους εντείνεται.

Πηγές προσκείμενες στη Χαμάς και στον Παλαιστινιακό Ισλαμικό Τζιχάντ δήλωσαν στο Γαλλικό Πρακτορείο ότι μαχητές τους ενεπλάκησαν σε σκληρές μάχες με ισραηλινά στρατεύματα, με σκοπό να τα εμποδίσουν να μπουν στη Χαν Γιούνις, ειδικά τομείς στο ανατολικό τμήμα της πόλης, καθώς και σε παρακείμενους καταυλισμούς προσφύγων.

Σύμφωνα με το γραφείο Τύπου της κυβέρνησης της Χαμάς, πυρά πυροβολικού είχαν αποτέλεσμα «δεκάδες θανάτους και τραυματισμούς» τη νύχτα της Τρίτης προς Τετάρτη σε χωριά ανατολικά της Χαν Γιούνις.

Ο ισραηλινός στρατός εξαπολύει επίσης επιθέσεις σε άλλους τομείς της Λωρίδας της Γάζας.

Σύμφωνα με το υπουργείο Υγείας της Χαμάς, ισραηλινά αεροπορικά πλήγματα εναντίον του καταυλισμού προσφύγων Νουσέιρατ, στο κεντρικό τμήμα του θυλάκου, είχαν αποτέλεσμα να σκοτωθούν έξι άνθρωποι και να τραυματιστούν άλλοι 14. Σύμφωνα με την ίδια πηγή, άλλα πλήγματα, στον καταυλισμό προσφύγων στην Τζαμπάλια, σκότωσαν και τραυμάτισαν κι άλλους Παλαιστίνιους. Ανάμεσά τους ήταν ο Ράμεζ αλ Νάτζαρ, ο διευθυντής κλινικής της Χαν Γιούνις, που έχασε τη ζωή του όταν έγινε στόχος το σπίτι του.

Διοικητές μονάδων «εξαλείφθηκαν»

Μέσω Telegram, ο ισραηλινός στρατός διαβεβαίωσε πως «εξάλειψε» τους «περισσότερους διοικητές» μονάδων της Χαμάς που δρούσαν αξιοποιώντας δίκτυο υπόγειων σηράγγων στο βόρειο τμήμα της Λωρίδας της Γάζας. Έδωσε στη δημοσιότητα φωτογραφικό υλικό το οποίο εικονίζει πέντε αξιωματικούς του στρατιωτικού βραχίονα της Χαμάς που κατ’ αυτόν «εξαλείφθηκαν».

Νωρίτερα, ο ισραηλινός πρωθυπουργός Μπενιαμίν Νετανιάχου δήλωνε κατά τη διάρκεια συνέντευξης Τύπου πως έχουν σκοτωθεί περίπου οι μισοί διοικητές μονάδων των Ταξιαρχιών Εζεντίν αλ Κάσαμ, «ταγμάτων» με δύναμη περίπου 1.000 ανδρών το καθένα, κατά τον Τσαχάλ.

Αφότου ξανάρχισαν οι εχθροπραξίες, την 1η Δεκεμβρίου, όταν τερματίστηκε η ανακωχή επτά ημερών, εκατοντάδες χιλιάδες άμαχοι που είχαν ήδη μετατραπεί σε πρόσφυγες όταν εξελισσόταν η πρώτη φάση του πολέμου στον βορρά αναγκάστηκαν να φύγουν ξανά, διανύοντας κάποια χιλιόμετρα, για να σωθούν από τις βόμβες και τις μάχες.

«Φαίνεται πως δεν υπάρχει καμιά τοποθεσία που μπορούμε να μείνουμε», είπε η Ουμ Μαχμούντ Τανάσι, κάτοικος της Χαν Γιούνις, που κινείτο προς τη Ράφα, στα σύνορα με την Αίγυπτο.

«Καμιά τοποθεσία δεν είναι ασφαλής στη Γάζα. Ούτε τα νοσοκομεία, ούτε τα καταφύγια, ούτε οι καταυλισμοί προσφύγων. Κανένας δεν είναι ασφαλής. Ούτε τα παιδιά. Ούτε οι εργαζόμενοι στην υγεία. Ούτε οι εργαζόμενοι στις ανθρωπιστικές οργανώσεις. Η κατάφωρη περιφρόνηση των θεμελιωδών κανόνων της ανθρωπιάς πρέπει να σταματήσει», τόνισε από την πλευρά του ο συντονιστής του ΟΗΕ για τα ανθρωπιστικά ζητήματα, ο Μάρτιν Γκρίφιθς.

