back to top
13.2 C
Athens
Κυριακή, 21 Απριλίου, 2024

13.2 C
Athens
Κυριακή, 21 Απριλίου, 2024

Αύριο οι κρίσιμες εκλογές στην Ταϊβάν-Τα διακυβεύματα και οι υποψήφιοι

Διαβάστε επίσης

Διακύβευμα για την “ειρήνη” η τον “πόλεμο” αποτελεί για την Κίνα η έκβαση των εκλογών που διεξάγονται αύριο στην Ταιβάν για την εκλογή του νέου προέδρου και της νέας Βουλής.  Μετά από 8 χρόνια διακυβέρνησης του νησιού από το εθνικιστικό Δημοκρατικό Προοδευτικό Κόμμα (ΔΠΚ), το οποίο διεκδικεί την ανεξαρτησία της Ταιβάν, το Πεκίνο προειδοποιεί με όλα τα μέσα που διαθέτει κατά της επανεκλογής του ΔΠΚ.

Οι εξελίξεις μετά την εκλογική μάχη στην Ταιβάν αναμένεται να καθορίσουν και την επόμενη φάση των σχέσεων της Κίνας με τις ΗΠΑ αλλά και τις ισορροπίες στην περιοχή. Η Ταϊβάν παραμένει μία από τις μεγαλύτερες πηγές έντασης μεταξύ της Κίνας και των ΗΠΑ, την ώρα που οι δεύτερες αποτελούν και τον κύριο προμηθευτή εξοπλισμών του νησιού, σε μια συγκυρία, μάλιστα, κατά την οποία οι σχέσεις μεταξύ των δύο υπερδυνάμεων παραμένουν τεταμένες.

Ο τρόπος με τον οποίο η Κίνα θα ανταποκριθεί στη δημοκρατική επιλογή των ψηφοφόρων της Ταϊβάν αναμένεται να παίξει καταλυτικό ρόλο στο εάν και κατά πόσο Πεκίνο και Ουάσιγκτον θα καταφέρουν να διαχειριστούν τις μεταξύ τους εντάσεις, τόσο σε σχέση με την Ταϊβάν όσο και ευρύτερα.

Το Πεκίνο κατηγορεί το Δημοκρατικό Προοδευτικό Κόμμα ότι απεργάζεται κινδύνους για την ειρήνη στην περιοχή, έχει διακόψει τις διπλωματικές της σχέσεις με το νησί, απελευθερώνει κατασκοπευτικά μπαλόνια πάνω από την Ταϊβάν και εμφανίζεται αποφασισμένο  να αποτρέψει μια τρίτη θητεία για το Δημοκρατικό Προοδευτικό Κόμμα, το οποίο έχει οδηγήσει την Ταϊβάν σε στενότερες σχέσεις με τις ΗΠΑ, την Ευρώπη και την Ιαπωνία.

Η πλειονότητα των αναλυτών δεν αναμένει πιθανή στρατιωτική εισβολή της Κίνας ωστόσο το Πεκίνο θα δείξει τη δυσαρέσκειά του ασκώντας πιέσεις προς τη γειτονική χώρα. Η αύξηση των στρατιωτικών ασκήσεων και η περαιτέρω αναστολή των εμπορικών δεσμών με την Ταϊβάν αποτελούν χαρακτηριστικά παραδείγματα. Ταυτόχρονά έχουν δει το φως της δημοσιότητας  σενάρια για αποστολή αμερικανικής αντιπροσωπείας στην Ταϊβάν, μετά τις εκλογές του Σαββάτου

Οι τρεις υποψήφιοι και το φαβορί 

Επικεφαλής του ΔΠΚ είναι η επι δυο τετραετίες πρόεδρος της Ταιβάν Τσάι Ιν Ουέν η οποία δεν μπορεί να διεκδικήσει τρίτη θητεία. Φαβορί για τη διαδοχή της Τσάι είναι ο σημερινός αντιπρόεδρος Λάι Τσιν Τε, 64 ετών, που βρίσκεται στην πρώτη θέση των δημοσκοπήσεων με 36%. Πρόσφατα ο ο Λάι δήλωσε ότι επιθυμεί την επανέναρξη του διαλόγου με το Πεκίνο ταυτόχρονα όμως δεσμεύεται να ενισχύσει την στρατιωτική θωράκιση της Ταιβάν νήσου. Ο Λάι έχει μετριάσει τη επιθετική αυτονομιστική στάση του στη διάρκεια της προεκλογικής εκστρατείας, δεσμευόμενος να διατηρήσει το status quo και να συνομιλήσει με το Πεκίνο «υπό τις αρχές της ισότητας και της αξιοπρέπειας». Το Πεκίνο, πάντως, απέρριψε την προσέγγισή του, χαρακτηρίζοντάς τον «καταστροφέα της ειρήνης».

