18.1 C
Athens
Σάββατο, 24 Φεβρουαρίου, 2024

18.1 C
Athens
Σάββατο, 24 Φεβρουαρίου, 2024

Στην αυριανή έκτακτη ΓΣ του ΟΗΕ νέο ψήφισμα για εκεχειρία στη Γάζα

Διαβάστε επίσης

Η έκτακτη Γενική Συνέλευση των Ηνωμένων Εθνών αναμένεται να θέσει σε ψηφοφορία αύριο Τρίτη νέο σχέδιο ψηφίσματος που απαιτεί άμεση κατάπαυση του πυρός για ανθρωπιστικούς λόγους στον πόλεμο μεταξύ του Ισραήλ και της Χαμάς στη Λωρίδα της Γάζας.

Η νέα ψηφοφορία αναμένεται με εξαιρετικό ενδιαφέρον μετά από το βέτο που άσκησαν  οι ΗΠΑ την περασμένη Παρασκευή σε ψήφισμα του  Συμβουλίου Ασφαλείας του ΟΗΕ που ζητούσε άμεση ανθρωπιστική εκεχειρία στον παλαιστινιακό θύλακα.

Η έκτακτη συνεδρίαση της ΓΣ θα γίνει αύριο Τρίτη μετά το μεσημέρι κατόπιν αιτήματος του Οργανισμού Ισλαμικής Συνεργασίας (ΟΙΣ) και της ομάδας των αραβικών κρατών, διευκρίνισε η εκπρόσωπος.

Διπλωματικές πηγές αναφέρουν πως αναμένεται η Γενική Συνέλευση, οι αποφάσεις της οποίας δεν είναι νομικά δεσμευτικές, να ψηφίσει απόφαση που περιήλθε σε γνώση του Γαλλικού Πρακτορείου και κατά μεγάλο μέρος της επαναλαμβάνει διατυπώσεις του κειμένου στο οποίο άσκησε βέτο η Ουάσιγκτον την Παρασκευή.

Το σχέδιο ψηφίσματος εκφράζει ανησυχία για την «καταστροφική ανθρωπιστική κατάσταση στη Λωρίδα της Γάζας» και «απαιτεί άμεση ανθρωπιστική κατάπαυση του πυρός», προστασία των αμάχων, πρόσβαση στην ανθρωπιστική βοήθεια και την «άμεση και άνευ όρων» απελευθέρωση όλων των ομήρων.

Στα τέλη Οκτωβρίου, έπειτα από τέσσερις αποτυχημένες προσπάθειες μέσα σε δέκα ημέρες να εγκριθεί απόφαση του ΣΑ, η Γενική Συνέλευση ενέκρινε, με πολύ μεγάλη πλειοψηφία (120 ψήφοι υπέρ, 14 κατά, 15 αποχές), κείμενο που απηύθυνε έκκληση για «άμεση, διαρκή και πλήρως σεβαστή ανθρωπιστική εκεχειρία» ανάμεσα στο Ισραήλ και στη Χαμάς.

Δύο εβδομάδες αργότερα, εντέλει το Συμβούλιο Ασφαλείας έσπασε τη σιωπή του, υιοθετώντας απόφαση που καλούσε να υπάρξουν «ανθρωπιστικές παύσεις» και «ανθρωπιστικοί διάδρομοι», αλλά ούτε «κατάπαυση του πυρός», ούτε καν «ανακωχή».

Την περασμένη εβδομάδα —ενεργοποιώντας, για πρώτη φορά αφότου ανέλαβε το αξίωμα, το άρθρο 99 του Χάρτη του ΟΗΕ, που επιτρέπει στον Γενικό Γραμματέα να «εφιστά την προσοχή του Συμβουλίου Ασφαλείας» σε κάποιο ζήτημα που «μπορεί να θέσει σε κίνδυνο τη διατήρηση της διεθνούς ειρήνης και ασφάλειας»— ο Αντόνιο Γκουτέρες κάλεσε το κορυφαίο όργανο του διεθνούς οργανισμού να πιέσει να κηρυχθεί «ανθρωπιστική κατάπαυση του πυρός», καταγγέλλοντας τη «συλλογική τιμωρία» των Παλαιστίνιων.

«Δυστυχώς» το Συμβούλιο Ασφαλείας δεν έκανε αυτό που έπρεπε, έκρινε χθες, κρίνοντας πως «το κύρος και η αξιοπιστία του» υπέστησαν πλήγμα.

Το κείμενο που καταρτίστηκε από τα Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα μετά το αίτημα του ΓΓ του ΟΗΕ και καλούσε να κηρυχθεί ανθρωπιστική κατάπαυση του πυρός ενέκριναν 13 χώρες μέλη του ΣΑ, μια απείχε (Βρετανία), όμως το καταψήφισαν οι ΗΠΑ, κράτος-μόνιμο μέλος με δικαίωμα αρνησικυρίας.

Μια ντουζίνα απεσταλμένοι από τις χώρες που συμμετέχουν στο Συμβούλιο Ασφαλείας του ΟΗΕ πρόκειται να επισκεφθούν σήμερα τα σύνορα μεταξύ της Αιγύπτου και της Λωρίδας της Γάζας, λίγες ημέρες αφού ο γενικός γραμματέας Αντόνιο Γκουτέρες προειδοποίησε ότι χιλιάδες άνθρωποι στον υπό πολιορκία θύλακα «απλώς λιμοκτονούν».

