16.2 C
Athens
Τετάρτη, 28 Φεβρουαρίου, 2024

16.2 C
Athens
Τετάρτη, 28 Φεβρουαρίου, 2024

Τα μέτρα για την στέγη που σχεδιάζει το ΥΠ.ΟΙΚ – Τι αλλάζει για Golden Visa, Airbnb και χιλιάδες κλειστά διαμερίσματα

Διαβάστε επίσης

Σε τρεις κρίσιμους παράγοντες, που αναπτύχθηκαν ραγδαία την τελευταία δεκαετία, στοχεύει να παρέμβει το υπουργείο Οικονομικών, μετά και τις ανακοινώσεις του Πρωθυπουργού στη Βουλή, ώστε να δοθεί διέξοδος στο μείζον ζήτημα της έλλειψης στέγης στα μεγάλα αστικά κέντρα και σε νησιά αλλά και στην ανακοπή της ξέφρενης ανόδου των ενοικίων που μόνο την τελευταία 5ετία (αμέσως μετά την οικονομική κρίση) εκτοξεύτηκαν σε διψήφια ποσοστά της τάξης του 40%.

ΧΡΥΣΗ ΒΙΖΑ: ΚΕΡΔΗ ΓΙΑ ΤΟ ΔΗΜΟΣΙΟ ΑΛΛΑ ΑΥΞΗΣΗ ΤΩΝ ΤΙΜΩΝ ΑΓΟΡΑΣ ΑΚΙΝΗΤΩΝ

Πρώτος παράγοντας αποτελεί η απόκτηση διαμερισμάτων και κατοικιών από αλλοδαπούς επενδυτές μέσω του προγράμματος “Χρυσή βίζα” που θεσμοθετήθηκε επί κυβερνήσεως Αντώνη Σαμαρά το 2013. Το πρόγραμμα αρχικά προέβλεπε ότι με την αγορά ακινήτου 250.000 ευρώ ο επενδυτής θα μπορούσε μαζί με την οικογένειά του να αποκτήσει 5ετή άδεια παραμονής στη χώρα μας (με δικαίωμα επιπλέον χρονικής επέκτασης) αλλά και δικαίωμα ελεύθερης μετακίνησης στη “Ζώνη του Σέγκεν” δηλαδή σε χώρες της Ευρώπης.

Από τότε έως σήμερα έχουν εκδοθεί και χορηγηθεί 15.000 “χρυσές βίζες” εκ των οποίων οι μισές χορηγήθηκαν σε Κινέζους επενδυτές. Ορισμένοι από τους επενδυτές αγόρασαν αρκετά διαμερίσματα και αφού τα ανακαίνισαν άρχισαν, σε συνεργασία με ελληνικά γραφεία διαχείρισης ακινήτων, να τα εκμισθώνουν σε πελάτες μέσω ψηφιακών πλατφορμών τύπου Airbnb.

Το πρόγραμμα της “χρυσής βίζας” απέφερε στη χώρα μας εισροή ξένου συναλλάγματος ύψους 2,6 δις ευρώ, αλλά από την άλλη συνέβαλε στην έκρηξη των τιμών αγοράς ακινήτων,των ενοικίων με παραδοσιακά συμβόλαια αλλά και στην έλλειψη στέγης για νοικοκυριά, φοιτητές κλπ. Το γεγονός αυτό οδήγησε πέρυσι το υπουργείο Οικονομικών σε μέτρα περιορισμού του προγράμματος της “χρυσής βίζας”, την ώρα που αρκετοί χώρες κατήργησαν ήδη το πρόγραμμα, όπως η Πορτογαλία, ενώ η Ευρωπαική Ένωση ζητά πιο αυστηρό πλαίσιο απόκτησης της “χρυσής βίζας” καθώς ελλοχεύει ο κίνδυνος ξεπλύματος μαύρου χρήματος από αλλοδαπούς.

Το υπουργείο Οικονομικών σχεδιάζει πλέον αυστηρότερες προυποθέσεις για τη χορήγηση της “χρυσής βίζας” με νέα αναπροσαρμογή του καθεστώτος που ισχύει τους τελευταίους μήνες. Στο εξής οι αλλοδαποί επενδυτές που επιθυμούν να αποκτήσουν τη “χρυσή βίζα” θα πρέπει να καταβάλλουν τουλάχιστον 800.000 ευρώ αντί 500.000 ευρώ ως ελάχιστο ποσό για την αγορά ακινήτου στο κέντρο,τα βόρεια και τα νότια προάστια της Αττικής, στο Δήμο Θεσσαλονίκης, στη Μύκονο και Σαντορίνη, ενώ σε αρκετούς από τους υπόλοιπους δήμους στους οποίους η “χρυσή βίζα” εξακολουθεί να χορηγείται με αγορά ακινήτου η ακινήτων αξίας τουλάχιστον 250.000 ευρώ ,το ποσό αυτό θα αυξηθεί στα 500.000 ευρώ.

