19.2 C
Athens
Σάββατο, 24 Φεβρουαρίου, 2024

19.2 C
Athens
Σάββατο, 24 Φεβρουαρίου, 2024

«Διαχρονικές Συνάφειες»: Έκθεση ζωγραφικής του Κώστα Ευαγγελάτου στο Πολεμικό Μουσείο Αθηνών

Διαβάστε επίσης

Με αφορμή την επέτειο πενήντα εκθεσιακών και εκδοτικών χρόνων δημιουργίας (1973-2023) του Κώστα Ευαγγελάτου, ζωγράφου, ποιητή, θεωρητικού τέχνης, performer θα πραγματοποιηθεί στο Πολεμικό Μουσείο Αθηνών ατομική έκθεση ζωγραφικών έργων του με τίτλο: “Διαχρονικές Συνάφειες”.

Η έναρξη της έκθεσης θα γίνει την Δευτέρα 11 Δεκεμβρίου 2023, ώρα 14:00-17:00.

Τα εγκαίνια της τιμητικής έκθεσης θα πραγματοποιηθούν την Τρίτη 12 Δεκεμβρίου 2023, ώρα 17:00

Πρόκειται για ζωγραφικές συνθέσεις του Κώστα Ευαγγελάτου με νεφελογραφικά φόντα στα οποία αναδύονται ανθρώπινα πρόσωπα και σώματα καθώς και αιθέριες μορφές συμβολικής διάστασης. Οι μορφές συνδυάζουν αρχαϊκά και ρεαλιστικά περιγράμματα με υποβλητικές, έντονες και τολμηρές χρωματικές τονικότητες και αποχρώσεις αρμονικών συζεύξεων και διανοητικών συναφειών. Ορισμένα έργα έχουν παρουσιαστεί σε αναδρομικού χαρακτήρα εκθέσεις στην Ελλάδα και το εξωτερικό, ενώ αρκετά θα εκτεθούν για πρώτη φορά στην Αθήνα.

Στην πολυπρισματική διεθνή πορεία, εικαστική, λογοτεχνική, θεωρητική του Κώστα Ευαγγελάτου έχουν γράψει κριτικά, αισθητικά, ιστορικά κείμενα και άρθρα διακεκριμένοι ιστορικοί της τέχνης, τεχνοκρίτες, εκπαιδευτικοί, εκδότες, λογοτέχνες, ερευνητές. Ο αισθητικός της τέχνης, λογοτέχνης-ποιητής Ευάγγελος Ανδρέου επισημαίνει: Πενήντα χρόνια στο πολιτιστικό δημιουργικό μετερίζι. Ο Κώστας Ευαγγελάτος είναι γνήσιο γέννημα της τέχνης και της άλλοτε, στέρεης ακόμα, εποχής των ιδεών. Τον γνώρισα με την πρώτη του εικαστική εμφάνιση και έκτοτε τον ξαναγνώριζα σε κάθε επόμενο καλλιτεχνικό τόλμημά του, που έφερνε στο προσκήνιο το διαρκώς ανανεούμενο πνεύμα της φλογερής ευαισθησίας του. Πνεύμα ανένταχτο σε μια ασφαλή «τεχνοτροπία», ολοένα πιο διαφορετικό, πιο ξαφνικό, πιο έξω από καθιερωμένες αισθητικές «συμβάσεις», πιο μέσα – πιο βαθιά – στην προσωπική του αλήθεια. Κάτι τέτοιο ξεπερνά την τρέχουσα κριτική επειδή το έργο του καθ’ εαυτό δεν εκφράζει παρά μια αιχμηρή κριτική στάση απέναντι στην περί της τέχνης κοινωνική αντίληψη. Ένα έργο, που θέτει τον προβληματισμό και ερεθίζει τον δαίμονα της σκέψης καθώς διατρέχει με επιδέξια πλαστικότητα το οπτικό πεδίο, αξιοποιώντας – ανάγνωθι: υποτάσσοντας στην αναγκαιότητα του ειλικρινούς αποτελέσματος – όλα σχεδόν τα πρόσφορα μέσα: τη ζωγραφική, τη φωτογραφία, το σκηνικό δρώμενο, τον ποιητικό λόγο, την αισθητική θεωρία…Ο απολογισμός πενήντα χρόνων καλλιτεχνικής παραγωγής θα ήταν πραγματικά άπνοος και άνυδρος χωρίς την περιπέτεια του «όλου» της ζωής ενός πνευματικού ανθρώπου, που κατάφερε να φέρει την τέχνη και τη δράση στο συνάλληλο του σώματος της δημιουργικής αξίας. Της εικαστικής και της ποιητικής.

