back to top
22.8 C
Athens
Τετάρτη, 29 Μαΐου, 2024

22.8 C
Athens
Τετάρτη, 29 Μαΐου, 2024

Ν. Ανδρουλάκης: Το σχέδιο μας για την ανασυγκρότηση της Θεσσαλίας στοχεύει να δώσει ξανά προοπτική στην καρδιά της ελληνικής παραγωγής

Διαβάστε επίσης

Συνάντηση με παραγωγικούς φορείς της Θεσσαλίας, στη Λάρισα, είχε το μεσημέρι της Κυριακής ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ-Κινήματος Αλλαγής, Νίκος Ανδρουλάκης, στα πλαίσια της περιοδείας του κόμματος με στόχο την αποτίμηση της πορείας των έργων αποκατάστασης στις πληγείσες περιοχές από τις πλημμύρες.

Παράλληλα συζητήθηκε και το σχέδιο προτάσεων του Κινήματος για την οικονομική και παραγωγική ανασυγκρότηση της Θεσσαλίας με τον Νίκο Ανδρουλάκη να αναφέρει ότι «το σχέδιο μας για την ανασυγκρότηση της Θεσσαλίας στοχεύει να δώσει ξανά προοπτική στην καρδιά της ελληνικής παραγωγής».

Ανοίγοντας τον διάλογο με τους φορείς, ο κ. Ανδρουλάκης επισήμανε την ανάγκη επένδυσης στην πρόληψη και τον σχεδιασμό των υποδομών βάσει των νέων δεδομένων της κλιματικής αλλαγής.

«’Αλλο να σχεδιάζεις ένα έργο υποδομής με τα κλιματικά δεδομένα του 1990, του 2000 ή του 2010 και άλλο να σχεδιάζεις ένα έργο υποδομής βάσει των ακραίων κλιματικών συνθηκών, που θα επικρατήσουν τις επόμενες δεκαετίες. ‘Αλλο, επίσης, είναι να διαθέτεις το 80% των πόρων στην αντιμετώπιση του φαινομένου και μόλις το 20% στην πρόληψη του και άλλο είναι να συγκλίνεις με την κοινή ευρωπαϊκή στρατηγική για κατανομή των πόρων σε καταστολή και πρόληψη με αναλογία 50-50. Και δεν το λέμε για να μειώσουμε δαπάνες από την πυρόσβεση ή από άλλες αναγκαίες υποδομές. ‘Αλλωστε, έχω πρωταγωνιστήσει προσωπικά στο να δημιουργηθεί το rescEU μέσω του οποίου η Ελλάδα θα προμηθευτεί με πολύ χαμηλό κόστος νέου τύπου Canadair» σημείωσε ο κ. Ανδρουλάκης.

Μεταξύ άλλων ο κ. Ανδρουλάκης αναφέρθηκε στην πρόταση του προς τον πρωθυπουργό για την συγκρότηση task force σημειώνοντας πως «εμείς, όταν αναφερόμαστε σε μια task force, εννοούμε να λειτουργεί στο πρότυπο των ομάδων διοίκησης έργου, -όπως στους ολυμπιακούς αγώνες-, ώστε να διασφαλίζεται η ταχύτητα κατά τη λήψη αποφάσεων, η διαφάνεια και η αποτελεσματικότητα. Θα μπορούσε να συμμετέχει ο ίδιος, οι αρμόδιοι υπουργοί, ο περιφερειάρχης, μέλη της αυτοδιοίκησης, της κοινωνίας των πολιτών, τα επιμελητήρια και η επιστημονική κοινότητα».

Ο κ. Ανδρουλάκης έφερε ως παράδειγμα, όπως είπε, «την αδυναμία του κράτους να ενσωματώσει τα επιστημονικά δεδομένα στις δράσεις πρόληψης, το αποκαλυπτικό στοιχείο που παρουσίασαν ειδικοί επιστήμονες στο πλαίσιο της ημερίδας του ΠΑΣΟΚ-Κινήματος Αλλαγής την περασμένη Κυριακή στην Αλεξανδρούπολη».

Πιο συγκεκριμένα αναφέρθηκε στην καταστροφή του δάσους της Δαδιάς, υποστηρίζοντας ότι «επί επτά χρόνια, οι νομοί με τη μεγαλύτερη ξηρασία στην Ελλάδα ήταν ο Έβρος και η Ροδόπη. ‘Αρα, επί επτά χρόνια η φύση μας χτυπούσε καμπανάκια».

