back to top
20.5 C
Athens
Δευτέρα, 30 Σεπτεμβρίου, 2024

20.5 C
Athens
Δευτέρα, 30 Σεπτεμβρίου, 2024

Βουλή – επιστολική ψήφος: Οι τοποθετήσεις των πολιτικών αρχηγών (live)

Διαβάστε επίσης

Απόλυτη μεταβολή του σκηνικού στην Ολομέλεια προκάλεσε η χθεσινή αιφνιδιαστική κίνηση της υπουργού Εσωτερικών κατά την έναρξη της τριήμερης συζήτησης επί του νομοσχεδίου για την εφαρμογή της επιστολικής ψήφου στις ευρωεκλογές, να καταθέσει τροπολογία για την επέκταση αυτής της πρωτοβουλίας για τους απόδημους και στις εθνικές εκλογές.

Έτσι, ενώ το νομοσχέδιο συγκέντρωνε ευρεία συναίνεση, καθώς ΣΥΡΙΖΑ, ΠΑΣΟΚ και Πλεύση Ελευθερίας είχαν δηλώσει ότι θα το στηρίξουν, η κυβερνητική τροπολογία που κατατέθηκε εκπρόθεσμα έριξε λάδι στη φωτιά. Όπως αναφέρουν πηγές από το Υπουργείο Εσωτερικών η πρωτοβουλία είναι αυτονόητη και υπαγορεύεται από την κεντρική δέσμευση της κυβέρνησης προς τους Έλληνες του εξωτερικού, ενώ σημειώνουν ότι η διαδικασία επισπεύσθηκε μετά την επί της αρχής θετική στάση 3 κομμάτων για την συμμετοχή των Ελλήνων του εξωτερικού στις ευρωεκλογές.

Για πολιτικαντισμό κατηγόρησε την κυβέρνηση, ο πρόεδρος της Ελληνικής Λύσης, Κυριάκος Βελόπουλος, ο οποίος σχολιάζοντας τις νομοθετικές της πρωτοβουλίες, μίλησε «για μαγειρεμένη συνταγή που βολεύει τα ποσοστά της ΝΔ». Ο κ. Βελόπουλος, είπε ότι «έρχεται νοθεία στις εκλογές», ζήτησε να ελεγχθεί το λογισμικό της Singular logic και κάλεσε τους βουλευτές της ΝΔ να καταψηφίσουν ένα νομοσχέδιο που «τρυπάει» την ουσία της Δημοκρατίας. «Εμείς δεν θα επιτρέψουμε την κλοπή της ψήφου του ελληνικού λαού και θα καταφύγουμε οπουδήποτε χρειαστεί, ώστε όποιος βρεθεί να κάνει νοθεία, να πάει στη φυλακή», ανέφερε ο πρόεδρος της Ελληνικής Λύσης.

Νομοσχέδιο έκτρωμα, επικίνδυνο και αντισυνταγματικό χαρακτήρισε το νομοσχέδιο για την επιστολική ψήφο ο Δημήτρης Κουτσούμπας και κατηγόρησε τον ΣΥΡΙΖΑ και το ΠΑΣΟΚ ότι έδωσαν απλόχερα τη συναίνεση τους στη ΝΔ και εκείνη με την τροπολογία «το τερμάτισε».  Ο ΓΓ του ΚΚΕ έκανε λόγο για τεραστίων διαστάσεων αλλοίωση εκλογικού αποτελέσματος  με ανθρώπους που δεν έχουν κανένα συναισθηματικό δεσμό με την χώρα και μπορεί να είναι εύκολα χειρουργήσιμοι.

Για επικίνδυνα πολιτικά παιχνίδια της Νέας Δημοκρατίας έκανε λόγο ο πρόεδρος της ΚΟ της Νέας Αριστεράς Αλέξης Χαρίτσης ασκώντας κριτική σε ΣΥΡΙΖΑ και ΠΑΣΟΚ ότι δίνοντας τη συναίνεση τους και με τη δική τους «πολιτική αφέλεια», όπως τη χαρακτήρισε, άνοιξε ο δρόμος για τον ακραίο τακτικισμό της Νέας Δημοκρατίας.

Σήμερα θα τοποθετηθούν και οι υπόλοιποι πολιτικοί αρχηγοί, πλην του πρωθυπουργού που δεν θα παρευρεθεί λόγω ασθένειας, ενώ το νομοσχέδιο και η τροπολογία θα ψηφιστούν αύριο.

Δημήτρης Ράντος, Newsroom Αθήνα 9.84

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ
ΑΘΗΝΑ +
spot_img

Συμβαίνει στην Αθήνα