Αλλαγές στην στρατιωτική θητεία στη βάση και του φινλανδικού μοντέλου, που προβλέπει απόκτηση ψηφιακών και εν γένει επαγγελματικών δεξιοτήτων από τους στρατεύσιμους, προανήγγειλε ο υπουργός Άμυνας Νίκος Δένδιας, λέγοντας ότι «θα κοιτάξουμε περισσότερο την εφεδρεία και θα βελτιώσουμε και την εκπαίδευση».
Ειδικά για την εφεδρεία είπε ότι χρειάζεται τεράστια αναβάθμισή της, ενώ γνωστοποίησε ότι είναι έτοιμο νομοσχέδιο για τη διοργάνωση διδακτορικών σπουδών από τις σχολές των Ενόπλων Δυνάμεων.
Ειδική αναφορά έκανε ο κ.Δένδιας στην εγχώρια αμυντική βιομηχανία, ζητώντας τη συνδρομή όλων των πολιτικών δυνάμεων για να δρομολογηθεί μια λύση αρχικά για την ΕΑΒ και εν συνέχεια για τα ΕΑΣ.
Για την επίσκεψη Ερντογάν, ανέφερε ότι αποτελεί ένα βήμα στην κατεύθυνση της ηρεμίας στις ελληνοτουρκικές σχέσεις ωστόσο επισήμανε ότι η Ελλάδα πρέπει να είναι έτοιμη να κάνει τα βήματα που απαιτούνται και αυτό δεν σημαίνει ότι εφησυχάζουμε. Ο Δένδιας, τόνισε ότι «η εξωτερική πολιτική μιας σύγχρονης ευρωπαϊκής Ελλάδας δεν μπορεί να είναι τουρκοκεντρική και ότι οφείλουμε να συνεχίσουμε την πέραν του ορίζοντα εξωτερική μας πολιτική».
Ο κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος του ΠΑΣΟΚ-Κινήματος Αλλαγής Μιχάλης Κατρίνης κάλεσε τον υπουργό να ενημερώσει τα κόμματα για τα ΜΟΕ (Μέτρα Οικοδόμησης Εμπιστοσύνης)σε ό,τι αφορά τα στρατιωτικά ζητήματα και αν εγείρεται ζήτημα αποστρατικοποίησης των νησιών μας.
«Σας διαβεβαιώ ότι δεν θα εκπλαγείτε για τα ΜΟΕ καθώς είναι όλα στο περιεχόμενο της λίστας που έχει συμφωνηθεί στο παρελθόν», απάντησε ο κ.Δένδιας, διαβεβαιώνοντας ότι δεν υπάρχει καμία διαπραγμάτευση.
Δημήτρης Ράντος