Με αφορμή αυτό το γεγονός ο ίδιος αναρωτήθηκε, λέγοντας: «Δεν έπρεπε να έχουμε προετοιμαστεί ώστε να αποτραπεί η τεράστια καταστροφή σε αυτό το κόσμημα της ορνιθοπανίδας, το κόσμημα της βιοποικιλότητας, το δάσος της Δαδιάς;».

Κλείνοντας την εισαγωγική του τοποθέτηση ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ-Κινήματος Αλλαγής σημείωσε τα προβλήματα με τη βασική ενίσχυση που αντιμετωπίζουν και οι αγρότες της Θεσσαλίας.

«Δεν μπορεί να υπάρχει το γνωστό μπαλάκι ευθυνών μεταξύ υπουργού και ΟΠΕΚΕΠΕ. Γνωρίζετε ότι για κάποιους αγρότες τα χρήματα που καταβλήθηκαν, δεν έφτασαν να καλύψουν ούτε τις ασφαλιστικές τους εισφορές» κατέληξε ο κ. Ανδρουλάκης.

Από την πλευρά τους οι παραγωγικοί φορείς, εξέφρασαν τους προβληματισμούς και τις προτάσεις τους για το ζήτημα της ανασυγκρότησης της Θεσσαλίας, αλλά και για τα θέματα που αφορούν την πρόληψη από τα καιρικά φαινόμενα.

Ο νέος περιφερειάρχης Θεσσαλίας, Δημήτρης Κουρέτας, επισήμανε την ανάγκη στήριξης του πρωτογενούς τομέα «για να μην γίνουν ψαράδες οι Θεσσαλοί αγρότες» και την ανάγκη παροχής έμπρακτων εγγυήσεων προκειμένου τα έργα υποδομών να ολοκληρωθούν εντός χρονοδιαγραμμάτων».

Ιδιαίτερος προβληματισμός αναπτύχθηκε από τους παριστάμενους για το τι μέλλει γενέσθαι με τη λίμνη Κάρλα.

«Αν αντλήσουμε τα νερά, πρέπει να εγγυηθούμε στους αγρότες που θα καλλιεργήσουν εκεί, ότι δεν θα ξαναβιώσουν ανάλογη καταστροφή» σημείωσε ο δήμαρχος Αγιάς Αντώνης Γκουντάρας.

Ο δήμαρχος Λίμνης Πλαστήρα Παναγιώτης Νάνος σημείωσε πως «πρέπει να ολοκληρωθούν τα φράγματα για να αποτρέπουμε τα πλημμυρικά φαινόμενα αλλά και να διαχειριζόμαστε αποδοτικότερα τα νερά των ποταμών», ενώ ο δήμαρχος Παλαμά Γιώργος Σακελλαρίου, αναφέρθηκε στον ΕΛΓΑ λέγοντας ότι «ο ΕΛΓΑ αδυνατεί να αποζημιώσει άμεσα και πρέπει να βρεθεί λύση».

Ο πρόεδρος του ΤΕΕ Θεσσαλίας, Νίκος Παπαγεωργίου πρότεινε να επιδοτήσει το κράτος τη μετεγκατάσταση των βιομηχανιών στις ΒΙ.ΠΕ. ενώ εκπρόσωποι εμπόρων και μικρομεσαίων επιχειρήσεων ζήτησαν την ένταξη τους σε ειδικά προγράμματα προκειμένου να αναζωογονηθεί η οικονομική δραστηριότητα.

«Οι εργαζόμενοι σε αναστολή τρεις μήνες μετά τον Daniel δεν έχουν αποζημιωθεί» ανέφεραν εκπρόσωποι του εργατικού κέντρου Καρδίτσας.

«Η Θεσσαλία έχει πια 32 βουλευτές ΠΑΣΟΚ» υπογράμμισε με έμφαση ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ -Κινήματος Αλλαγής, Νίκος Ανδρουλάκης, δείχνοντας ότι η ανασυγκρότηση της Θεσσαλίας και η αποκατάσταση των πληγέντων θα είναι κύρια κοινοβουλευτική προτεραιότητα.

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ
ΑΘΗΝΑ +
spot_img

Συμβαίνει στην Αθήνα