13.9 C
Athens
Παρασκευή, 23 Φεβρουαρίου, 2024

13.9 C
Athens
Παρασκευή, 23 Φεβρουαρίου, 2024

Live η συζήτηση στη Βουλή για το φορολογικό νομοσχέδιο

Διαβάστε επίσης

Σε εξέλιξη είναι η συζήτηση στη Βουλή του νέου φορολογικού νομοσχεδίου, το οποίο αναμένεται να ψηφιστεί αύριο, Πέμπτη.

Βαθιά πολιτικό, χαρακτήρισε το στοίχημα της νέας τετραετίας για την κυβέρνησή του, που είναι η κατανομή των φορολογικών βαρών πιο δίκαια και ισορροπημένα, ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης, μιλώντας στην Ολομέλεια της Βουλής επί του φορολογικού νομοσχεδίου. Όπως ανέφερε ο πρωθυπουργός, το υπό συζήτηση νομοσχέδιο αποτελεί μια σημαντική μεταρρύθμιση κοινωνικής δικαιοσύνης.

Νωρίτερα, απορρίφθηκε από την κυβερνητική πλειοψηφία, με διεγέρσεως ψηφοφορία, η ένσταση αντισυνταγματικότητας που υπέβαλλε ο ΣΥΡΙΖΑ επί του άρθρου 15 του φορολογικού νομοσχεδίου, που αφορά το νέο σύστημα τεκμαρτού προσδιορισμού του ελάχιστου εισοδήματος από επιχειρηματική δραστηριότητα.

Υπέρ της πρότασης αντισυνταγματικότητας ψήφισαν όλα τα κόμματα της αντιπολίτευσης, με τον υπουργό Εθνικής Οικονομίας και Οικονομικών Κωστή Χατζηδάκη, να τονίζει ότι δεν μπορεί να μιλάει κανείς για κοινωνική δικαιοσύνη, όταν ο μέσος συντελεστής φορολόγησης των ελεύθερων επαγγελματιών είναι 867 ευρώ, των συνταξιούχων 938 ευρώ και του μέσου εργαζόμενου,1.169 ευρώ.

«Θεωρείτε πως το Σύνταγμα θεσπίστηκε για να καθαγιάσει την φοροδιαφυγή;», είπε απευθυνόμενος στην αξιωματική αντιπολίτευση, ενώ αναφερόμενος στις υπό συζήτηση διατάξεις, παρατήρησε ότι πρόκειται για ένα δίκαιο νόμο που προσπαθεί να επιβάλλει δίκαια τα φορολογικά βάρη.

«Το νομοσχέδιο προσπαθεί να σπείρει κοινωνικό αυτοματισμό, ωθεί στην φοροδιαφυγή και βάζει στο στόχαστρο τους ελεύθερους επαγγελματίες, τις μικρομεσαίες επιχειρήσεις και τους επιστήμονες», τόνισε στη Βουλή, ο πρόεδρος της Κοινοβουλευτικής Ομάδας του ΣΥΡΙΖΑ Σωκράτης Φάμελλος.

Για νομοσχέδιο με φοροεισπρακτικό χαρακτήρα που αντί να πολεμά την φοροδιαφυγή την νομιμοποιεί και ευνοεί ιδιαίτερα τους μεγάλους φοροφυγάδες, έκανε λόγο ο Νίκος Ανδρουλάκης μιλώντας στην Ολομέλεια της Βουλής. Παράλληλα κατηγόρησε την κυβέρνηση ότι αιφνιδίασε τους πάντες, καθώς προεκλογικά χάιδευε τα αφτιά και ελεύθερων επαγγελματιών και δημοσίων υπαλλήλων, κατηγορώντας την ότι με την πολιτική της πλήττει τόσο τη μεσαία τάξη όσο και τη νέα γενιά. «Αιφνιδιάστε τους πάντες φέρνοντας προ τετελεσμένου τους ελεύθερους επαγγελματίες επιβάλετε φόρο για μη υπαρκτό εισόδημα» σημείωσε ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ, ζητώντας μεταξύ άλλων να επεκταθεί η εξαίρεση από το τεκμαρτό όχι μόνο για τους πολύτεκνους αλλά και για τους τρίτεκνους

Απαράδεκτο χαρακτήρισε το φορολογικό νομοσχέδιο, ο πρόεδρος της Ελληνικής Λύσης Κυριάκος Βελόπουλος, σημειώνοντας ότι «η κυβέρνηση νομοθετεί όχι για τα συμφέροντα των πολιτών αλλά των τραπεζιτών». Όπως υποστήριξε ο κ. Βελόπουλος, «όλα αυτά που λέει ότι θα κάνει ο πρωθυπουργός για τη φοροδιαφυγή, τα κάνει για την κατάργηση των μετρητών, ώστε όλες οι συναλλαγές να γίνονται μέσω των Τραπεζών για να παίρνουν προμήθειες».

«Τί έχουμε να συζητήσουμε με την Τουρκία για Αιγαίο και Θράκη;», αναρωτήθηκε ο πρόεδρος της Ελληνικής Λύσης Κυριάκος Βελόπουλος, χαρακτηρίζοντας ωμή παραβίαση της Συνθήκης της Λωζάννης,την πρόθεση του Τούρκου Προέδρου να μιλήσει για «τουρκική μειονότητα» στη Θράκη».

