Σε ένα ακόμη βήμα στην κατεύθυνση εδραίωσης του θετικού κλίματος που διαμορφώνεται τους τελευταίους δέκα μήνες στις ελληνοτουρκικές σχέσεις, προσβλέπει η Αθήνα από την προγραμματισμένη για τις 12.15 το μεσημέρι, συνάντηση του Κυριάκου Μητσοτάκη με τον Ταγίπ Ερντογάν στο Μέγαρο Μαξίμου και το 5ο Ανώτατο Συμβούλιο Συνεργασίας Ελλάδας- Τουρκίας.
Μετά την ολοκλήρωση του Ανώτατου Συμβουλίου είναι πιθανό να υπάρξει κοινό ανακοινωθέν, ενώ οι συμφωνίες , τα μνημόνια και οι κοινές δηλώσεις μεταξύ υπουργείων αλλά και φορέων όπως τo Enterprise Greece που αναμένεται να υπάρξουν θα αφορούν στους τομείς της οικονομικής και εμπορικής συνεργασίας, της Υγείας, της Παιδείας, του τουρισμού, του αθλητισμού, της έρευνας/τεχνολογίας, της αγροτικής ανάπτυξης.
Ιδιαίτερα σημαντική θεωρείται και η διάθεση στενότερης συνεργασίας και συντονισμού σε ότι αφορά το μεταναστευτικό, ενώ θετικά έχει εξελιχθεί και η συζήτηση της Ελλάδας με την Ευρωπαϊκή Επιτροπή για διευκόλυνση επισκέψεων Τούρκων πολιτών σε 10 ελληνικά νησιά, με χορήγηση ολιγοήμερης βίζας που δεν θα αφορά μόνο την καλοκαιρινή σεζόν.
Την ώρα πάντως που στο μεταναστευτικό και στα θέματα που άπτονται της λεγόμενης “θετικής ατζέντας” διαφαίνεται πρόοδος, οι διαφωνίες σε πολιτικό επίπεδο παραμένουν ξεκάθαρες, όπως διεφάνη και από την συνέντευξη του κ. Ερντογάν στην Καθημερινή όπου έκανε λόγο για “πολλά αλληλένδετα προβλήματα που πρέπει να λυθούν εκτός από την υφαλοκρηπίδα” και υποστήριξε πως “όταν προσφεύγουμε στη διεθνή δικαιοσύνη δεν πρέπει να αφήνουμε κανένα πρόβλημα πίσω”.
“Εμείς λέμε ξεκάθαρα και διαχρονικά ότι υπάρχει μία διαφορά, ο καθορισμός ΑΟΖ και υφαλοκρηπίδας. Δεν υπάρχει καμία άλλη διαφορά άρα δεν υπάρχει περίπτωση να συζητήσουμε τίποτα άλλο, υπογράμμισε από την πλευρά του ο κυβερνητικός εκπρόσωπος, Παύλος Μαρινάκης, ο οποίος επανέλαβε, μιλώντας χθες στον Ant1 ,ότι “δεν υπάρχει κανένα ζήτημα συνεκμετάλλευσης, δεν υπάρχει καμία τέτοια περίπτωση”.
Η επιμονή του Τούρκου Προέδρου στις θέσεις της χώρας μας έγινε πάντως σε σαφώς πολύ διαφορετικό ύφος σε σχέση με το πρόσφατο παρελθόν που ο ίδιος δήλωνε «Μητσοτάκης γιοκ».
Η Αθήνα δηλώνει δια του κυβερνητικού εκπροσώπου ότι «είμαστε συγκρατημένα αισιόδοξοι χωρίς να είμαστε αφελείς».
«Η φράση-κλειδί είναι ότι οι διαφορές δεν πρέπει να παράγουν κρίσεις. Αυτό είμναι πάρα πολύ σημαντικό. Και από κει και πέρα, προφανώς, ούτε αφελείς είμαστε, ούτε έχουμε καμία διάθεση υποχώρησης από τα κυριαρχικά μας δικαιώματα», δήλωσε ο κ. Μαρινάκης.
Σύμφωνα με το πρόγραμμα, ο κ. Ερντογάν θα συναντηθε στις 11.30 με την Πρόεδρο της Δημοκρατίας Κατερίνα Σακελλαροπούλου, ενώ η συνάντηση του Κυριάκου Μητσοτάκη με τον Ταγίπ Ερντογάν έχει προγραμματιστεί για τις 12:15 στο Μέγαρο Μαξίμου και μετά την ολοκλήρωσή της οι δύο ηγέτες θα κάνουν δηλώσεις στον Τύπο.
Στην συνάντηση θα είναι παρόντες οι υπουργοί Εξωτερικών Γιώργος Γεραπετρίτης και Χακάν Φιντάν και οι διπλωματικοί σύμβουλοι των δύο ηγετών, θα ακολουθήσει η Ολομέλεια του Ανώτατου Συμβουλίου Συνεργασίας στο οποίο θα συμμετέχουν 11 υπουργοί από την χώρα μας και 8 από την Τουρκία, οι οποίοι θα έχουν νωρίτερα και διμερείς συναντήσεις.
Απόστολος Χονδρόπουλος