16.2 C
Athens
Πέμπτη, 29 Φεβρουαρίου, 2024

16.2 C
Athens
Πέμπτη, 29 Φεβρουαρίου, 2024

Οδ. Ζώρας (Γ. Γ. Υπ. Παιδείας): Δεν θα χαθεί η εξεταστική παρά τις καταλήψεις σε Πανεπιστημιακές Σχολές

Διαβάστε επίσης

Ο Γ.Γ Ανώτατης Εκπαίδευσης του Υπουργείου Παιδείας Οδυσσέας Ζώρας, ανέλυσε στον Αθήνα 984 βασικές απορίες που προκύπτουν από την ανάγνωση του κειμένου του νομοσχεδίου για την ίδρυση και λειτουργία μη κρατικών Πανεπιστημίων, που τέθηκε σε δημόσια ηλεκτρονική διαβούλευση μέχρι τις 18 Φεβρουαρίου, εν μέσω δυναμικών αντιδράσεων και κινητοποιήσεων από πλευράς φοιτητών, πανεπιστημιακών, αλλά και κοινωνικών φορέων.

Καλεσμένος στην εκπομπή «Τι τρέχει» με τους Γιάννη Λαυράνο και Νίκο Καρούτζο,  τάχθηκε υπέρ της κατάργησης των πανελλήνιων εξετάσεων κάνοντας λόγο για παρωχημένο σύστημα. Διαβεβαίωσε πως δεν θα χαθεί η εξεταστική παρά τις συνεχιζόμενες καταλήψεις Σχολών και δήλωσε πως τα μη κρατικά, μη κερδοσκοπικού χαρακτήρα Πανεπιστήμια επανεπενδύουν τα χρήματα με ανταποδοτικό όφελος προς τους φοιτητές και επιπρόσθετο κέρδος την περιστολή της αιμορραγίας φοιτητών προς ιδρύματα του εξωτερικού.

Αναλυτικότερα, ο κ Ζώρας έκρινε επαρκή τον χρόνο που διατίθεται για τη δημόσια ανταλλαγή απόψεων πάνω στο κείμενο για την ίδρυση μη κρατικών Πανεπιστημίων ώστε  να επιτευχθούν συναινέσεις, ενώ στην παρατήρηση ότι επί ΠΑΣΟΚ και υπουργίας Άννας Διαμαντοπούλου είχε προβλεφθεί  διάστημα 14 μηνών προκειμένου να υπερψηφιστεί από τα 2/3 του Κοινοβουλίου,  ο Γ. Γ του Υπουργείου Παιδείας υπενθύμισε ότι τελικά αυτό  δεν εφαρμόστηκε.  «Σχόλια μπορούν να γίνουν από όλους, αλλά μέσα στο δεκαήμερο θα διατυπώσουν τη γνώμη τους γνώστες του αντικειμένου, ακαδημαϊκοί, και άνθρωποι που είναι σε θέση να γνωρίζουν αυτά τα ζητήματα» επισήμανε ο κ. Ζώρας .

Όσον αφορά στις βάσεις εισαγωγής και στις πανελλαδικές εξετάσεις, ανέφερε αρχικά ότι «πολλά Πανεπιστήμια του εξωτερικού όπως το University of Cyprus και μερικά Πανεπιστήμια στην Γερμανία, στην Γαλλία και στην Ιταλία θεωρούν απαραίτητη τη συμμετοχή του υποψηφίου στις πανελλαδικές προκειμένου να τον δεχτούν. Δεν φαλκιδεύεται η ισονομία, καθώς συνιστά  κοινό σημείο αναφοράς μεταξύ  των φοιτητών που κατευθύνονται προς  την τριτοβάθμια εκπαίδευση του δημόσιου ελληνικού Πανεπιστημίου και εκείνους που πάνε προς την εκπαίδευση  του μη κρατικού, μη κερδοσκοπικού».

