back to top
18.1 C
Athens
Τετάρτη, 24 Απριλίου, 2024

18.1 C
Athens
Τετάρτη, 24 Απριλίου, 2024

Aγρότες: Ποιοι ευθύνονται για την ακρίβεια-Αύξηση κατώτατου μισθού και απεργίες-Ασφαλιστικά εγκλωβισμένοι αγρότες και επαγγελματίες

Διαβάστε επίσης

Τα σούπερ μάρκετ και τους μεσάζοντες «φωτογράφισαν» ως υπευθύνους για την αύξηση των τιμών, εκπρόσωποι αγροτικών συνεταιρισμών και συλλόγων κατά την διάρκεια ημερίδας που διοργάνωσε η ΓΣΕΕ για την ακρίβεια.

Όπως επισήμαναν, η διαδικασία ελέγχου πρέπει να αντιστραφεί ώστε αυτός να διενεργείται «από το ράφι προς το χωράφι» και παράλληλα να μπει φραγμός από το κράτος στο περιθώριο κέρδους.

Ο πρόεδρος της ΓΣΕΕ, Γιάννης Παναγόπουλος, τόνισε ότι η αισχροκέρδεια πλήττει τους εργαζόμενους, ενώ ο κατώτατος μισθός των 780 ευρώ υπολείπεται του ορίου της φτώχειας και ελάχιστα απέχει από τα 751 ευρώ, όπως είχε διαμορφωθεί την 1η Ιουλίου του 2011.

Αυξήσεις και απεργίες

Το ποσοστό αύξησης του κατώτατου μισθού θα είναι υψηλότερο του πληθωρισμού, ο οποίος πέρυσι διαμορφώθηκε στο 3,5%, σύμφωνα με δηλώσεις της υπουργού Εργασίας Δόμνας Μιχαηλίδου στον ραδιοφωνικό σταθμό Real FM.

H τελική πρόταση θα εξεταστεί από το υπουργικό συμβούλιο στο τέλος Μαρτίου με στόχο την αύξηση των κατώτατων αποδοχών από την 1η Απριλίου , οπότε ξεκινά η τουριστική περίοδος, ώστε να καλυφθούν και οι εργαζόμενοι στον κλάδο.

Ωστόσο, οι εκπρόσωποι των εργαζομένων στον τουρισμό, δηλώνουν αποφασισμένοι να προχωρήσουν σε αλεπάλληλες κινητοποιήσεις ακόμη και εν μέσω της θερινής τουριστικής περιόδου.

Οι κινητοποιήσεις ξεκινούν αύριο από την Κρήτη με παραστάσεις διαμαρτυρίας στις κατά τόπους Δ.ΥΠ.Α και στους τέσσερις νομούς του νησιού.
Ακολουθεί η Γενική Απεργία στις 17 Απριλίου, η οποία συμπίπτει με την έναρξη της σεζόν, ενώ οι εκπρόσωποι των εργαζομένων στον τουρισμό και τον επισιτισμό προειδοποιούν με κλιμάκωση των αντιδράσεων.

Παράλληλα, το ΠΑΜΕ προχωρά σε απεργία και συλλαλητήριο στις 28 Φεβρουαρίου.

Εγκλωβισμένοι

Την ίδια ώρα, μεταξύ σφύρας και άκμωνος βρίσκονται εκατοντάδες χιλιάδες αγρότες και ανεξάρτητοι επαγγελματίες με χρέη προς τον ΕΦΚΑ.

Από την 1η Μαρτίου, όσοι δεν αποπλήρώσουν ή δεν ρυθμίσουν τα χρέη τους, χάνουν τη ιατροφαρμακευτική περίθαλψη, με την υπουργό Εργασίας να δηλώνει ότι δεν θα υπάρξει διακοπή μόνο για τρεις κατηγορίες: τα παιδιά, άτομα με αναπηρία και όσους αποδεδειγμένα έχουν πληγεί από θεομηνίες.

Παράλληλα, η συμμετοχή στην διαδικασία παραγραφής χρέους προς τα ασφαλιστικά ταμεία, αποτυπώνεται εξαιρετικά περιορισμένη, καθώς οι οφειλέτες -σε περίπτωση που προχωρήσουν – θα χάσουν τα αντίστοιχα έτη ασφάλισης με συνέπεια είτε να καθυστερήσει η συνταξιοδότηση τους είτε να λάβουν αισθητά μικρότερη σύνταξη.

Μετά από σχεδόν ένα έτος εφαρμογής της διαδικασίας, έχουν υποβληθεί μόλις 9.088 αιτήσεις, όταν σύμφωνα με στοιχεία του Κέντρου Είσπραξης Ασφαλιστικών Οφειλών οι δυνητικά δικαιούχοι βρίσκονται ανάμεσα σε τουλάχιστον ένα εκατομμύριο οφειλέτες με χρέη της τάξεως των 16 δισ. ευρώ.

Υπενθυμίζεται ότι ο χρόνος της παραγραφής των χρεών προς τον ΕΦΚΑ ήταν 20 έτη και μειώθηκε σε 10 έτη το 2022 και αφορά μη μισθωτούς ασφαλισμένους με χρέη, που έχουν ενταχθεί στο μητρώο του ΚΕΑΟ.

Δημήτρης Κωστάκος

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ
ΑΘΗΝΑ +
spot_img

Συμβαίνει στην Αθήνα