back to top
29.1 C
Athens
Δευτέρα, 17 Ιουνίου, 2024

29.1 C
Athens
Δευτέρα, 17 Ιουνίου, 2024

Λ. Κουσούλης: Το νομοσχέδιο για τα ομόφυλα ζευγάρια δεν θα κρίνει το αποτέλεσμα των Ευρωεκλογών

Διαβάστε επίσης

Τις αντιδράσεις που έχει προκαλέσει ακόμα και στο εσωτερικό της ΝΔ το νομοσχέδιο για τον γάμο και την τεκνοθεσία των ομόφυλων ζευγαριών που πρόκειται να φέρει η κυβέρνηση, υπό το κριτήριο και υπό τον χρονικό ορίζοντα των Ευρωεκλογών και το κατά πόσο αυτό δύναται να επηρεάσει το εκλογικό αποτέλεσμα, σχολίασε μέσω του Αθήνα 9.84 ο πολιτικός αναλυτής, Λευτέρης Κουσούλης.

«Επιχειρείται να τακτοποιηθεί ένα ζήτημα το οποίο η ελληνική πολιτεία έπρεπε να έχει ρυθμίσει εδώ και πολλά χρόνια. Εντός των κομμάτων, υπάρχει μια διαφορετική αντίληψη γύρω από αυτό το ζήτημα γιατί το συνοδεύει ένας  προβληματισμός και μια κατανοητή ευαισθησία για ορισμένες πλευρές του. Συνεπώς, είναι αναμενόμενη η στάση ορισμένων βουλευτών που δεν θα το ψηφίσουν κυρίως από την πλευρά της ΝΔ και ενδεχομένως ένας μικρός αριθμός από το ΠΑΣΟΚ αλλά και από  τα κόμματα που βρίσκονται στα δεξιότερα της ΝΔ καθώς και από το ΚΚΕ.

Το επίμαχο νομοσχέδιο θα γίνει νόμος του κράτους και εκτιμώ ότι  σε βάθος χρόνου θα περιοριστεί και ο σχετικός θόρυβος που το συνοδεύει καθώς και ότι δεν θα είναι αυτό που θα καθορίσει το αποτέλεσμα των Ευρωεκλογών», ανέφερε στους Γιάννη Λαυράνο και Νίκο Καρούτζο.

«Τίποτα δεν είναι τόσο κρίσιμο όσο προσωρινά φαίνεται. Η διαφοροποίηση από πλευράς κάποιων υπουργών ή βουλευτών της ΝΔ έχει ως γεγονός την πολιτική της σημασία, ωστόσο, θα απορροφηθεί στη διαδρομή»πρόσθεσε.

Ερωτηθείς πώς ερμηνεύει τη στάση του πρώην πρωθυπουργού Αντώνη Σαμαρά απέναντι σε κρίσιμα νομοσχέδια, σημείωσε: «Μπορεί και να μην επιδιώκει τίποτα συγκεκριμένο, απλώς να έχει αποφασίσει να εκφράζει τη γνώμη του, να μη σιωπά».

Σύμφωνα με τον διακεκριμένο πολιτικό αναλυτή, οι Ευρωεκλογές θα αποτελέσουν μια πολύ κρίσιμη αναμέτρηση για το σύνολο των κομμάτων, κυρίως όμως για την κυβέρνηση, η οποία θα έχει μπροστά της έναν ορίζοντα τριών ετών διακυβέρνησης, συνεπώς το όποιο αποτέλεσμα καταγράψει  θα είναι υψηλής πολιτικής σημασίας.

«Η φύση της αναμέτρησης των Ευρωεκλογών επιτρέπει τη διασπορά και την χαλαρή ψήφο καθώς η κάλπη μπορεί να αποτελέσει ευκαιρία αποδοκιμασίας για το κυβερνών κόμμα. Πάντως, όποιο αποτέλεσμα και αν προκύψει θα συνοδεύει το κυβερνητικό σχήμα για τα επόμενα τρία χρόνια», επισήμανε.

Πώς όμως εκτιμά ότι θα κινηθεί το εκλογικό σώμα  και κατά πόσο η ακρίβεια θα επηρεάσει την εκλογική συμπεριφορά του;

«Θεωρώ ότι η οικονομία δεν καθορίζει το εκλογικό αποτέλεσμα. Οι πολίτες ζυγίζουν τη συνολική συνθήκη. Τη  στιγμή των εκλογών, λαμβάνουν μια απόφαση η οποία δεν είναι αποτέλεσμα ενός συγκεκριμένου παράγοντα που την καθορίζει. Πρόκειται για ένα πολυσύνθετο ζήτημα το οποίο έχει σχέση με τη συγκεκριμένη συνθήκη η οποία μεταβάλλεται προοδευτικά μέσα στο χρόνο», υπογράμμισε.

Σχολιάζοντας την αντιπολιτευτική τακτική των υπόλοιπων κομμάτων, εξήγησε: «Τόσο ο ΣΥΡΙΖΑ όσο και το ΠΑΣΟΚ λειτουργούν ως σχολιαστές της επικαιρότητας. Δεν έχουν την πολιτική δυνατότητα να διατυπώσουν μια εναλλακτική πρόταση διαφορετικού τύπου απέναντι στην κυβερνητική εκδοχή και αυτό είναι αποτέλεσμα  πολιτικής αδυναμίας. Ο μεν ΣΥΡΙΖΑ είναι ένα απομεινάρι του πολιτικού  κύκλου που συνδέεται περισσότερο με τις συνθήκες του παρελθόντος και  δεν μπορεί να αναγεννηθεί ως πολιτικό κόμμα , το δε  ΠΑΣΟΚ , έρχεται από το παρελθόν,  το συνοδεύει μια αρνητική παράσταση στη συνείδηση του κόσμου και θα κινείται σε περιορισμένα ποσοστά όσες αναμετρήσεις και αν υπάρξουν».

Συνεπώς, κατά τον κ. Κουσούλη , το έλλειμμα ισχυρής αντιπολίτευσης είναι περισσότερο από εμφανές στην πολιτική ζωή του τόπου.

«Βρισκόμαστε σε μια ειδική και πολύ πρωτόγνωρη πολιτική συνθήκη όπου το κυβερνητικό σχήμα κινείται μέσα σε ένα κενό αντιπολίτευσης, έχει την απόλυτη ευχέρεια διακυβέρνησης και αυτό πολλαπλασιάζει  και τις ευθύνες του. Όταν δεν υπάρχει πολιτικός οργανωτής,  δηλαδή ένα κόμμα ικανό να μετατρέψει τη δυσαρέσκεια σε πολιτικό αποτέλεσμα, είναι πιθανό πολιτικός οργανωτής να γίνει η κάλπη. Αν στις Ευρωεκλογές το ποσοστό είναι χαμηλό για τη ΝΔ, π.χ. 32% , αυτό θα αποτελέσει την αρχή για μια νέα πολιτική ημέρα», συμπλήρωσε.

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ
ΑΘΗΝΑ +
spot_img

Συμβαίνει στην Αθήνα