Το Παγκόσμιο Επισιτιστικό Πρόγραμμα (ΠΕΠ) υπογραμμίζει πως η διανομή ανθρωπιστικής βοήθειας είναι πλέον «σχεδόν αδύνατη» στη Λωρίδα της Γάζας και προειδοποιεί πως η συνέχιση των εχθροπραξιών θα «επιδεινώσει την καταστροφική ανθρωπιστική κρίση που απειλούσε ήδη (…) τον άμαχο πληθυσμό».

Διακοπή της βοήθειας

Σύμφωνα με το Γραφείο Συντονισμού Ανθρωπιστικών Υποθέσεων (OCHA) του ΟΗΕ, η Ράφα είναι πλέον η μοναδική τοποθεσία στον θύλακα όπου εξακολουθεί να διανέμεται ανθρωπιστική βοήθεια, όμως οι ποσότητες είναι περιορισμένες. Καμιά βοήθεια δεν φθάνει πλέον στη Χαν Γιούνις, ενώ η πρόσβαση σε περιοχές στο βόρειο τμήμα της Λωρίδας της Γάζας είχε επισήμως απαγορευτεί ήδη προτού ξαναρχίσουν οι εχθροπραξίες.

Ο ισραηλινός στρατός ρίχνει καθημερινά στη Χαν Γιούνις φυλλάδια προειδοποιώντας πως επίκεινται άμεσα βομβαρδισμοί και διατάσσοντας τους κατοίκους να φύγουν από τις συνοικίες τους.

Ο ΟΗΕ, ο οποίος υπολογίζει πως διαταγές άμεσης απομάκρυνσης των κατοίκων αφορούν επί του παρόντος το 28% του θυλάκου, χαρακτηρίζει «αδύνατο» να δημιουργηθούν ασφαλείς ζώνες υποδοχής προσφύγων, για τις οποίες έχει κάνει λόγο το Ισραήλ.

Χθες σκηνές χάους επαναλήφθηκαν στο νοσοκομείο Νάσερ της Χαν Γιούνις, το μεγαλύτερο της νότιας Λωρίδας της Γάζας, όπου ασθενείς δέχονταν τις φροντίδες του προσωπικού ακόμη και στα πατώματα. Υπό τον ήχο των σειρήνων των ασθενοφόρων, έφθαναν συνεχώς κι άλλοι τραυματίες. Κάποιοι πάνω σε ρυμουλκούμενα καρότσια, άλλοι σε φορεία, ακόμα και στα χέρια συγγενών.

Σύμφωνα με τον ΟΗΕ, 1,9 εκατ. άνθρωποι, δηλαδή το 85% του πληθυσμού, έχουν εκτοπιστεί από τον πόλεμο στη Λωρίδα της Γάζας. Οι μισές και πλέον κατοικίες έχουν υποστεί ζημιές ή καταστραφεί ολοσχερώς.

Με βάση τον πιο πρόσφατο απολογισμό του υπουργείου Υγείας της Χαμάς, 16.248 άνθρωποι, το 70% και πλέον εκ των οποίων ήταν γυναίκες, παιδιά και έφηβοι, σκοτώθηκαν στη Λωρίδα της Γάζας από την έναρξη των ισραηλινών βομβαρδισμών την 7η Οκτωβρίου.

Στο Ισραήλ σκοτώθηκαν 1.200 άνθρωποι, οι περισσότεροι την ημέρα της επίθεσης της Χαμάς με ορμητήριο τη Λωρίδα της Γάζας. Στην πλειονότητά τους ήταν επίσης άμαχοι, σύμφωνα με τις ισραηλινές αρχές.

Σε αντίποινα, το Ισραήλ κήρυξε πόλεμο στη Χαμάς και διεμήνυσε πως θα «εξαλείψει» το παλαιστινιακό ισλαμιστικό κίνημα στην εξουσία στη Λωρίδα της Γάζας από το 2007, «τρομοκρατική» οργάνωση σύμφωνα με τις ισραηλινές αρχές, τις ΗΠΑ και την ΕΕ.

Σύμφωνα με την κυβέρνηση Νετανιάχου, 138 όμηροι που απήχθησαν την 7η Οκτωβρίου συνεχίζουν να κρατούνται στη Γάζα, μετά την απελευθέρωση κατά τη διάρκεια της ανακωχής 105 εξ αυτών. Η απελευθέρωση των 80 έγινε σε αντάλλαγμα για την αποφυλάκιση 240 Παλαιστινίων, γυναικών, παιδιών και εφήβων, από ισραηλινά κέντρα κράτησης.

