back to top
29.2 C
Athens
Κυριακή, 29 Σεπτεμβρίου, 2024

29.2 C
Athens
Κυριακή, 29 Σεπτεμβρίου, 2024

IRIS: Ξεπέρασαν τα 2,2 εκατ. οι χρήστες

Διαβάστε επίσης

Εκρηκτική άνοδο που ισοδυναμεί με ποσοστό αύξησης 60% το 2023 σε σχέση με το 2022 εμφανίζει η διατραπεζική υπηρεσία IRIS μέσω της οποίας οι χρήστες έξυπνων κινητών τηλεφώνων αλλά και υπολογιστών μπορούν να μεταφέρουν χρήματα δωρεάν και σε ελάχιστα δευτερόλεπτα σε φίλους ή να πληρώσουν ηλεκτρονικές αγορές, πληκτρολογώντας απλά τον αριθμό τηλεφώνου ή τον ΑΦΜ του λήπτη.

Εναλλακτικά εάν οι μεταφορές χρημάτων αφορούν σε πληρωμές επιχειρήσεων, μια επιχείρηση μπορεί να αναρτήσει και κωδικό (μπαρκόουντ) τον οποίο θα σκανάρει ο πελάτης με το κινητό του. Στα τέλη του 2023 οι χρήστες αυτής της εφαρμογής στα κινητά τους έφτασαν τα 2,2 εκατομμύρια μέγεθος υπερτριπλάσιο έναντι του 2020.

Από αυτούς το 70% δηλαδή περίπου 1,5 εκατομμύρια ανήκουν στην ηλικιακή ομάδα 18-34 ετών. Μέσω του συστήματος IRIS οι χρήστες μπορούν να πραγματοποιούν συναλλαγές έως και 500 ευρώ μη καταβάλλοντας προμήθεια στην τράπεζά τους.

Η διάδοση της νέας αυτής διατραπεζικής εφαρμογής έφερε ,όπως είναι αναμενόμενο , και αύξηση των συναλλαγών κατά 300% από το 2022 στο 2023. To IRIS καταγράφει επίσης αύξηση και στις κατηγορίες των ελευθέρων επαγγελματιών και των επιχειρήσεων ηλεκτρονικού εμπορίου. Οι εγγεγραμμένοι ελεύθεροι επαγγελματίες που συναλλάσσονται μεταξύ τους έφτασαν τους 155.000 (αύξηση 293% το 2023 σε σχέση με το 2022), ενώ οι έμποροι που διατηρούν ηλεκτρονικά καταστήματα τους 3.500.

Απαραίτητη προϋπόθεση είναι και οι δύο πλευρές να έχουν ενεργοποιήσει την υπηρεσία IRIS στο mobile banking της τράπεζάς τους. Το σύστημα IRIS χρησιμοποιείται πλέον και για συναλλαγές πελατών με εμπόρους η ελεύθερους επαγγελματίες.Οπως προβλέπει ο πρόσφατα ψηφισθείς φορολογικός νόμος,οι ελεύθεροι επαγγελματίες και έμποροι θα πρέπει να διατηρούν επαγγελματικό λογαριασμό μέσω του οποίου θα αποδέχονται πληρωμές για παροχή υπηρεσιών η πώληση αγαθών, ακόμη και μέσω κινητού ή υπολογιστή και της εφαρμογής IRIS κι αυτό ώστε η εφορία να γνωρίζει τις όποιες επαγγελματικές τους συναλλαγές.

Θάνος Πασχάλης

  • Ετικέτες
  • IRIS
ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ
ΑΘΗΝΑ +
spot_img

Συμβαίνει στην Αθήνα