back to top
32.1 C
Athens
Δευτέρα, 17 Ιουνίου, 2024

32.1 C
Athens
Δευτέρα, 17 Ιουνίου, 2024

K. Zαχαριάδης: Θέλουμε ο ΣΥΡΙΖΑ να κάνει ένα μεγάλο βήμα προς τα πάνω στις Ευρωεκλογές

Διαβάστε επίσης

Ο Κώστας Ζαχαριάδης, μέλος της Πολιτικής Γραμματείας του ΣΥΡΙΖΑ και επικεφαλής της δημοτικής παράταξης «ΑΝΟΙΧΤΗ ΠΟΛΗ», μίλησε στην Αθηνά Κορλίρα και στον Γιάννη Παπαγεωργίου για την πρόταση που κατέθεσαν από κοινού με τους Θανάση Θεοχαρόπουλο και Γιάννη Ραγκούση για αποχώρηση του κόμματος από την Ευρωομάδα της Αριστεράς (Left) στο Ευρωκοινοβούλιο ένταξή του στην Ομάδα των Ευρωπαίων Σοσιαλιστών και Δημοκρατών (S&D).

Η εν λόγω πρόταση που  αναμένεται να συζητηθεί στο συνέδριο του ΣΥΡΙΖΑ εντός του Φεβρουαρίου και η οποία απορρίπτεται προς ώρας από την Κουμουνδούρου, αποτελεί, σύμφωνα με όσα δήλωσε ο κ. Ζαχαριάδης στον Αθήνα 9.84 και στους Αθηνά Κορλίρα και Γιάννη Παπαγεωργίου, θεμελιώδη επιλογή καθώς -κατά τον ίδιο- η μάχη των επόμενων ευρωπαϊκών αλλά και σε βάθος χρόνου των εθνικών εκλογών δεν θα κριθεί στο έδαφος της ριζοσπαστικής Αριστεράς αλλά σε αυτό της Κεντροαριστεράς.

«Πρόκειται για μια συνθετική και όχι διαζευκτική πρόταση. Δεν θέλουμε να αποκηρύξουμε το παρελθόν μας. Είμαστε περήφανοι για την μέχρι τώρα διαδρομή μας αλλά υπάρχουν πάντα δυναμικές στην πολιτική. Η στρατηγική που ακολουθεί τα τελευταία χρόνια ο ΣΥΡΙΖΑ αντιστοιχούν περισσότερο σε κόμμα της αριστερής πτέρυγας των Σοσιαλιστών και Δημοκρατών στην Ευρώπη παρά σε κόμμα της Ευρωπαϊκής Αριστεράς», υπογράμμισε, αιτιολογώντας τη θέση της ιδεολογικής μετακίνησης προς το S&D.

Σύμφωνα με τον κ. Ζαχαριάδη «η σύγκληση των δυνάμεων του σοσιαλιστικού, αριστερού και οικολογικού χώρου θα ήταν ιδανική επιλογή», ωστόσο, «στην πολιτική δεν κάνεις ό,τι θέλει,  προσαρμόζεσαι σε κάποιες συγκυρίες».

Ερωτηθείς εάν εκτιμά ότι μια τέτοιου τύπου συνεργασία θα αυξήσει την παρουσία του ΣΥΡΙΖΑ και της πολιτικής ομάδας που εκπροσωπεί σε ευρωπαϊκό επίπεδο και αν αυτό θα αποτυπωθεί και στην ελληνική πραγματικότητα, σχολίασε: «Δεν είναι τεράστιες οι διαφορές σε σχέση με το αν θα αλλάξει κάτι στη χώρα μας. Η παρουσία της αξιωματικής αντιπολίτευσης σε μια μεγαλύτερη και κυβερνώσα πολιτική ομάδα στο Ευρωκοινοβούλιο μπορεί να εισφέρει μια σειρά από πράγματα. Δεν θέλουμε να διακόψουμε τις σχέσεις μας με τις αριστερές δυνάμεις στην Ευρώπη»,  συμπληρώνοντας ότι είναι απαραίτητη μια ισχυρή Κεντροαριστερά, πολιτικός αντίπαλος και αντίβαρο στην ακροδεξιά στην Ευρώπη.

«Στη νέα ευρωπαϊκή πραγματικότητα όπου ανεβαίνει με δραματικό τρόπο η φασίζουσα ακροδεξιά πρέπει άπαντες να αντιληφθούμε ότι απαιτείται η ευρύτερη συνεργασία των δημοκρατικών και προοδευτικών δυνάμεων. Κανείς δεν μπορεί μόνος του. Ακόμα και οι  Σοσιαλιστές που αποτελούν τη μεγαλύτερη ομάδα στο προοδευτικό στρατόπεδο αντιμετωπίζουν προβλήματα, είναι πιο αδύναμοι σε σχέση με τα προηγούμενα χρόνια γιατί όλος ο άξονας στην Ευρώπη μετατοπίζεται δυστυχώς προς τα δεξιά και προς τα άκρα δεξιά, με ηγεμονία σε κάποιες χώρες των ακροδεξιών απόψεων», σημείωσε.

Σε ότι αφορά στην ελληνική πολιτική σκηνή, υποστήριξε ότι η απουσία ισχυρής Κεντροαριστεράς δίνει τη δυνατότητα στη ΝΔ να διεισδύει και να ηγεμονεύει στον χώρο του κέντρου.

«Είναι σαφές ότι στο χώρο της ευρύτερης Κεντροαριστεράς και Αριστεράς έχουν μαζευτεί δύο μεσαία κόμματα , ο ΣΥΡΙΖΑ, το ΠΑΣΟΚ, η ΝΕΑ ΑΡΙΣΤΕΡΑ αλλά και το ΚΚΕ που δεν ενδιαφέρεται για οποιαδήποτε συνεργασία. Αυτός ο πολυτεμαχισμός  ευνοεί τον κ. Μητσοτάκη ο οποίος έχει συμπτύξει ένα τεράστιο μέτωπο, από το κέντρο, με τις τελευταίες μεταγραφές από το χώρο του ΠΑΣΟΚ όπως η κ Χριστοφιλοπούλου, μέχρι την ακραία δεξιά και τη γνωστή τριάδα Πλεύρης, Βορίδης, Γεωργιάδης, γεγονός που του δίνει τεράστια εκλογική ισχύ. Η απάντηση σε αυτόν τον συνασπισμό από το κέντρο μέχρι και την άκρα δεξιά πρέπει να είναι η συσπείρωση με βάση την κοινωνική απεύθυνση.

Θέλουμε ο ΣΥΡΙΖΑ να κάνει ένα μεγάλο βήμα προς τα πάνω στις Ευρωεκλογές ώστε να αποδυναμωθεί ταυτόχρονα η ΝΔ και με ορίζοντα τις εθνικές εκλογές, να μπορέσουμε να βρεθούμε ξανά σε κυβερνητική τροχιά», επισήμανε.

Όσο για το τι προσδοκά ο ΣΥΡΙΖΑ από τις Ευρωεκλογές του Ιουνίου, τόνισε: « Θέλουμε ένα ποσοστό από λίγο μέχρι πολύ υψηλότερο από εκείνο που μας έδωσε ο ελληνικός λαός στις εκλογές του Ιουνίου του 2023, δηλαδή από 17,8% και άνω».

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ
ΑΘΗΝΑ +
spot_img

Συμβαίνει στην Αθήνα