Τα Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα οργανώνουν αυτή την επίσκεψη στη Ράφα, μέσω της οποίας εισέρχεται στη Γάζα περιορισμένος αριθμός ανθρωπιστικής βοήθειας και καυσίμων. Την ίδια ώρα το 15μελές Συμβούλιο Ασφαλείας διαπραγματεύεται πάνω σε σχέδιο απόφασης που συνέταξαν τα Εμιράτα και το οποίο ζητεί από τις αντιμαχόμενες πλευρές «να επιτρέψουν τη χρήση όλων των χερσαίων, θαλάσσιων και εναέριων οδών προς και δια μέσου της Γάζας» για τη διέλευση ανθρωπιστικής βοήθειας.

Το σχέδιο προβλέπει εξάλλου τη δημιουργία μηχανισμού επίβλεψης της ανθρωπιστικής βοήθειας στη Γάζα, αρμόδιος για τον οποίο θα είναι ο ΟΗΕ.

Προς το παρόν δεν είναι γνωστό πότε θα τεθεί σε ψηφοφορία το σχέδιο αυτό.

Η πρεσβεύτρια των ΗΑΕ στον ΟΗΕ Λάνα Νουσεϊμπέχ δήλωσε ότι στόχος της σημερινής επίσκεψης είναι «να μάθουμε από πρώτο χέρι τι χρειάζεται σε ό,τι αφορά την ενίσχυση των ανθρωπιστικών επιχειρήσεων ώστε να καλύπτονται οι ανάγκες των Παλαιστινίων στη Γάζα». Η ίδια τόνισε ότι δεν πρόκειται για επίσημη επίσκεψη του Συμβουλίου Ασφαλείας.

Οι ΗΠΑ δεν στέλνουν αντιπρόσωπο στο ταξίδι αυτό, ενώ την προηγούμενη εβδομάδα η Ουάσινγκτον καταψήφισε σχέδιο ψηφίσματος που υποβλήθηκε στο Συμβούλιο Ασφαλείας και το οποίο ζητούσε την κήρυξη άμεσης ανθρωπιστικής εκεχειρίας στον πόλεμο μεταξύ του Ισραήλ και της Χαμάς.

«Οι ΗΠΑ γνωρίζουν πολύ κατά την ιδιαίτερα δύσκολη κατάσταση στη Ράφα και εργάζονται συνεχώς προσπαθώντας να βελτιώσουν την κατάσταση επί του πεδίου», δήλωσε ο Νέιτ Έβανς εκπρόσωπος της αμερικανικής αποστολής στον ΟΗΕ.

Ο Έβανς πρόσθεσε ότι η αμερικανική διπλωματία «εξακολουθεί να αποφέρει αποτελέσματα» και ότι η Ουάσινγκτον «έχει ξεκαθαρίσει ότι χρειάζεται περισσότερη βοήθεια και εξακολουθεί να στηρίζει (την κήρυξη) ανθρωπιστικών παύσεων στη διάρκεια των οποίων μπορούν να αφεθούν ελεύθεροι όμηροι και να σταλεί μαζική βοήθεια».

Η Γαλλία και η Γκαμπόν επίσης δεν στέλνουν αντιπροσώπους στη Ράφα.

«Κάλεσα το Συμβούλιο Ασφαλείας να ασκήσει πιέσεις για να αποφευχθεί μια ανθρωπιστική καταστροφή στη Γάζα και επανέλαβα την έκκλησή μου για ανθρωπιστική εκεχειρία. Δυστυχώς, το Συμβούλιο Ασφαλείας απέτυχε να το κάνει», τόνισε ο Γκουτέρες σε ανάρτησή του σε μέσα κοινωνικής δικτύωσης χθες Κυριακή.

«Όμως αυτό δεν το καθιστά λιγότερο απαραίτητο. Υπόσχομαι: δεν θα τα παρατήσω», πρόσθεσε.

Το Γραφείο Συντονισμού Ανθρωπιστικών Υποθέσεων του ΟΗΕ (Ocha) ανακοίνωσε ότι 100 φορτηγά με ανθρωπιστική βοήθεια εισήλθαν στη Γάζα από την Αίγυπτο χθες, ο ίδιος αριθμός με το Σάββατο. Επεσήμανε όμως ότι ο αριθμός αυτός είναι «πολύ κάτω» από τον ημερήσιο μέσο όρο των 500 φορτηγών που εισέρχονταν στον παλαιστινιακό θύλακα πριν ξεσπάσει ο πόλεμος στις 7 Οκτωβρίου.

«Δεν υφίστανται πλέον οι όροι για την αποτελεσματική παράδοση ανθρωπιστικής βοήθειας», είχε σημειώσει ο Γκουτέρες την Παρασκευή. «Το συνοριακό πέρασμα στη Ράφα δεν έχει σχεδιαστεί για εκατοντάδες φορτηγά και επικρατεί μποτιλιάρισμα».

Ο ΟΗΕ πιέζει να ανοίξει το πέρασμα Κερέμ Σαλόμ, το οποίο ελέγχεται από το Ισραήλ. Από την πλευρά του Ισραήλ έχει

Πηγή: ΑΠΕ ΜΠΕ

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ
ΑΘΗΝΑ +
spot_img

Συμβαίνει στην Αθήνα