Βασικός αντίπαλος του Λάι είναι ο 66χρονος πρώην αστυνομικός, δήμαρχος της Νέας Ταϊπέι, Χου Γιουν Ιχ, φίλος του Πεκίνου και αντίπαλος της ανεξαρτησίας που συγκεντρώνει 30% στις δημοσκοπήσεις. Ο Χου που προέρχεται από το Kuomintang (KMT), το μεγαλύτερο κόμμα της αντιπολίτευσης της Ταϊβάν που παραδοσιακά τάσσεται υπέρ των στενότερων δεσμών με την Κίνα, απορρίπτει την ανεξαρτησία της Ταιβάν αλλά κράτα σαφείς αποστάσεις και από το μοντέλο που εφάρμοσε το Πεκίνο στο Χονγκ Κονγκ και στο Μακάο για «μία χώρα, δύο συστήματα» .

«Σε αντίθεση με τον Λάι και το ΔΠΚ, που χαρακτηρίζουν την Κίνα απειλή για την Ταϊβάν, ο Χου και το ΚΜΤ αποδέχονται την “Αρχή της Μίας Κίνας”, αν και αποφεύγουν να αποσαφηνίσουν εάν η Δημοκρατία της Κίνας (επίσημο όνομα της Ταϊβάν) ή η Λαϊκή Δημοκρατία της Κίνας είναι η πραγματική Κίνα», λέει ο καθηγητής Πολιτικών Επιστημών του Πανεπιστημίου Σουτσάο της Ταϊβάν, Τσεν Φαν Γιου.

Τρίτος υποψήφιος είναι ο πρώην δήμαρχος της πρωτεύουσας Ταϊπέι, Κο Ουέν Τζε, επικεφαλής του Λαϊκού Κόμματος, ο οποίος προωθεί την θέση της «νέας μετριοπαθούς πολιτικής» έναντι των «παλαιών δυνάμεων». Είναι ο εκσυγχρονιστής των εκλογών , γιατρός χειρουργός ο οποίος εξελέγη για πρώτη φορά το 2014 ως ανεξάρτητος με τη στήριξη του ΔΠΚ και διεκδικεί «μετριοπαθή και λογική στάση απέναντι στην Κίνα».

Όπως επισημαίνει το CNN, κανένα πολιτικό κόμμα στην Ταϊβάν δεν έχει εκλεγεί για τρίτη συνεχόμενη θητεία, για αυτόν τον λόγο η ενδεχόμενη νίκη του Λάι και του κυβερνώντος DPP θα ήταν ένα γεγονός άνευ προηγουμένου στην Ιστορία του νησιού, αλλά και ένα αρνητικό μήνυμα προς την Κίνα όσον αφορά τη στρατηγική της προσέγγιση.

Δημοσίευμα, πάντως, των New York Times επισημαίνει ότι ψηφοφόροι, ειδικά νεότερης ηλικίας, δηλώνουν κουρασμένοι από τη γεωπολιτική ατζέντα και επιθυμούν λύσεις στα καθημερινά τους προβλήματα.

Ιδιαίτερη έμφαση δίνουν στο αυξημένο κόστος στέγασης και στους στάσιμους μισθούς, ενώ σημαντικός αριθμός ψηφοφόρων εκφράζει την απογοήτευσή του για τα δύο κυρίαρχα κόμματα της Ταϊβάν.

Η πίεση της Κίνας έχουν οδηγήσει τις διμερείς σχέσεις στο ναδίρ, ενώ, όπως αναφέρει το CNN, ο λαός της Ταϊβάν έχει αποξενωθεί από την Κίνα. Ειδικότερα, λιγότερο από το 3% των πολιτών αναγνωρίζονται πλέον κυρίως ως Κινέζοι και λιγότερο από το 10% υποστηρίζει μια άμεση ή οριστική ενοποίηση με την Κίνα.

Πηγή: CNN, Politico, NYT

 

 

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ
ΑΘΗΝΑ +
spot_img

Συμβαίνει στην Αθήνα