Κατά τουλάχιστον 20% μειώθηκε η αγοραστική δύναμη των μισθών την τελευταία διετία, σύμφωνα με τα στοιχεία που παρουσιάστηκαν κατά την διάρκεια ημερίδας της ΓΣΕΕ για την ακρίβεια.
Οι μισθοί αυξήθηκαν κατά 8% με τον Δείκτη Τιμών Καταναλωτή στα διατροφικά προϊόντα να αυξάνεται την ίδια περίοδο κατά 31,5%.
Όπως επισήμανε ο πρόεδρος της Ένωσης Εργαζομένων Καταναλωτών, Απόστολος Ραυτόπουλος, είναι αισχροκέρδεια και κερδοσκοπία οι παραγωγοί να πωλούν το πρόβειο γάλα 1,60 ευρώ και οι πολίτες να το αγοράζουν 3,29 ευρώ.
Το κατσικίσιο γάλα πωλείται περίπου 1 ευρώ από τους παραγωγούς και το αγοράζουν στα 2,86 ευρώ οι πολίτες.
Στο σιτάρι, τα 100 κιλά κοστίζουν 19 ευρώ και από αυτά παράγονται περίπου 108 κιλά ψωμί, τα οποία στοιχίζουν 260 ευρώ!
Εκπρόσωποι του αγροτικού κόσμου από ολόκληρη τη χώρα και από διάφορα πεδία της πρωτογενούς παραγωγής (κτηνοτροφία, αλιεία, σιτάρι, φυτικά και ζωικά προϊόντα), που συμμετείχαν στην ημερίδα, επέρριψαν ευθύνες στα σούπερ μάρκετ, τους μεσάζοντες αλλά και την στάση της κυβέρνησης για το ράλι ανατιμήσεων.
Οι εκπρόσωποι των αγροτών
ζήτησαν η διαδικασία ελέγχου να αντιστραφεί ώστε να πραγματοποιείται «από το ράφι προς το χωράφι», επισημαίνοντας την επιτακτική ανάγκη να μπει φρένο από την Πολιτεία στο περιθώριο κέρδους.
Ο επιστημονικός διευθυντής του ΙΝΕ/ΓΣΕΕ, Γιώργος Αργείτης, επισήμανε έξι σημεία που πρέπει να διορθώσει η Κυβέρνηση, σε σχέση με τον πρωτογενή τομέα παραγωγής και όχι μόνο:
1. Έλλειψη στρατηγικού σχεδιασμού
2. Ανάπτυξη κουλτούρας και συνεταιριστικής οργάνωσης.
3. Έλλειψη ελέγχων.
4. Μείωση κόστους παραγωγής
5. Κερδοσκοπία και
6. αντιμετώπιση του προβλήματος των επιδοτήσεων.
Δημήτρης Κωστάκος