14 C
Athens
Σάββατο, 24 Φεβρουαρίου, 2024

14 C
Athens
Σάββατο, 24 Φεβρουαρίου, 2024

Σκανδιναβικό μοντέλο για τα μη κρατικά ΑΕΙ προτείνει ο Ανδρουλάκης

Διαβάστε επίσης

Το θεσμικό πλαίσιο και οι συνταγματικοί περιορισμοί σχετικά με τις αλλαγές στην ανώτατη εκπαίδευση συζητήθηκαν στην πρώτη θεματική ενότητα της ημερίδας του InSocial και των τομέων Παιδείας του ΠΑΣΟΚ-Κινήματος Αλλαγής με θέμα: «Πανεπιστήμια: Ανοίγουμε τον διάλογο”.

Εμείς ως σοσιαλδημοκράτες δεν πιστεύουμε στις απαγορεύσεις , πιστεύουμε στις ισχυρές ρυθμίσεις τόνισε ο Νίκος Ανδρουλάκης και πρόσθεσε λέγοντας: θέλουμε κανόνες για να φτάσουμε στο βέλτιστο δυνατό αποτέλεσμα, κανόνες που δεν εμπορευματοποιούν την παιδεία. Ισχυρός δημόσιος χαρακτήρας της παιδείας με παράλληλη λειτουργία μη κρατικών μη κερδοσκοπικών πανεπιστημίων, επισήμανε ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ ΚΙΝΑΛ και πρόσθεσε:” Δεν θα σταθούμε εμπόδιο στην ύπαρξη μη κρατικών μη κερδοσκοπικών πανεπιστημίων τα οποία θα πληρούν όμως αυστηρές προδιαγραφές για να μπορούν να ονομάζονται πανεπιστήμια. Με υψηλό επίπεδο σπουδών και έρευνας, με γεωγραφικά κριτήρια διασφαλίζοντας την ισόρροπη περιφερειακή ανάπτυξη”.

Απαντώντας στο ερώτημα που τίθεται το τελευταίο διάστημα γιατί τα παιδιά να σπουδάζουν στην Κύπρο και όχι στην Ελλάδα ο κ. Ανδρουλάκης δήλωσε : “Ο πιο καθαρός τρόπος είναι αυτό να γίνει με αναθεώρηση του άρθρου 16 του Συντάγματος. μια διαδικασία που προυποθέτει απο τη φύση της το διάλογο, όχι της μιας εβδομάδας όπως συμβαίνει σήμερα, προυποθέτει ευρύτερες πολιτικές συναινέσεις. Η κυβέρνηση προσπαθεί να την εκβιάσει. Απλά καλούμαστε να ψηφίσουμε, να συμφωνήσουμε ή να διαφωνήσουμε. Αυτό συμφέρει τη ΝΔ και τον ΣΥΡΙΖΑ , όχι ένα κόμμα της λογικής του διαλόγου και των συναινέσεων όπως είναι η παράταξη μας. Δεν μπορούμε να είμαστε παθητικοί αποδέκτες μιας ρύθμισης της οποίας οι όποιες συνέπειες δεν περιορίζονται στη διάρκεια ζωής μιας κυβέρνησης αλλά αφορούν το μέλλον της πατρίδας. Ο τρόπος που χρησιμοποιείται ο όρος μη κερδοσκοπικά πανεπιστήμια υποκρύπτει κερδοσκοπία επεσήμανε ο κ. Ανδρουλάκης, προτείνοντας το σκανδιναβικό μοντέλο Πανεπιστημιακής εκπαίδευσης στο επίκεντρο της οποίας βρίσκεται το μη κερδοσκοπικό πανεπιστήμιο.

Ο κ. Ανδρουλάκης διερωτήθηκε πως μπορεί να προκύψει πεδίο συναίνεσης για μια μεταρρύθμιση, για ένα νομοσχέδιο για το οποίο συζητάμε σε διάστημα μόλις εβδομάδας ασκώντας κριτική στην κυβέρνηση για έλλειψη διαλόγου. “Αυτό που γίνεται σήμερα εδώ θα έπρεπε να γίνει με πρωτοβουλία της ίδιας της κυβέρνησης” ανέφερε χαρακτηριστικά ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ. Εμείς δεν πρόκειται να ζητιανέψουμε συναίνεση, αυτό που θέλουμε είναι να συνεισφέρουμε για να βελτιώσουμε το κοινωνικό κράτος και ιδιαίτερη την παιδεία και την υγεία στον τόπο μας. Ο κ. Ανδρουλάκης αναφέρθηκε στη μεγάλη μεταρρύθμιση για την τριτοβάθμια εκπαίδευσης που είχε φέρει το ΠΑΣΟΚ υπενθυμίζοντας το διάλογο που προηγήθηκε για μήνες. Αναφερόμενος στην ασφάλεια φοιτητών και ιδρυμάτων άσκησε κριτική στην κυβέρνηση για την ίδρυση πανεπιστημιακής αστυνομίας λέγοντας οτι τα πράγματα είναι τα ίδια και χειρότερα ενώ ο Έλληνας φορολογούμενος πλήρωσε εκατοντάδες χιλιάδες ευρώ απο την τσέπη του. Ο κ. Ανδρουλάκης υπενθύμισε την πρόταση του ΠΑΣΟΚ να ελέγχονται οι είσοδοι στα πανεπιστήμια ώστε να μην μπαίνουν εξωπανεπιστημιακοί με συστήματα ασφαλείας και κάρτες εισόδου και με σύγχρονα μέσα όπως οι κάμερες σε εργαστήρια να προστατεύεται η περιουσία του πανεπιστημίου , που είναι περιουσία του ελληνικού λαού.

Ο Νίκος Ανδρουλάκης υπογράμμισε την ανάγκη ενός στρατηγικού σχεδίου για την εκπαίδευση με αύξηση χρηματοδότησης και γνώμονα επιπλέον την περιφερειακή ανάπτυξη της χώρας, ένα νέο ακαδημαικό χάρτη και ισχυρές σχολές επαγγελματικής εκπαίδευσης.

Δεν μπορούμε να είμαστε μια πανευρωπαϊκή ιδιαιτερότητα, μια χώρα που αρνείται την ύπαρξη μη κρατικών μη κερδοσκοπικών πανεπιστημίων, ανέφερε ο κ. Ανδρουλάκης επισημαίνοντας ωστόσο και στην υπόλοιπη Ευρώπη η πλειοψηφία των φοιτητών 85-90% σπουδάζει στα δημόσια πανεπιστήμια. Η ύπαρξη των ιδιωτικών δεν αναβαθμίζει de facto το δημόσιο εκπαιδευτικό σύστημα σημείωσε ο κ. Ανδρουλάκης

Στη συζήτηση συμμετείχαν ο Ομότιμος Καθηγητής Συνταγματικού Δικαίου στο Ε.Κ.Π.Α., κ. Νίκος Αλιβιζάτος, ο Καθηγητής Δημοσίου Δικαίου στο Πάντειο Πανεπιστήμιο, κ. Ξενοφών Κοντιάδης και ο Συνταγματολόγος και πρώην Ευρωβουλευτής, κ. Κώστας Μποτόπουλος. Την παρουσίαση των θέσεων -προτάσεων του ΠΑΣΟΚ έκανε ο τομεάρχης παιδείας του κόμματος Στέφανος Παραστατίδης.

Κατερίνα Παπαβασιλείου

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ
ΑΘΗΝΑ +
spot_img

Συμβαίνει στην Αθήνα