Ξεκινάνε από τον Μάρτιο τα απογευματινά χειρουργεία επί πληρωμή, σταδιακά στα δημόσια νοσοκομεία ανάλογα με τη δυναμική του καθένα.
Ο υπουργός Υγείας Άδωνις Γεωργιάδης, παρουσιάζοντας σήμερα τα απογευματινά χειρουργεία επί αμοιβή ισχυρίστηκε πώς δεν πρόκειται για ιδιωτικοποίηση του ΕΣΥ, αλλά πρέπει οι γιατροί και οι νοσηλευτές να αυξάνουν το εισόδημα τους με νόμιμο τρόπο.
Το κόστος για τους ασθενείς θα ξεκινά από 300 ευρώ για τις απλές επεμβάσεις και θα φτάνουν έως τα 2.000 ευρώ για τα βαρύτερα χειρουργεία, ενώ θα υπάρχει η δυνατότητα να πληρώνουν και μέσω pos.
Οι επεμβάσεις θα χωριστούν σε έξι κατηγορίες και θα κατηγοριοποιούνται ως εξής:
από πολύ μικρής βαρύτητας,
μικρής,
μεσαίας,
μεγάλης,
βαριάς,
εξαιρετικά βαριάς
Από την πλευρά του, ο υφυπουργός Υγείας Μάριος Θεμιστοκλέους, ανέφερε πώς η κατηγοριοποίηση είναι ίδια με εκείνη που χρησιμοποιούν οι ασφαλιστικές εταιρείες. Μάλιστα τόνισε πώς οι τιμές αυτές είναι πολύ πιο χαμηλές από τις αντίστοιχες στον ιδιωτικό τομέα και θα μοιράζονται σε όλη τη χειρουργική ομάδα.
Σύμφωνα με τις ανακοινώσεις της πολιτικής ηγεσίας με το συγκεκριμένο μέτρο παρέχεται η ελευθερία στις κλινικές του ΕΣΥ να οργανώσουν απογευματινά χειρουργεία, εάν θέλουν και εάν μπορούν να το πραγματοποιήσουν ενώ ήδη έχουν κατατεθεί αιτήσεις από χειρουργικές κλινικές για να ενταχθούν στον νέο θεσμό.
Απαντώντας στις επικρίσεις που δέχεται για ιδιωτικόποίηση του ΕΣΥ ο κ. Γεωργιάδης τόνισε πως «Δεν είναι αλήθεια ότι προσπαθούμε να ιδιωτικοποιήσουμε από την πόρτα του ΕΣΥ. Αυτό που προσπαθούμε είναι να κάνουμε πιο ελκυστική τη θέση του γιατρού, του αναισθησιολόγου, του νοσηλευτή. Το συνδικαλιστικό αίτημα της ΟΕΝΓΕ ήταν για αύξηση των μισθών των γιατρών. Είναι κάτι που εύκολα λέγεται, δύσκολα γίνεται. Εγώ, ως υπουργός Υγείας δεν θα συμφωνούσα με την αύξηση των μισθών μόνο των γιατρών» σημείωσε ο κ. Άδωνις Γεωργιάδης.
Όπως εξήγησε «για το ΕΣΥ ο κρατικός προυπολογισμός ξοδεύει 3 δισ. ευρώ τον χρόνο. Άρα μπορείτε να υπολογίσετε τι μπορεί να σημαίνει δημοσιονομικά ο διπλασιασμός των μισθών των γιατρών. Ο ΈΝΦΙΑ προσφέρει 1,6 δισ. ευρώ και θα χρειαζόμασταν άλλον έναν ΕΝΦΙΑ για να προχωρήσουμε σε τέτοιο διπλασιασμό. Έπρεπε να βρούμε τρόπο να αυξάνουμε τα εισοδήματα γιατρών και νοσηλευτών με νόμιμο τρόπο».
Δεν νομιμοποιούμε το φακελάκι αλλά δίνουμε την διέξοδο σε όσους θέλουν να πληρώσουν με νόμιμο τρόπο ισχυρίστηκε ο υπουργός Υγείας.
Και συνέχισε: Προσπαθούμε να φτιάξουμε ένα πλαίσιο που θα έχει διαφάνεια, με μικρότερο κόστος για τους συμπολίτες μας.Τα απογευματινά χειρουργεία έχουν την φιλοσοφία των απογευματινών ιατρείων που λειτουργούν εδώ και 20 χρόνια στο ΕΣΥ και θα είναι συμφέροντα για τους πολίτες καθώς το κόστος θα είναι πολύ χαμηλότερο σε σχέση με τον ιδιωτικό τομέα, σύμφωνα με το σχέδιο που έχει καταρτίσει το Υπουργείο Υγείας.
Για τις αμοιβές του προσωπικού, σημείωσε πως σκοπός είναι να είναι πιο ελκυστικές από εκείνες του ιδιωτικού τομέα.
Στο μεταξύ, σε τρεις μήνες αναμένεται πως θα μπει σε λειτουργία το site για την ενιαία λίστα χειρουργείων ώστε να βλέπουν οι πολίτες την αναμονή που υπάρχει στα νοσοκομεία καθώς παρουσιάζεται ανισομέρεια, άλλες φορές δικαιολογημένα και άλλοτε αδικαιολόγητα που δημιουργεί σκέψεις δήλωσε ο υπουργός Υγείας.
Σύμφωνα με στοιχεία που έδωσε ο κ. Θεμιστοκλέους οι αναμονές στο ΕΣΥ φτάνουν 102.634 άτομα με το μεγαλύτερο πρόβλημα να καταγράφεται στη βόρεια Ελλάδα.
Όπως ανακοινώθηκε από την ηγεσία του υπουργείου Υγείας όσα περιστατικά περιμένουν πάνω τέσσερις μήνες από την πρωινή λίστα θα μπορούν να χειρουργούνται στα απογευματινά χειρουργεία χωρίς επιβάρυνση.
Σημειώνεται τέλος, πως, σύμφωνα με τα στοιχεία του υπουργείου Υγείας, 32.000 περιστατικά περιμένουν έως 12 μήνες, ενώ περισσότερο από 12 μήνες βρίσκονται σε αναμονή για χειρουργείο 26.000 συμπολίτες μας. Το μεγαλύτερο πρόβλημα με τους χρόνους αναμονής υπάρχει στη Βόρεια Ελλάδα.
Έλενα Μπρέγιαννη