35.7 C
Athens
Δευτέρα, 15 Ιουλίου, 2024

35.7 C
Athens
Δευτέρα, 15 Ιουλίου, 2024

Ταχεία πώληση F-16 στην Τουρκία βλέπει ο Αμερικανός πρεσβευτής στην Άγκυρα

Διαβάστε επίσης

Ο Αμερικανός πρεσβευτής στην Τουρκία δήλωσε πως προβλέπει ότι ο πρόεδρος Ταγίπ Ερντογάν θα ολοκληρώσει, με την απαραίτητη υπογραφή του εντός ημερών, την απόφασης της τουρκικής εθνοσυνέλευσης για  την επικύρωση της υποψηφιότητας της Σουηδίας για ένταξη στο ΝΑΤΟ και θα ακολουθήσουν γρήγορα βήματα για την υιοθέτηση από το αμερικανικό Κογκρέσο της πώλησης μαχητικών αεριωθουμένων F-16 στην Άγκυρα . Ένα από τα απαραίτητα υπολειπόμενα βήματα είναι η  δημοσίευση του νέου νομοθετήματος  νόμου στην Εφημερίδα της  τουρκικής Κυβερνήσεως. 

Σε σημερινή συνέντευξή του, ο πρεσβευτής Τζεφ Φλέικ δήλωσε πως, μόλις το επίσημο έγγραφο της επικύρωσης φθάσει στην Ουάσιγκτον, το Στέιτ Ντιπάρτμεντ θα στείλει αμέσως στο Κογκρέσο αναγγελία για την πώληση των F-16 αξίας άνω των 20 δισεκ. δολαρίων.

Το τουρκικό κοινοβούλιο επικύρωσε προχθές, Τρίτη, την ένταξη της Σουηδίας στο ΝΑΤΟ, αίροντας με καθυστέρηση 20 μηνών ένα μείζον εμπόδιο για την επέκταση της δυτικής στρατιωτικής συμμαχίας.

Η Τουρκία τον Οκτώβριο του 2021 ζήτησε να αγοράσει έναντι 20 δισεκατομμυρίων  δολαρίων  μαχητικά αεροσκάφη F-16 της Lockheed Martin και περίπου 80 κιτ εκσυγχρονισμού για τα F-16 που ήδη διαθέτει στην πολεμική της αεροπορία .

Ο Ερντογάν πρέπει τώρα να υπογράψει το σχετικό νομοθέτημα, το οποίο θα δημοσιευθεί στη συνέχεια στην τουρκική Εφημερίδα της Κυβέρνησης. Επίσης είναι προϋπόθεση το επίσημο έγγραφο της επικύρωσης της ένταξης της Σουηδίας  να σταλεί στην Ουάσιγκτον. Στη συνέχεια το Στέιτ Ντιπάρτμεντ οφείλει να αποστείλει επίσημη διαβεβαίωση στο Κογκρέσο για την άρση του εμποδίου που θα επιτρέψει να συζητηθεί στο Κογκρέσο η πώληση 

Ερωτηθείς αν περιμένει να υπογράψει ο Ερντογάν το νομοθέτημα αυτό «εντός ημερών», ο Φλέικ, πρώην γερουσιαστής των Ρεπουμπλικάνων, δήλωσε στο Ρόιτερς: «Ναι, το περιμένω».

«Δεν βλέπω γιατί να περιμένει η Τουρκία, με το κοινοβούλιο εδώ να έχει ενεργήσει», δήλωσε. «Έτσι περιμένω, μόλις αυτό διαβιβασθεί στην Ουάσινγκτον, τότε να γίνει η αναγγελία (της πώλησης των F-16). Και η επίσημη αναγγελία θα γίνει».

Οι καθυστερήσεις της Άγκυρας να εγκρίνει την ένταξη της Σουηδίας προκάλεσαν απογοήτευση σε συμμάχους της, όμως της επέτρεψαν επίσης να αποσπάσει μερικές παραχωρήσεις. Ο Φλέικ, ο οποίος ήταν πρεσβευτής των ΗΠΑ στην Τουρκία σε όλη τη διάρκεια της διαδικασίας, δήλωσε ωστόσο πως στο διάστημα αυτό η Σουηδία ανταποκρίθηκε στις «πολύ θεμιτές ανάγκες ασφαλείας» της Τουρκίας.

Ο πρεσβευτής δήλωσε πως ήρθε σε επαφή με τους επικεφαλής των επιτροπών εξωτερικών σχέσεων της Βουλής των Αντιπροσώπων και της Γερουσίας των ΗΠΑ, περιλαμβανομένων αυτών που εξέφραζαν ανησυχίες για την πώληση F-16 στην Τουρκία εξαιτίας των επιδόσεων της χώρας αυτής στα ανθρώπινα δικαιώματα και των καθυστερήσεων στην ένταξη της Σουηδίας.

«Υπάρχουν μέλη του Κογκρέσου που είχαν την ισχυρή πεποίθηση ότι, πριν προχωρήσουμε με την πώληση των F-16, έπρεπε η Σουηδία να γίνει μέλος του ΝΑΤΟ», δήλωσε.

«Όμως όλοι βλέπουν την αξία της συμμετοχής της Τουρκίας στο ΝΑΤΟ και όλοι βλέπουν την αξία της διαλειτουργικότητας που θα υπάρξει με αυτό τον εκσυγχρονισμό των F-16».