Νεκροί στον Λίβανο

Συνολικά 82 ισραηλινοί στρατιωτικοί έχουν σκοτωθεί στη Γάζα αφότου άρχισε η χερσαία επιχείρηση, κατά τον επίσημο απολογισμό.

Ο πόλεμος στη Λωρίδα της Γάζας ανέβασε εξάλλου κατακόρυφα ξανά την ένταση στα σύνορα Ισραήλ/Λιβάνου, όπου οι ανταλλαγές πυρών ανάμεσα στον ισραηλινό στρατό και το λιβανικό σιιτικό ένοπλο κίνημα Χεζμπολάχ, σύμμαχο της Χαμάς, είναι πρακτικά καθημερινές από την επομένη του ξεσπάσματος της σύρραξης.

Χθες Τρίτη δύο άνθρωποι, ανάμεσά τους μέλος των ενόπλων δυνάμεων του Λιβάνου, σκοτώθηκαν σε βομβαρδισμούς του Ισραήλ στο νότιο τμήμα της χώρας, έκαναν γνωστό ο λιβανικός στρατός και το επίσημο πρακτορείο ειδήσεων της χώρας.

Ο Τσαχάλ αναγνώρισε πως αυτός ευθυνόταν, τονίζοντας πως έβαλε στο στόχαστρο θέση του σιιτικού ένοπλου κινήματος Χεζμπολάχ, συμμάχου της Χαμάς, προκειμένου να «εξαλείψει άμεση απειλή».

«Δεν ήταν ο στόχος του πλήγματος οι ένοπλες δυνάμεις του Λιβάνου», ανέφερε ο ισραηλινός στρατός μέσω X (του πρώην Twitter), εκφράζοντας τη «λύπη» του για το αιματηρό συμβάν.

Στο βόρειο τμήμα της κατεχόμενης Δυτικής Όχθης, όπου η βία επίσης κλιμακώθηκε, δυο Παλαιστίνιοι, 16 και 18 ετών, σκοτώθηκαν και άλλοι τρεις τραυματίστηκαν τα ξημερώματα από πυρά του ισραηλινού στρατού στον καταυλισμό προσφύγων Φαράα, σύμφωνα με το επίσημο παλαιστινιακό πρακτορείο ειδήσεων WAFA, που επικαλέστηκε πηγές του στην Ερυθρά Ημισέληνο.

Από την 7η Οκτωβρίου, τουλάχιστον 257 Παλαιστίνιοι έχουν σκοτωθεί στη Δυτική Όχθη σε επιδρομές του ισραηλινού στρατού ή εβραίων εποίκων, σύμφωνα με την Παλαιστινιακή Αρχή.

Νεκροί οι μισοί διοικητές της Χαμάς στη Γάζα

Ο ισραηλινός πρωθυπουργός Μπενιαμίν Νετανιάχου διαβεβαίωσε χθες Τρίτη το βράδυ πως οι ένοπλες δυνάμεις της χώρας του σκότωσαν περίπου τους μισούς από τους διοικητές μονάδων του παλαιστινιακού ισλαμιστικού κινήματος Χαμάς κατά τη διάρκεια των αεροπορικών και χερσαίων επιχειρήσεων που διεξάγουν στη Λωρίδα της Γάζας από την 7η Οκτωβρίου.

Ο στρατός του Ισραήλ κάνει την υπόθεση πως η Χαμάς έχει συνολικά 24 μονάδες που πολεμούν στη Γάζα, μιλά για «τάγματα», με περίπου 1.000 μέλη το καθένα.

Σύντομα, δεν θα υπάρχει ούτε μια από αυτές τις μονάδες ικανή να απειλήσει το Ισραήλ, διαβεβαίωσε από την πλευρά του ο υπουργός Άμυνας Γιοάβ Γκάλαντ, ο οποίος εκφράστηκε στην ίδια συνέντευξη Τύπου με τον πρωθυπουργό Νετανιάχου. Σύμφωνα με τον ίδιο, η Χαμάς σταδιακά χάνει τον έλεγχο στη Λωρίδα της Γάζας.

«Δεν θα ξεχάσουμε, ούτε θα συγχωρήσουμε», είπε ο κ. Νετανιάχου, δυο μήνες μετά το ξέσπασμα του πολέμου Ισραήλ/Χαμάς με έναυσμα την άνευ προηγουμένου επίθεση μαχητών του παλαιστινιακού ισλαμιστικού κινήματος σε νότιους τομείς της ισραηλινής επικράτειας την 7η Οκτωβρίου.