«Η κυβέρνηση βρίσκεται σε πλήρες αδιέξοδο με την αδυναμία της να προτείνει ένα ολοκληρωμένο σχέδιο για την αντιμετώπιση της φοροδιαφυγής», ανέφερε ο πρόεδρος της Νίκης Δημήτρης Νατσιός. Πρότεινε δε, στην κυβέρνηση «για την αντιμετώπιση της ακρίβειας ,να προχωρήσει στο μηδενισμό του ΦΠΑ επιλεκτικά και στοχευμένα σε είδη πρώτης ανάγκης για τον βιοπορισμό της απλής λαϊκής οικογένειας».

«Η τουρκική πολιτική δεν αλλάζει έναντι της Ελλάδας όσο κι αν βαυκαλίζεται περί του αντιθέτου ο κ. Μητσοτάκης», ανέφερε ο πρόεδρος της Νίκης Δημήτρης Νατσιός, χαρακτηρίζοντας πρωτοφανή την απόφαση να μην υποβληθούν ερωτήσεις από τους δημοσιογράφους στην αυριανή συνέντευξη Μητσοτάκη – Ερντογάν.

Εκδικητικό που επιβάλλει αναδρομικό φόρο, χαρακτήρισε το φορολογικό νομοσχέδιο, η πρόεδρος της Πλεύσης Ελευθερίας Ζωή Κωνσταντοπούλου, κατηγορώντας την κυβέρνηση ότι ενισχύει τον καταδοτισμό όταν επιβραβεύει τον καταγγέλλοντα φοροδιαφυγή, με έκπτωση φόρου. «Οι κοινωνικοί αυτοματισμοί, νομίζετε ότι θα σας επιτρέψουν να προελάσετε εφαρμόζοντας μια βαθιά αντικοινωνική πολιτική που καμία σχέση δεν έχει με την πάταξη της φοροδιαφυγής;», είπε απευθυνόμενη στην κυβέρνηση.

Καταψηφίζουμε το νομοσχέδιο και στεκόμαστε στο πλευρό όλων όσοι αντιδρούν», τόνισε από βήματος της Ολομέλειας της Βουλής ο Δημήτρης Κουτσούμπας, χαρακτηρίζοντας το νέο φορολογικό νομοσχέδιο ως «μια ακόμη σελίδα στη αντιλαϊκή επίθεση» ενάντια στα λαϊκά στρώματα, όπως ανέφερε, όπως τους μικρομεσαίους ελεύθερους επαγγελματίες.

«Τα περί δήθεν φορολογικής δικαιοσύνης είναι το πιο σύντομο ανέκδοτο. Κυνηγάτε και πάλι την μαρίδα και όχι τον πλούτο, όχι εκείνους που περνάνε ζωή χαρισάμενη», ανέφερε ο γενικός γραμματέας του ΚΚΕ, κατηγορώντας την κυβέρνηση Μητσοτάκη ότι αγνοεί τη φοροδιαφυγή του μεγάλου κεφαλαίου.

Επίσημη πρώτη για τον Αλέξη Χαρίτση ως πρόεδρος της ΚΟ της Νέας Αριστερας στο φορολογικό νομοσχέδιο. Ο κ Χαρίτσης στην πρώτη παρέμβαση μετά τη διάσπαση του ΣΥΡΙΖΑ και τη συγκρότηση νέου πολιτικού φορέα στη Βουλή, είχε αυξημένες δόσεις αντιπολιτευτικών πυρών προς την κυβέρνηση, ενώ απέφυγε τις αναφορές στον ΣΥΡΙΖΑ.

Ο επικεφαλής της Νέας Αριστεράς καταλόγισε υποκρισία στη ΝΔ καταγγέλλοντας πως προεκλογικώς διαφήμιζε μείωση φόρων και τώρα θεσπίζει τεκμήρια. «Η Νέα Δημοκρατία είναι το κόμμα της φοροδιαφυγής της άδικης φορολογίας και γι’ αυτό υπάρχει αυτό το ευρύ κύμα διαμαρτυρίας», υποστήριξε, αναφέροντας πως σκοπός του Μεγάρου Μαξίμου είναι ο εξοβελισμός των μικρομεσαίων ελευθεροεπαγγελματιών.

Απηύθυνε πάντως κάλεσμα στις προοδευτικές δυνάμεις για διαβούλευση επί μιας δικαιότερης φορολόγησης. «Απέναντι στην αλαζονεία της Δεξιάς, θα επιδιώξουμε την προοδευτική συνεννόηση των δυνάμεων για μια δίκαιη φορολογική μεταρρύθμιση», ανέφερε αρχικώς ο Αλέξης Χαρίτσης, για να δεσμευτεί στη συνέχεια πως η Νέα Αριστερά θα βρίσκεται μέσα στη Βουλή και κυρίως στην κοινωνία «απέναντι στην ηγεμονία της Δεξιάς»

Το νέο φορολογικό νομοσχέδιο αναμένεται να ψηφιστεί από την Ολομέλεια, μόνο με τις ψήφους της συμπολίτευσης, το βράδυ της Πέμπτης.

Δημήτρης Ράντος, Newsroom Αθήνα 9.84

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ
ΑΘΗΝΑ +
spot_img

Συμβαίνει στην Αθήνα