11.9 C
Athens
Σάββατο, 24 Φεβρουαρίου, 2024

11.9 C
Athens
Σάββατο, 24 Φεβρουαρίου, 2024

«Πόλεμο» στη φοροδιαφυγή με νέα ηλεκτρονικά εργαλεία κηρύσσει από το 2024 το ΥΠ.ΟΙΚ.

Διαβάστε επίσης

Εκτός του νέου τεκμαρτού τρόπου φορολόγησης για 735.000 ελεύθερους επαγγελματίες, ατομικές επιχειρήσεις και αυτοαπασχολούμενους από τους οποίους η Κυβέρνηση προσδοκά να εισπράξει 550 εκ.ευρώ τα οποία θα διανείμει, όπως διαβεβαίωσε το υπουργείο Οικονομικών, σε Υγεία και Παιδεία, επιπλέον 2,5 δισ.ευρώ προσδοκά να εισπράξει από την καταπολέμηση της φοροδιαφυγής με τη χρήση νέων ηλεκτρονικών εργαλείων και εκτεταμένων φορολογικών ελέγχων.

Mε τον νέο φορολογικό νόμο που ψηφίστηκε από τη Βουλή θα εφαρμοστούν από το 2024.

1.Από 1 Μαρτίου η διασύνδεση των POS με τις ταμειακές μηχανές,ενώ POS (δηλαδή τερματικά αποδοχής πληρωμών με πλαστικό χρήμα )θα αποκτήσουν υποχρεωτικά όλοι οι επαγγελματικοί κλάδοι που δραστηριοποιούνται στη λιανική αγορά και οι οποίοι έως σήμερα δεν είχαν προμηθευτεί όπως π.χ φροντιστήρια, ταξί, σχολές χορού κλπ.

2.Καθίσταται υποχρεωτική η υποβολή των στοιχείων στο σύστημα “MyData”. Επίσης από τις αρχές του 2024 όλες οι δηλώσεις ΦΠΑ θα είναι κλειδωμένες και προσυμπληρωμένες στο taxis. Αυτό σημαίνει ότι οι επαγγελματίες και οι επιχειρηματίες δεν θα μπορούν να επεμβαίνουν και να προσθέτουν η να αφαιρούν μπαίνοντας στους κωδικούς “τaxis” έσοδα και έξοδα τους εκ των υστέρων. Δηλώνοντας δηλαδή λιγότερα έσοδα από αυτά που δήλωσαν ηλεκτρονικά στο “myData” και από την άλλη περισσότερα έξοδα από αυτά που δήλωσαν στην ηλεκτρονική πλατφόρμα.

3. Γίνονται υποχρεωτικά τα ηλεκτρονικά τιμολόγια και εφαρμόζεται το ψηφιακό δελτίο αποστολής. Μάλιστα τα τιμολόγια που θα εκδίδονται από το πρόγραμμα μέσω του υπολογιστή θα πρέπει να φέρουν QR Code και να διαβιβάζονται αυτόματα στο “myData”.

4. Όλοι οι επαγγελματίες θα πρέπει να διαθέτουν επαγγελματικό λογαριασμό και να συναλλάσσονται με προμηθευτές και πελάτες τους μέσω του συστήματος IRIS χωρίς την καταβολή προμήθειας για πληρωμή η εξόφληση συναλλαγής έως 500 ευρώ.

5. Αποθαρρύνονται οι συναλλαγές με μετρητά. Τα πρόστιμα για συναλλαγές άνω των 500 ευρώ με μετρητά αυξάνονται στο διπλάσιο της αξίας της συναλλαγής. Σήμερα το ύψος του προστίμου ανέρχεται στα 100 ευρώ.

6. Απαγορεύονται οι αγοραπωλησίες ακινήτων με μετρητά. Δεκτά θα γίνονται μόνο τραπεζικά μέσα πληρωμής. Άλλως θα επιβάλλονται πρόστιμα από 10.000-500.000 ευρώ ανά παράβαση.

7. Για τις βραχυχρόνιες μισθώσεις ορίζεται πως από 1/1/2024 όσοι ιδιοκτήτες εκμισθώνουν τρία ή και περισσότερα ακίνητα θα πρέπει να κάνουν έναρξη επιχειρηματικής δραστηριότητας πληρώνοντας τις ανάλογες ασφαλιστικές εισφορές, τέλος επιτηδεύματος και ΦΠΑ από το πρώτο ακίνητο. Επίσης επεκτείνεται το τέλος διαμονής πρεπιδημούντων υπέρ της τοπικής αυτοδιοίκησης που αντιστοιχεί στο 0,5% επί των εσόδων σε όλους τους ιδιοκτήτες εκμισθούμενων ακινήτων, ενώ για κάθε ημέρα μίσθωσης ενός ακινήτου μέσω πλατφορμών τύπου Airbnb θα χρεώνονται με “τέλος ανθεκτικότητας στην κλιματική κρίση” που θα ισοδυναμεί με 1,5 ευρώ.

8. Θεσπίζονται αυστηρότερα μέτρα για το λαθρεμπόριο καυσίμων με διακοπή ακόμη της συνεργασίας των εταιρειών εμπορίας καυσίμων με πρατήρια καυσίμων που ασκούν λαθρεμπορία, ενώ σε περίπτωση νοθείας ή λαθρεμπορίου η παραποίησης φορολογικών μηχανισμών θα σφραγίζονται για 3 χρόνια οι παράνομες εγκαταστάσεις καυσίμων εκτός της επιβολής προστίμων.

Θάνος Πασχάλης

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ
ΑΘΗΝΑ +
spot_img

Συμβαίνει στην Αθήνα