Ο ισραηλινός στρατός λέει πως δρα στη νότια Λωρίδα της Γάζας από χθες, ιδίως στη μεγαλύτερη πόλη της περιοχής, τη Χαν Γιούνις.

Ο κ. Νετανιάχου καταφέρθηκε εξάλλου εναντίον διεθνών οργανώσεων υπεράσπισης ανθρωπίνων δικαιωμάτων και του ΟΗΕ διότι κατ’ αυτόν δεν καταγγέλλουν τα σεξουαλικά εγκλήματα μελών της Χαμάς σε βάρος γυναικών. Νωρίτερα χθες, κατά τη διάρκεια συνάντησής του με ομήρους που απελευθερώθηκαν κατά τη διάρκεια της πρόσφατης ανακωχής και συγγενείς τους, ο ισραηλινός πρωθυπουργός είπε σε δημοσιογράφους πως άκουσε, «όπως και εκείνοι», φρικιαστικές αφηγήσεις για βιασμούς.

Δύο νεκροί σε πλήγματα του Ισραήλ στον Λίβανο

Δύο άνθρωποι, ανάμεσά τους μέλος των ενόπλων δυνάμεων του Λιβάνου, σκοτώθηκαν χθες Τρίτη σε βομβαρδισμούς του Ισραήλ στο νότιο τμήμα της χώρας, έκαναν γνωστό ο λιβανέζικος στρατός και το λιβανέζικο επίσημο πρακτορείο ειδήσεων.

Σε ανακοινωθέν του, ο λιβανέζικος στρατός, που είναι ανεπτυγμένος στην περιοχή των συνόρων, ανέφερε πως «ο ισραηλινός εχθρός βομβάρδισε» θέση του στην περιοχή Αανταϊσέ, «σκοτώνοντας έναν στρατιώτη και τραυματίζοντας άλλους τρεις».

Ο Τσαχάλ, ο ισραηλινός στρατός, αναγνώρισε πως αυτός ευθυνόταν, τονίζοντας πως έβαλε στο στόχαστρο θέση του λιβανέζικου ένοπλου κινήματος Χεζμπολάχ, συμμάχου της Χαμάς, προκειμένου να «εξαλείψει άμεση απειλή».

«Δεν ήταν ο στόχος του πλήγματος οι ένοπλες δυνάμεις του Λιβάνου», ανέφερε ο ισραηλινός στρατός μέσω X (του πρώην Twitter), εκφράζοντας τη «λύπη» του για το αιματηρό συμβάν.

Πρόκειται για τον πρώτο στρατιώτη του Λιβάνου που έχασε τη ζωή του από την έναρξη την 8η Οκτωβρίου των σχεδόν καθημερινών ανταλλαγών πυρών στα σύνορα ανάμεσα στο Ισραήλ και τη Χεζμπολάχ.

Οι εχθροπραξίες ξέσπασαν την επομένη της έναρξης πολέμου ανάμεσα στο Ισραήλ και τη Χαμάς, με έναυσμα την άνευ προηγουμένου επίθεση του παλαιστινιακού ισλαμιστικού κινήματος στην ισραηλινή επικράτεια την 7η Οκτωβρίου.

Το ισχυρό φιλοϊρανικό ένοπλο κίνημα ανέλαβε χθες Τρίτη την ευθύνη για σειρά επιθέσεων εναντίον δυνάμεων και θέσεων του Ισραήλ στην περιοχή των συνόρων.

Το Ισραήλ βομβαρδίζει παραμεθόριες ζώνες, τονίζοντας πως βάζει στο στόχαστρο υποδομές της Χεζμπολάχ.

Ο επικεφαλής του ισραηλινού γενικού επιτελείου, ο στρατηγός Χερτσί Χαλεβί, διεμήνυσε χθες Τρίτη πως οι δυνάμεις του «δρουν αποφασιστικά εναντίον οποιουδήποτε ετοιμάζεται ή αποπειράται να βλάψει πολίτες και στρατιώτες του Ισραήλ» και ότι η Χεζμπολάχ «θα πληρώσει βαρύ τίμημα».

Το εθνικό πρακτορείο ειδήσεων του Λιβάνου, το ANI, ανέφερε χθες ότι καταγράφτηκαν βολές του πυροβολικού και αεροπορικά πλήγματα από το Ισραήλ σε περιοχές κοντά στα σύνορα των δυο κρατών, κάνοντας λόγο για τον θάνατο σύρου αγρότη κατά τη διάρκεια βομβαρδισμού στο αγρόκτημα όπου δούλευε.