ΒΡΑΧΥΧΡΟΝΙΕΣ ΜΙΣΘΩΣΕΙΣ: ΞΕΠΕΡΑΣΑΝ ΤΑ 160.000 ΟΙ ΚΑΤΟΙΚΙΕΣ ΚΑΙ ΔΙΑΜΕΡΙΣΜΑΤΑ ΠΟΥ ΜΠΗΚΑΝ ΣΤΗΝ ΑΓΟΡΑ

Ενας δεύτερο παράγοντας που επιτείνει την έλλειψη στέγης και οδήγησε στην απογείωση των τιμών στα παραδοσιακά μισθώματα είναι και το μοντέλο των βραχυχρόνιων μισθώσεων κατοικιών και διαμερισμάτων μέσω ψηφιακών πλατφορμών τύπου Airbnb, Booking.com κλπ.

Έως σήμερα περίπου 160.000 ακίνητα εκμισθώνονται για μία η περισσότερες ημέρες για όλο το χρόνο σε Έλληνες και ξένους πελάτες προσφέροντας ένα πρόσθετο εισόδημα σε όσους κατέχουν ένα η δύο διαμερίσματα. Ωστόσο η ραγδαία εξάπλωση του θεσμού του διαμοιρασμού, όπως αποκαλείται, οδήγησε χιλιάδες ακίνητα εκτός των παραδοσιακών συμβολαίων ενοικίασης με μίσθωση τρια χρόνια η επ’ αόριστον. Το υπουργείο Οικονομικών θέσπισε από φέτος πιο αυστηρά μέτρα για τις μακροχρόνιες μισθώσεις και αναμένονται κι άλλα αυστηρότερα σε συνεννόηση με τους δήμους σε ορισμένες περιοχές, όπως μίσθωση των κατοικιών, μέσω των πλατφορμών, μόνο για ορισμένο χρονικό διάστημα ανά έτος.

ΑΝΑΖΗΤΟΥΝΤΑΙ ΠΡΟΣ ΕΝΟΙΚΙΑΣΗ 212.000 ΝΕΑ ΔΙΑΜΕΡΙΣΜΑΤΑ ΚΑΙ ΚΑΤΟΙΚΙΕΣ

Με επιδοτούμενα από το κράτος προγράμματα όπως “Ανακαινίζω-Ενοικιάζω” ,”Σπίτι μου”, και “Κοινωνική Αντιπαροχή” επιχειρεί η Κυβέρνηση να προσθέσει στην αγορά των ακινήτων περισσότερα προς εκμίσθωση ακίνητα ορισμένα από τα οποία ανήκουν στην κατηγορία των 700.00, που παραμένουν κλειστά από τους ιδιοκτήτες τους. Στην κατηγορία των στεγαστικών αυτών προγραμμάτων περιλαμβάνεται και το πρόγραμμα “Κοινωνική Στέγαση για τις πλέον ευάλωτες ομάδες του Δήμου Αθηναίων” που αποτελεί συνεργασία του Δήμου Αθηναίων με το υπουργείο Κοινωνικής Συνοχής και Οικογένειας και το οποίο θα καλυφθεί με πόρους ύψους 1 δις ευρώ από το Ταμείο Ανάκαμψης.

Με το πρόγραμμα αυτό θα ανακαινιστούν 70 διαμερίσματα του Δήμου Αθηναίων για την παροχή στέγης σε αστέγους και ευάλωτους δημότες. Σύμφωνα με εκτιμήσεις της Τράπεζας Πειραιώς θα πρέπει να μπουν σε καθεστώς ενοικίασης τουλάχιστον 212.000 κατοικίες και διαμερίσματα ώστε να πέσουν και οι τιμές ενοικίασης που για το μέσο νοικοκυριό που δεν διαθέτει ιδιόκτητη στέγη (3 στα 10 νοικοκυριά) ισοδυναμεί με το 70% του μέσου μισθού και σε πάμπολλες περιπτώσεις ένα διαμέρισμα για μια οικογένεια στοιχίζει κάθε μήνα όσο ένας μηνιάτικος μισθός.

Θάνος Πασχάλης

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ
ΑΘΗΝΑ +
spot_img

Συμβαίνει στην Αθήνα