Στην επισήμανση ότι στο συγκεκριμένο σημείο εστιάζουν οι μεγάλες αντιρρήσεις για φοιτητές πολλών ταχυτήτων και για περιορισμό της κοινωνικής κινητικότητας που αφορούν κυρίως τους λιγότερο εύρωστους οικονομικά και πιο αδύναμους, υποστήριξε ότι «Με τη γενική συμμετοχή στη διαδικασία των πανελλαδικών διατηρούνται η δράση και η καλή ποιότητα του Λυκείου». Ωστόσο υπογράμμισε πως «παρότι έχουν διατηρηθεί επειδή θεωρούνται αδιάβλητες, είναι ένα παρωχημένο σύστημα οι πανελλαδικές εξετάσεις και οφείλουμε να ξανασκεφτούμε το Εθνικό Απολυτήριο. Ένα σοβαρό, ισχυρό Εθνικό Απολυτήριο, δηλαδή την κατάργηση των πανελληνίων εξετάσεων. Αυτή είναι η  λύση και δεν είναι τυχαίο το ότι έχει εφαρμοστεί σε πολλές χώρες της Ευρώπης».

Υπεραμυνόμενος του νομοσχεδίου εξήγησε  ότι θα παρακολουθείται διεξοδικά η διάθεση των εσόδων των μη κρατικών Πανεπιστημίων και προανήγγειλε δικλείδες ασφαλείας με την  ίδρυση Νομικού Προσώπου Πανεπιστημιακού Δικαίου.

«Τα μη κερδοσκοπικού χαρακτήρα Πανεπιστήμια, όπως λειτουργούν σε άλλες ευρωπαϊκές χώρες επανεπενδύουν τα χρήματα με ανταποδοτικό όφελος προς τον φοιτητή. Δεν  θα έρθουν απατεώνες να κάνουν πανεπιστήμια εδώ, θα έχουμε συμβάσεις με το υπουργείο, θα παρακολουθούνται τα έσοδα που πάνε και θα δημιουργηθεί ένα νομικό πρόσωπο πανεπιστημιακού δικαίου που θα προβλέπει όλες τις δικλίδες ασφαλείας».

Επιπρόσθετα σημείωσε ότι «Με την ίδρυση των μη κρατικών πανεπιστημίων, θα περιοριστεί η αιμορραγία φοιτητών προς το εξωτερικό. Θα υπάρχει αμοιβαίο όφελος από τη λειτουργία των μη κρατικών πανεπιστημίων. Υπάρχει τόση τέτοια πληθώρα επιστημόνων που θέλουν να επιστρέψουν στην Ελλάδα και να διδάξουν σε αυτά τα πανεπιστήμια κι η ίδρυσή τους στην Ελλάδα είναι μια σαφής προοπτική για να επιστρέψουν».

Ο κ Ζώρας δήλωσε  υπέρμαχος της εξ αποστάσεως διαδικασίας των εξετάσεων  και διαβεβαίωσε πως δεν πρόκειται να χαθεί η Εξεταστική στις υπό κατάληψη Σχολές.

Σύμφωνα με τον ΓΓ Ανώτατης Εκπαίδευσης του Υπουργείου Παιδείας, «η διαβλητότητα  των εξετάσεων με τη συγκεκριμένη διαδικασία  είναι εξαιρετικά μικρή κι συναρτάται με τον τρόπο διεξαγωγής τους. Βάσει των αποφάσεων, οι καθηγητές υποχρεούνται να κάνουν εξετάσεις στα υπό κατάληψη Τμήματα. Υπάρχουν και μερικά αντικείμενα στα οποία δεν χωρεί διαδικτυακή εξέταση. Τα Πανεπιστήμια έχουν πάρει απόφαση και θα προβλέψει ο νόμος τί θα γίνει με όσους καθηγητές δεν ακολουθήσουν αυτή την απόφαση. Σε κάθε περίπτωση δεν πρόκειται να  χαθεί η εξεταστική».

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ
ΑΘΗΝΑ +
spot_img

Συμβαίνει στην Αθήνα