back to top
11.5 C
Athens
Σάββατο, 20 Απριλίου, 2024

11.5 C
Athens
Σάββατο, 20 Απριλίου, 2024

Βουλή για ισότητα στον πολιτικό γάμο: Ενστάσεις αντισυνταγματικότητας και ονομαστική ψηφοφορία

Διαβάστε επίσης

Ο υπουργός Επικρατείας Άκης Σκέρτσος έστειλε και μήνυμα στο εσωτερικό της ΝΔ λέγοντας «Ψηφίζουμε όχι κόντρα στην πολιτική μας παράδοση, αλλά επειδή πιστεύουμε στην παράδοση μας. Ο Κυριάκος Μητσοτάκης υπερψήφισε το σύμφωνο συμβίωσης και μετά από λίγο εξελέγη πρόεδρος της ΝΔ και μετά εξελέγη δυο φορές πρωθυπουργός. Χωρίς διακρίσεις και αποκλεισμούς, αυτό ζητούν οι πολίτες από εμάς».

Αρνητική ψήφο στο νομοσχέδιο για τα ομόφυλα θα δώσει ο βουλευτής της ΝΔ Μίλτος Χρυσομάλλης, τοποθετούμενος όπως είπε κατά συνείδηση και όχι απέχοντας. Μιλώντας στην Ολομέλεια υποστήριξε ότι το νομοσχέδιο προσβάλλει το δικαίωμα των παιδιών σε υγιή και ισορροπημένη παιδική ηλικία. Σημείωσε δε ότι η κοινωνία και η πολιτεία δεν είναι έτοιμες να δεχθούν τα παιδιά ομόφυλων παιδιών και πως δημιουργούνται προβλήματα στο όνομα ενός άκρατου δικαιωματισμού.

«Δεν έχω ομοφοβική προσέγγιση είναι αξιακή η διαφωνία μου» είπε ο Θάνος Πλεύρης εκφράζοντας τις ενστάσεις του στο νομοσχέδιο για την ισότητα στο γάμο. «Δεν θέλω να αναγνωρίσω μια οικογένεια που θα υπάρχουν δυο πατέρες και καμία μητέρα, δεν είναι αριθμητικό το θέμα των γονέων» είπε ο βουλευτής της ΝΔ και σημείωσε ότι δεν θα ψηφίσει τις διατάξεις αλλά θα επιλέξει στάση που δεν θα δώσει το δικαίωμα να εκμεταλλευθούν κάποιοι τη διαφωνία του για μικροπολιτικούς λόγους, δείχνοντας την αποχή. Σημείωσε δε ότι η ΝΔ είναι ένα κόμμα που σέβεται τις διαφωνίες, καλώντας και τους βουλευτές του ΠΑΣΟΚ και του ΣΥΡΙΖΑ να εκφράσουν τις επιφυλάξεις τους όπως στην γαλάζια παράταξη.

Αίτημα ονομαστικής ψηφοφορίας κατέθεσε και ο ΣΥΡΙΖΑ, όπως ανακοίνωσε ο Σωκράτης Φάμελλος. «Υπάρχει θέμα σταθερότητας της κυβέρνησης» τόνισε ο κ. Φάμελλος, γιατί όπως είπε απέναντι στα ανθρώπινα δικαιώματα το κρυφτούλι δεν είναι ανεκτό.

Να υποβάλλει η ΝΔ αίτημα ονομαστικής ψηφοφορίας και να δώσει ο Κυριάκος Μητσοτάκης το παράδειγμα της πολιτικής ηγεσίας, πείθοντας τους βουλευτές τους για την αναγκαιότητα της ρύθμισης και όχι με κομματική πειθαρχία ζήτησε η Ζωή Κωνσταντοπούλου. Η πρόεδρος της Πλεύσης Ελευθερίας υποστήριξε ότι το κόμμα της θα ψηφίσει το νομοσχέδιο με όλη την περηφάνια.

Νωρίτερα, αίτημα ονομαστικής ψηφοφορίας που υπογράφεται από 21 βουλευτές δύο κομμάτων του ακροδεξιού τόξου, της Νίκης και των Σπαρτιατών καθώς και ενός ανεξάρτητου βουλευτή, αλλά και τρεις ενστάσεις αντισυνταγματικότητας που υπέβαλαν χωριστά τα συγκεκριμένα κόμματα και η Ελληνική Λύση.

Η ονομαστική ψηφοφορία θα διεξαχθεί αργά το βράδυ της Πέμπτης, κι αφού έχουν προηγηθεί οι ομιλίες των πολιτικών αρχηγών και του πρώην πρωθυπουργού Αντώνη Σαμαρά, ο οποίος έχει δηλώσει ότι θα καταψηφίσει το νομοσχέδιο. «Είμαστε η μεγάλη λαϊκή παράταξη και στο τέλος θα είμαστε ενωμένες και ενωμένοι, είτε διαφωνούμε είτε συμφωνούμε»,ανέφερε η εισηγήτρια της Ν.Δ. Μαρία Συρεγγέλα, ανοίγοντας τη διήμερη συζήτηση.

«Το νομοσχέδιο βάζει ένα λιθαράκι για μια κοινωνία χωρίς διακρίσεις και αποκλεισμούς»,είπε χαρακτηριστικά.

«Ο γάμος για όλους δεν είναι προνόμιο αλλά δικαίωμα που δεν παζαρεύεται», ανέφερε η εισηγήτρια του ΣΥΡΙΖΑ Έλενα Ακρίτα, η οποία απαντώντας στον Κυριάκο Βελόπουλο, ο οποίος χθες από το βήμα της Βουλής ζήτησε διαπιστευτήρια για την σεξουαλικότητα των βουλευτών, είπε: «Ναι κι εγώ είμαι ομοφυλόφιλος, θέλεις κάτι;».

Ο Παύλος Χρηστίδης εκ μέρους του ΠΑΣΟΚ-Κινήματος Αλλαγής, τόνισε ότι το νομοσχέδιο δεν απειλεί την παραδοσιακή οικογένεια.

Για ένα ακόμη επεισόδιο απαξίωσης της μητρότητας από το κράτος, έκανε λόγο η ειδική αγορήτρια του ΚΚΕ Βιβή Δάγκα.

«Σήμερα είναι μία ημέρα νίκης,όχι της κυβέρνησης αλλά ενός κινήματος που έχει ματώσει διεκδικώντας την ορατότητα», ανέφερε η γενική εισηγήτρια της Νέας Αριστεράς Έφη Αχτσιόγλου.

«Δεν είναι βρώμα οι gay άνθρωποι, όπως ακούω κάποιους να λένε», ανέφερε ο ειδικός αγορητής της Πλεύσης Ελευθερίας Σπύρος Μπιμπίλας.

Νewsroom Aθήνα 9.84, Δημήτρης Ράντος 

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ
ΑΘΗΝΑ +
spot_img

Συμβαίνει στην Αθήνα