Ο ιστορικός τέχνης Λεόντιος Πετμεζάς αναφέρει σε κείμενο του: Ο διεθνής καλλιτέχνης Κώστας Ευαγγελάτος με τις συνθέσεις του αναζωογονεί θέσεις και οπτασίες πλασμένες με φως και χρώμα, τονίζοντας τα καίρια σημεία μιας ανατομίας που αποκαλύπτει οντότητες και υδρίες πνεύματος, ανάτασης και διάδρασης, με έντονα ωστόσο γήινο παράστημα. Εξαϋλώνει τον εναρμονισμό της φύσης και επιτρέπει στο καλλιτεχνικό εαυτό του να εκφράζεται ασύμφωνα με τα κελεύσματα των καιρών που διανύει… Δεν ακολουθεί τύπους και πρότυπα, αλλά μια θετική γόνιμη οδό στην οποία δέχεται μηνύματα, τα επεξεργάζεται, τα φιλτράρει και τα εκτοξεύει με βεληνεκές, σε ακτίνες απόστασης από την τυποποίηση. Με πληθωρικότητα το αρμονικό παιχνίδισμα που διαφαίνεται στα έργα του δένει απαράμιλλα με την πλαστικότητα των σχημάτων, σε ένα λυρικό περπάτημα, στο οποίο η παραστατικότητα δίνει το μέτρο του άρτιου πάθους. Στο πέλαγος των αποκαλυπτικών συνειρμών και των τάσεων που επιφυλάσσει η ύψιστη τέχνη, του φανερώνει τα μυστικά, για ένα σαγηνευτικό ταξίδι με συνέχεια.

Ο Ακαδημαϊκός, Ιστορικός τέχνης, καθηγητής Παν/μίου Χρύσανθος Χρήστου είχε γράψει μεταξύ άλλων στον κατάλογο της έκθεσης, έκδοση Π.Ο.Δ.Α., του Κώστα Ευαγγελάτου με τίτλο Scriptorium στο Κέντρο Τεχνών Δήμου Αθηναίων: Η καλλιτεχνική δημιουργία του Κώστα Ευαγγελάτου δεν υπάρχει αμφιβολία ότι διακρίνεται για τον χαρακτήρα των αναζητήσεων και τον πλούτο των συνδυασμών του. Χωρίς να περιορίζεται σε καμιά από τις γνωστές στυλιστικές τάσεις και τις θεματογραφικές περιοχές διακρίνεται για τις συνεχείς προσωπικές έρευνες. Στις περισσότερες περιπτώσεις διακρίνεται για ένα καθαρά προσωπικό ποιητικό ιδίωμα που βασίζεται τόσο στην ποιότητα του σχεδίου, όσο και στην εσωτερικότητα και την εκφραστική δύναμη του χρώματος. Φαίνεται ότι τον ενδιαφέρει να φτάσει σε σύνολα που προβληματίζουν τον θεατή με την χρήση της ζωγραφικής του γλώσσας και την καθαρά ποιητική πνοή των διατυπώσεών του.

Ο καθηγητής Παν/μίου Στέλιος Λυδάκης, Ιστορικός της τέχνης, επίτιμος διευθυντής του Μουσείου της Πόλεως των Αθηνών, διαπιστώνει: Στους καλλιτέχνες το πέρασμα του χρόνου σφραγίζεται από τα δημιουργήματα τους, τις σκέψεις τους, τις πράξεις τους. Σε όλα αυτά καταγράφονται οι δυνατότητες τους και γενικά γίνεται φανερή η πνευματική τους αντανάκλαση μέσα στο πνευματικό-ιστορικό γίγνεσθαι. Ειδικά ο Κώστας Ευαγγελάτος μετά από αξιόλογες σπουδές στην Ελλάδα και την Αμερική, βρήκε στη ζωγραφική το δρόμο του. Ενώ το πλήθος των αισθητικών ενδιαφερόντων τον οδήγησε στην ποίηση. Στη θεωρητική αντιμετώπιση των πνευματικών, θεωρητικών τάσεων της εποχής στα πλαίσια μιας παγκοσμιοποίησης της τέχνης και του πνεύματος. Ο Κώστας Ευαγγελάτος είναι ενεργός παράγοντας, όπως δείχνει ένα στιβαρό έργο πενήντα χρόνων, κατά την διάρκεια των οποίων εξέφρασε στα πλαίσια σύγχρονων αντιλήψεων τη σχέση του με τον άνθρωπο, με τις ανησυχίες του, τις καινοτομίες του. Τόσο στα ζωγραφικά , όσο και στα ποιητικά του έργα, στα happenings και τις performance του βρήκε την δυνατότητα να δώσει το στίγμα της εποχής που περιτριγυρίζει την ανθρώπινη ανησυχία αλλά και τη λαχτάρα να αποκτήσει το περιεχόμενο που της αναλογεί.

Η έκθεση θα λειτουργεί καθημερινά από τις 11 Δεκεμβρίου έως και τις 14 Δεκεμβρίου 2023.
Ώρες επίσκεψης καθημερινά από 10:30-17:00.

Ξεναγήσεις από τον καλλιτέχνη την Τετάρτη 13 Δεκεμβρίου και την Πέμπτη 14 Δεκεμβρίου 2023 στις 12:30.

ΠΟΛΕΜΙΚΟ ΜΟΥΣΕΙΟ ΑΘΗΝΩΝ
(Είσοδος έκθεσης από Λεωφ. Βασ. Σοφίας και Ριζάρη 2-4)

 

 

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ
ΑΘΗΝΑ +
spot_img

Συμβαίνει στην Αθήνα