Υπενθυμίζεται ότι ο πρόεδρος των ΗΠΑ Τζο Μπάιντεν έστειλε εχθές   Τετάρτη επιστολή στους επικεφαλής των βασικών επιτροπών του Καπιτωλίου, ενημερώνοντάς τους για την πρόθεσή του να ξεκινήσει την επίσημη διαδικασία κοινοποίησης για την πώληση αεροσκαφών F-16 της Lockheed Martin (LMT.N), μόλις η Άγκυρα ολοκληρώσει τη διαδικασία ένταξης της Σουηδίας στο ΝΑΤΟ.

Στην επιστολή προς τα κορυφαία  μέλη των επιτροπών Εξωτερικών Σχέσεων της Γερουσίας και Εξωτερικών Υποθέσεων της Βουλής των Αντιπροσώπων, ο Μπάιντεν κάλεσε το Κογκρέσο να εγκρίνει την πώληση “χωρίς καθυστέρηση”, δήλωσε Αμερικανός αξιωματούχος.

Το κοινοβούλιο της Τουρκίας επικύρωσε την Τρίτη την αίτηση ένταξης της Σουηδίας στο ΝΑΤΟ, ξεπερνώντας ένα σημαντικό εμπόδιο για την επέκταση της δυτικής στρατιωτικής συμμαχίας μετά από 20 μήνες καθυστέρησης.

Οι πηγές ανέφεραν ότι η επιστολή εστάλη την Τετάρτη και ότι η κυβέρνηση Μπάιντεν δεν έχει ακόμη ενημερώσει επίσημα το Κογκρέσο για τα σχέδια της πώλησης.

Η καθυστέρηση της Τουρκίας στην έγκριση της επικύρωσης αποτελούσε σημαντικό εμπόδιο για να κερδηθεί η έγκριση του Κογκρέσου για τη συμφωνία των μαχητικών αεροσκαφών. Οι νομοθέτες είχαν δηλώσει ότι ανέμεναν την έγκριση της Τουρκίας για την ένταξη της Σουηδίας στο ΝΑΤΟ -συμπεριλαμβανομένης της υπογραφής του προέδρου Ταγίπ Ερντογάν- προτού αποφασίσουν αν θα εγκρίνουν την πώληση.

Ο Λευκός Οίκος δεν απάντησε σε αίτημα για σχολιασμό.

Το Στέιτ Ντιπάρτμεντ κάλεσε την Τετάρτη την Άγκυρα να ολοκληρώσει επίσημα την επικύρωση της Σουηδίας στο ΝΑΤΟ. Για να γίνει αυτό, ο Ερντογάν πρέπει να υπογράψει τη νομοθεσία, η οποία στη συνέχεια θα δημοσιευθεί στην Επίσημη Εφημερίδα της Τουρκίας. Η πράξη προσχώρησης της Σουηδίας πρέπει επίσης να σταλεί στην Ουάσινγκτον

Το Στέιτ Ντιπάρτμεντ αρνήθηκε να παράσχει ακριβές χρονοδιάγραμμα σχετικά με την επίσημη διαδικασία κοινοποίησης για την πώληση των F-16.

“Ο πρόεδρος Μπάιντεν, ο υπουργός Μπλίνκεν ήταν πολύ σαφείς για την υποστήριξή μας στον εκσυγχρονισμό του στόλου των F-16 της Τουρκίας, τον οποίο θεωρούμε ως βασική επένδυση στη διαλειτουργικότητα του ΝΑΤΟ. Αλλά πέρα από αυτό … Απλώς δεν πρόκειται να επιβεβαιώσω ή να προτρέξω σε προτεινόμενες αμυντικές πωλήσεις ή μεταφορές μέχρι να κοινοποιηθούν επίσημα στο Κογκρέσο”, δήλωσε ο αναπληρωτής εκπρόσωπος του Στέιτ Ντιπάρτμεντ Βένταντ Πατέλ  σε ενημέρωση των δημοσιογράφων, αναφερόμενος στον υπουργό Εξωτερικών Αντονι Μπλίνκεν

Η Τουρκία τον Οκτώβριο του 2021 ζήτησε να αγοράσει για 20 δισεκατομμύρια δολάρια μαχητικά F-16 της Lockheed Martin και σχεδόν 80 κιτ εκσυγχρονισμού για 246 F-16  που ήδη διαθέτει .  

Οι επικεφαλής των επιτροπών Εξωτερικών Σχέσεων της αμερικανικής Γερουσίας και Εξωτερικών Υποθέσεων της Βουλής των Αντιπροσώπων εξετάζουν κάθε σημαντική πώληση όπλων στο εξωτερικό. Θέτουν τακτικά ερωτήσεις ή εγείρουν ανησυχίες για τα ανθρώπινα δικαιώματα ή διπλωματικά ζητήματα που μπορούν να καθυστερήσουν ή να σταματήσουν τέτοιες συμφωνίες. Ο γερουσιαστής Κρις Βαν Χόλεν, Δημοκρατικός που συμμετέχει στην Επιτροπή Εξωτερικών Σχέσεων της Γερουσίας, αμφισβήτησε την ταχεία έγκριση, λέγοντας ότι οι νομοθέτες χρειάζονται πρώτα διαβεβαιώσεις από την κυβέρνηση Μπάιντεν και την Τουρκία.

“Για μεγάλο μέρος του χρόνου που ο πρόεδρος Ερντογάν ήταν στην εξουσία, η Τουρκία ήταν ένας άπιστος σύμμαχος του ΝΑΤΟ – οπότε αυτά είναι ευπρόσδεκτα νέα”, δήλωσε ο Βαν Χόλλεν .

Πηγή: Reuters , ΑΠΕ ΜΠΕ

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ
ΑΘΗΝΑ +
spot_img

Συμβαίνει στην Αθήνα