18.1 C
Athens
Σάββατο, 24 Φεβρουαρίου, 2024

18.1 C
Athens
Σάββατο, 24 Φεβρουαρίου, 2024

Γ. Καπουτζίδης: Η πρόοδος πρέπει να είναι ουσιαστική, να είναι μέσα από την καρδιά σε συντονισμό με το μυαλό

Διαβάστε επίσης

‘Εχει κάνει το δικό του coming out αποκαλύπτοντας την σεξουαλική του ταυτότητα, μιλά για την ομοφοβική αλλά και διχασμένη κοινωνία μας,  για τις ΛΟΑΤΚΙ οικογένειες και για τον αγώνα που δίνουν όλοι μαζί καθημερινά, για την αξιοπρέπεια που θέλησαν να τους στερήσουν, για την εφηβική ηλικία που δεν τους άφησαν να ζήσουν, για τους έρωτες που δεν τους άφησαν να χαρούν  ή να ομολογήσουν.

Ο λόγος για τον σεναριογράφο-παρουσιαστή και ηθοποιό, Γιώργο Καπουτζίδη, ο οποίος μίλησε στον Αθήνα 9.84 και στους Γιάννη Ιωαννίδη και την Φωτεινή Κοκκινάκη.

«Όταν μίλησα θεωρώ ότι το έκανα για να δώσω θάρρος σε παιδιά τα οποία στην εφηβεία τους μεγάλωσαν απομονωμένα και φοβισμένα. ‘Ηθελα αυτά τα παιδιά να τα στηρίξω, να καταλάβουν ότι έχουν στόχους και ότι η ομοφυλοφιλία τους δεν θα τους εμποδίσει στο να γίνουν ευτυχισμένοι. Αργότερα γνώρισα τις ΛΟΑΤΚΙ οικογένειες, εκεί συγκινήθηκα και κινητοποιήθηκα ακόμα πιο πολύ, κάναμε διάφορες δράσεις μαζί  με στόχο να ευαισθητοποιήσουμε και την πολιτεία και την κοινωνία. Αυτό που κατάλαβα, μέσα σε αυτή την πορεία είναι το πόσο καλό καλό έκανε και σε μένα» τόνισε ο Γιώργος Καπουτζίδης και πρόσθεσε:
«Δεν μπορεί κανείς να φανταστεί την σημαντικότητα που έχει να μιλάς, να προσπαθείς και να αγωνίζεσαι για όλους τους άλλους αλλά και για σένα, για την αξιοπρέπεια σου που θέλησαν να στη στερήσουν , για την εφηβική σου ηλικία, που δεν σε άφησαν να ζήσεις, για τους έρωτες που δεν σε άφησαν να χαρείς ή να ομολογήσεις».

Ακολουθούν σημεία της συνέντευξης του Γιώργου Καπουτζίδη.

“Ζουσα ως άνθρωπος μισός”

«Αποφάσισα να μιλήσω ανοιχτά τόσο για τις προσωπικές μου επιλογές όσο και για τα γενικότερα ζητήματα που αφορούν τα ΛΟΑΤΚΙ+ άτομα όταν συνειδητοποίησα ότι ζούσα ως άνθρωπος μισός, ο μισός εαυτός μου ζούσε, μπορούσα να επικοινωνήσω κάποια πράγματα και στα έργα μου και στο δημόσιο λόγο μου, αλλά όχι όλα. Μπορούσα να μιλήσω μέχρι ένα σημείο, να εκφραστώ μέχρι ένα σημείο, να αποκαλύψω μέχρι ένα σημείο, να πω τα συναισθήματά μου μέχρι ένα σημείο και όλα αυτά πραγματικά ήταν πνιγηρά».

“Ναι, έχουμε κάνει μια πρόοδο αλλά η πρόοδος όμως πρέπει να είναι ουσιαστική και πρέπει να είναι μέσα από την καρδιά σε συντονισμό με το μυαλό” 

«Έχουμε γίνει μια χώρα διχασμένη, σαν να είμαστε μοιρασμένοι στα δύο, κάποιοι πηγαίνουν μπροστά και κάποιοι έχουν αποφασίσει πεισματικά να μείνουν πίσω. Πρόοδος υπάρχει αλλά ίσως η συγκεκριμένη πρόοδος να πρέπει να συγκριθεί με το τι συμβαίνει και στις άλλες χώρες.
Για παράδειγμα, ο πολιτικός γάμος και η τεκνοθεσία έχει ψηφιστεί σε χώρες όπως η Σλοβενία και η Εσθονία όπου τη δεκαετία του ’80 οι άνθρωποι περίμεναν από τις 7 το πρωί τη σειρά τους, με ένα κουπόνι στο χέρι, για να πάρουν ένα ψωμί … και εμείς τη δεκαετία του 80 στις 7 το πρωί γυρνούσαμε από τα μπουζούκια.
Όταν λοιπόν βλέπεις να σε έχουν προσπεράσει κάποιες χώρες, οι οποίες πραγματικά ήταν πολύ πίσω κάποτε, αυτό πρέπει να σε κάνει να αναρωτηθείς, μήπως εμείς πηγαίνουμε με 20 χλμ. την ώρα και οι άλλοι πηγαίνουν με 100. Ναι, έχουμε κάνει μια πρόοδο αλλά η πρόοδος όμως πρέπει να είναι ουσιαστική και πρέπει να είναι μέσα από την καρδιά σε συντονισμό με το μυαλό. Να καταλάβουνε ότι δεν έχουν με τον άλλον άνθρωπο να χωρίσουν τίποτα, να θέλουν να είναι ευτυχισμένος, να θέλουν να είμαστε ευτυχισμένοι να φτιάξουμε οικογένεια».

“Μας σέβεται μια ξένη χώρα και όχι η δικιά μας”

«Δεν μπορούμε να περιμένουμε πότε θα ετοιμαστεί η κοινωνία για να συζητάμε για τα ανθρώπινα δικαιώματα, να συζητάμε για ζητήματα ίσης πρόσβασης, κάποιοι είναι έτοιμοι και καταπιέζονται. Αυτούς λοιπόν τους ανθρώπους τους καταπιέζεις, τους απογοητεύεις, τους διώχνεις από τη χώρα διότι δεν τους σηκώνει πια το κλίμα. Εχω μιλήσει με πολλούς νέους από τη ΛΟΑΤΚΙ+ κοινότητα που έφυγαν για το εξωτερικό διότι βρήκαν καλύτερες συνθήκες, βρήκαν σεβασμό. Τους σεβάστηκε μια ξένη χώρα και όχι η δική τους.»

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ
ΑΘΗΝΑ +
spot_img

Συμβαίνει στην Αθήνα