back to top
32 C
Athens
Παρασκευή, 21 Ιουνίου, 2024

32 C
Athens
Παρασκευή, 21 Ιουνίου, 2024

WSJ: Σύμφωνα με το Ισραήλ το 10% του προσωπικού του UNRWA έχει «δεσμούς» με τη Χαμάς

Διαβάστε επίσης

Οι κατηγορίες των ισραηλινών αρχών προκάλεσαν κατακραυγή στη Δύση. Δώδεκα χώρες, συμπεριλαμβανομένων των ΗΠΑ, της Βρετανίας, της Γερμανίας και της Γαλλίας, ανακοίνωσαν την αναστολή της χρηματοδότησής τους στην υπηρεσία, εν μέσω καταστροφικής ανθρωπιστικής κατάστασης στη Λωρίδα της Γάζας, παρά την έκκληση του Γενικού Γραμματέα του ΟΗΕ Αντόνιο Γκουτέρες να υπάρξουν εγγυήσεις ότι θα μπορέσει να συνεχίσει την αποστολή της.

Σύμφωνα με τον φάκελο στοιχείων που έστειλε πρόσφατα το Ισραήλ στις ΗΠΑ , δώδεκα από τους 13.000 υπαλλήλους της UNRWA, της Υπηρεσίας του ΟΗΕ για τους Παλαιστίνιους Πρόσφυγες, φέρονται να μετείχαν ενεργά στην τρομοκρατική επίθεση της Χαμάς στις 7 Οκτωβρίου, στο Ισραήλ.

Ενας κατηγορείται ότι μετείχε σε σφαγή αμάχων σε κιμπούτς. Ένας άλλος, απήγαγε έναν Ισραηλινό. Ένας τρίτο προμήθευσε πυρομαχικά στους επιτιθέμενους τρομοκράτες.

Τα συγκλονιστικά αυτά στοιχεία περιέχονται σε φάκελο που έστειλε το Ισραήλ στις Ηνωμένες Πολιτείες, δείχνοντας την ανάμιξη κάποιων Παλαιστίνιων εργαζομένων στην UNRWA στην τρομοκρατική επίθεση της Χαμάς.

Τα στοιχεία είναι σοβαρά και ήδη η Υπηρεσία του ΟΗΕ για τους Παλαιστίνιους Πρόσφυγες απέλυσε αμέσως εννέα άτομα από το προσωπικό της και ξεκίνησε εσωτερική έρευνα για τους υπόλοιπους.

Η ποινική ευθύνη των εμπλεκομένων είναι όμως ατομική. Η απόλυσή τους ήταν ένα πειθαρχικό μέτρο, τώρα θα πρέπει να δικαστούν, ίσως και από το Διεθνές Ποινικό Δικαστήριο.

Η υπόθεση προκάλεσε έντονες αντιδράσεις και ήδη πολλές χώρες, συμπεριλαμβανομένων των Ηνωμένων Πολιτειών, της Βρετανίας, της Γερμανίας, της Αυστραλίας και του Καναδά, ανέστειλαν τις εθελοντικές δωρεές με τις οποίες χρηματοδοτείται η υπηρεσία του ΟΗΕ για τους παλαιστίνιους πρόσφυγες. Πρόκειται ούτε λίγο ούτε πολύ για τη μισή συνολικά βοήθεια προς την υπηρεσία του ΟΗΕ

Η UNRWA είναι ένα όργανο των Ηνωμένων Εθνών, που ιδρύθηκε από τη Γενική Συνέλευση του ΟΗΕ τον Δεκέμβριο του 1949 και είναι επιφορτισμένο με την παροχή βοήθειας και προστασίας στους Παλαιστίνιους πρόσφυγες εδώ και 75 χρόνια. Είναι η κύρια πηγή προμήθειας βασικών αναγκών, κοινωνικών υπηρεσιών, εκπαίδευσης, υγείας και κάθε είδους βοήθειας για 5,7 εκατομμύρια ανθρώπους που είναι εγγεγραμμένοι στις περιοχές όπου λειτουργεί: Συρία, Λίβανο, Ιορδανία, Δυτική Όχθη και Γάζα. Διαθέτει συνολικά 30.000 υπαλλήλους σε όλες τις περιοχές αυτές.

Ο Γενικός Γραμματέας του ΟΗΕ, Αντόνιο Γκουτέρες, εξέφρασε τον αποτροπιασμό του για τη συμμετοχή των 12 εργαζομένων της UNRWA συμμετείχαν στην επίθεση της Χαμάς. Πρόσθεσε όμως ότι η υπηρεσία αρωγής του ΟΗΕ διαθέτει δεκάδες χιλιάδες αφοσιωμένους υπαλλήλους στην περιοχή. Και η αναστολή των συνεισφορών στην υπηρεσία του ΟΗΕ για τους Παλαιστίνιους πρόσφυγες δεν καταδικάζει τη Χαμάς, αλλά τους αμάχους.

Ωστόσο το Ισραήλ επιμένει : «Από το είναι μόνο 12 σάπια μήλα φθάσαμε στο ‘όπα, ξεχάσαμε δυο μηδενικά, είναι 1.200 σάπια μήλα’, σε πολύ μικρό χρονικό διάστημα. Πιστέψτε με, είναι πολύ περισσότεροι», ανέφερε αργά χθες βράδυ μέσω X (του πρώην Twitter) ο εκπρόσωπος της ισραηλινής κυβέρνησης Εελόν Λεβί.

Ο κ. Λεβί κατηγόρησε το UNRWA πως προσφέρει ασφαλές καταφύγιο σε ανθρώπους που εμφορούνται από την «ιδεολογία» της Χαμάς.

Σύμφωνα με το δημοσίευμα της αμερικανικής εφημερίδας Wall Street Journal , η κυβέρνηση των ΗΠΑ έχει πλέον ενημερωθεί για τα ευρήματα της υπηρεσίας πληροφοριών του Ισραήλ.

Από τους 12 εργαζομένους του UNRWA οι οποίοι κατά τις πληροφορίες της ενεπλάκησαν στην επίθεση της 7ης Οκτωβρίου, επτά φέρονται να είναι εκπαιδευτικοί που εργάζονταν σε πρωτοβάθμια ή δευτεροβάθμια σχολεία —δυο δίδασκαν μαθηματικά και άλλοι δύο την αραβική γλώσσα—, πάντα κατά το δημοσίευμα της εφημερίδας.

Σύμφωνα με τον ΟΗΕ το UNRWA σήμερα παρέχει υπηρεσίες σε περίπου 5,9 εκατομμύρια ανθρώπους διεθνώς. Ο αριθμός αυτός συμπεριλαμβάνει ανθρώπους που εκδιώχθηκαν ή εγκατέλειψαν τα εδάφη τους, καθώς και απογόνους τους.

Συνολικά, το UNRWA απασχολεί πάνω από 30.000 ανθρώπους, στην πλειονότητά τους Παλαιστίνιους, τους 13.000 εξ αυτών στη Λωρίδα της Γάζας. Παρέχει υπηρεσίες σε παλαιστίνιους πρόσφυγες στην Ιορδανία και στον Λίβανο.

Πηγή: ΑΠΕ ΜΠΕ

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ
ΑΘΗΝΑ +
spot_img

Συμβαίνει στην Αθήνα