Από την 7η Οκτωβρίου, οι εχθροπραξίες στα σύνορα έχουν στοιχίσει τη ζωή σε πάνω από 110 ανθρώπους στη λιβανέζικη πλευρά, στην πλειονότητά τους μαχητές της Χεζμπολάχ, αλλά και τουλάχιστον 14 αμάχους, συμπεριλαμβανομένων τριών δημοσιογράφων, σύμφωνα με καταμέτρηση του Γαλλικού Πρακτορείου.

Τουλάχιστον έξι ισραηλινοί στρατιωτικοί και τρεις άμαχοι έχουν σκοτωθεί στην επικράτεια του Ισραήλ στις επιθέσεις από τον Λίβανο, σύμφωνα με τις αρχές.

Η προσωρινή δύναμη του ΟΗΕ στον Λίβανο (FINUL), ανεπτυγμένη στο νότιο τμήμα της χώρας, λέει πως μέλη της έχουν τραυματιστεί επανειλημμένα στους βομβαρδισμούς.

Σχολιάζοντας τον θάνατο του στρατιώτη του Λιβάνου, υπογράμμισε σε ανακοίνωσή της ότι «οι λιβανέζικες ένοπλες δυνάμεις δεν έχουν εμπλακεί σε πόλεμο με το Ισραήλ».

Στηλίτευσε την «πολύ ανησυχητική αύξηση» των εχθροπραξιών στον τομέα τις τελευταίες ημέρες, εκφράζοντας τον φόβο πως θα οδηγήσει σε «καταστροφικές συνέπειες και στις δυο πλευρές» των συνόρων.

Η απόφαση 1701 του Συμβουλίου Ασφαλείας του ΟΗΕ, που υιοθετήθηκε μετά τον πόλεμο στον οποίο ενεπλάκησαν το 2006 το Ισραήλ και η Χεζμπολάχ, αξίωνε από την λιβανέζικη κυβέρνηση να επιβάλει την εξουσία της σε όλη την εθνική επικράτεια, καθώς και τον αφοπλισμό της Χεζμπολάχ, που διέθετε ισχυρές δυνάμεις στον νότο.

Παρότι από το 2006 η Χεζμπολάχ δεν έχει ορατή στρατιωτική παρουσία στα νότια σύνορα, κατ’ εφαρμογή της απόφασης, μαχητές της εξαπολύουν επιθέσεις εναντίον του Ισραήλ από τη μεθόριο, σε τομείς της οποίας διατηρούν δίκτυο υπόγειων σηράγγων και χαρακωμάτων, σύμφωνα με ειδικούς.

Ο πρωθυπουργός του Λιβάνου Νατζίμπ Μικάτι ανέφερε χθες Τρίτη πως προβλέπεται τους επόμενους μήνες να διεξαχθούν συνομιλίες υπό την αιγίδα του ΟΗΕ για να εφαρμοστεί η απόφαση 1701.

«Ελπίζουμε ότι κατά τη διάρκεια των τριών προσεχών μηνών, θα έχουμε απόλυτη σταθερότητα στα σύνορά μας», ανέφερε σε δελτίο Τύπου που δημοσιοποίησαν οι υπηρεσίες του.

Οι ισραηλινές δυνάμεις έχουν σκοτώσει τουλάχιστον 16.248 ανθρώπους, ανάμεσά τους 7.112 παιδιά και 4.885 γυναίκες στη Γάζα από τις 7 Οκτωβρίου, αναφέρει σήμερα η ανακοίνωση που εξέδωσε το γραφείο ενημέρωσης της Χαμάς.

Τουλάχιστον 43.616 άνθρωποι έχουν τραυματιστεί και τουλάχιστον 7.600 αγνοούνται, τονίζεται.

“Κατά τη διάρκεια της επίθεσης στη Γάζα, οι ισραηλινές δυνάμεις έριξαν περισσότερους από 50.000 τόνους εκρηκτικών σε σπίτια αμάχων, νοσοκομεία, σχολεία και σε άλλα ιδρύματα, με αποτέλεσμα την πλήρη καταστροφή 52.000 οικιστικών μονάδων, 69 σχολείων, 121 κυβερνητικών κτιρίων και 100 τζαμιών”, προστίθεται στην ανακοίνωση.

Πηγή : ΑΠΕ ΜΠΕ

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ
ΑΘΗΝΑ +
spot_img

Συμβαίνει στην Αθήνα