back to top
16.6 C
Athens
Κυριακή, 21 Απριλίου, 2024

16.6 C
Athens
Κυριακή, 21 Απριλίου, 2024

Αυγενάκης: Η επίλυση των προβλημάτων των αγροτών απαιτεί διάλογο και όχι πυροσβεστικά μέτρα

Διαβάστε επίσης

«Οι απειλές και τα σύνθετα προβλήματα των αγροτών πανευρωπαϊκά, δεν αντιμετωπίζονται με πυροσβεστικά μέτρα ή μόνο με επιδοτήσεις και οικονομικά βοηθήματα», τόνισε μεταξύ άλλων ο υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων, Λευτέρης Αυγενάκης, στη διάρκεια της τοποθέτησής του στο 12ο Συνέδριο Αγροτεχνολογίας.

Το συνέδριο διοργανώνει στη Θεσσαλονίκη το Ελληνο-Αμερικανικό Εμπορικό Επιμελητήριο και η Επιτροπή Αγροτεχνολογίας του και τελεί υπό την αιγίδα του ΥΠΑΑΤ.

«Η πράσινη μετάβαση σαφέστατα πρέπει να γίνει, αλλά με τρόπο ομαλό, απλό, λιγότερο γραφειοκρατικό», επισήμανε ο κ. Αυγενάκης και πρόσθεσε ότι «είναι σαφές ότι ο χώρος που πρέπει να βρίσκονται οι αγρότες είναι στα χωράφια, εκεί που έχουν τη δυνατότητα να παράγουν και όχι στα γκισέ της γραφειοκρατίας». Στο πλαίσιο αυτό, χαιρέτισε την πρώτη αυτή παρέμβαση της ΕΕ και δήλωσε την αποφασιστικότητα της ελληνικής κυβέρνησης και της ηγεσίας του ΥΠΑΑΤ «να συνεχίσουμε με ρεαλισμό και δυναμισμό, την προσπάθεια για αναθεώρηση της ΚΑΠ, στα σημεία που θα την καθιστούν πιο λειτουργική και πιο χρήσιμη για τους αγρότες μας».

Δηλώνοντας κατηγορηματικά ότι για την ελληνική κυβέρνηση ο πρωτογενής τομέας είναι πλούσιος σε σημαντικές προοπτικές και ευκαιρίες, ο κ. Αυγενάκης επισήμανε ότι «καταλύτης για να αδράξουμε τις ευκαιρίες αυτές αποτελεί η ενίσχυση των γεφυρών συνεργασίας μεταξύ Ελλάδας και Ηνωμένων Πολιτειών, τόσο στο επίπεδο της μεταφοράς τεχνογνωσίας και βέλτιστων τεχνολογικών πρακτικών, όσο και στην ανάπτυξη της έρευνας και καινοτομίας».

Είναι σαφές, όπως τόνισε, ότι «χρειαζόμαστε νέες, ρηξικέλευθες λύσεις, ιδέες, γνώσεις, εργατικό δυναμικό και συνεργασίες που ανοίγουν τους ορίζοντες της ανάπτυξης χωρίς αποκλεισμούς». Στο πλαίσιο αυτό σημείωσε ότι η ελληνική κυβέρνηση τοποθετεί στρατηγικά τη συνεργασία στους προαναφερόμενους τομείς, «ώστε Ελλάδα και ΗΠΑ να αξιοποιήσουν το μετασχηματιστικό δυναμικό της αγροτεχνολογίας για την προώθηση της βιώσιμης αγροτικής ανάπτυξης, την ενίσχυση της επισιτιστικής ασφάλειας και την προώθηση της οικονομικής ευημερίας για τους αγρότες και τις αγροτικές κοινότητες και στις δύο χώρες». Εξέφρασε τη βεβαιότητά του ότι το Ελληνοαμερικανικό Εμπορικό Επιμελητήριο θα είναι επιταχυντής σε αυτή την προσπάθεια.

Κατά την ομιλία του ο ΥΠΑΑΤ ανέφερε ότι ο πρωτογενής τομέας συνιστά, ανά τους αιώνες τη ραχοκοκαλιά της ελληνικής οικονομίας, ότι αποτελεί τη διαχρονική απάντηση απέναντι σε κάθε πρόκληση και εμπόδιο που ανακύπτει και όπως τόνισε «καταφέρνει σχεδόν πάντα να κρατά ή να βάζει την ελληνική οικονομία σε κίνηση, λειτουργώντας παράλληλα ως «βατήρας» για την ανάπτυξη του δευτερογενούς και τριτογενούς τομέα».

Ο κ. Αυγενάκης σημείωσε ότι την τελευταία πενταετία καταβάλλεται συστηματική προσπάθεια για τη σύνθεση ενός νέο αναπτυξιακού και παραγωγικού μοντέλου «κοιτώντας μόνο μπροστά, με τον πρωτογενή τομέα, δομικό πυλώνα για την ευρύτερη ανάπτυξη, την ασφάλεια και την προκοπή όλων μας».

Αναγνωρίζοντας δε ότι ο πρωτογενής τομέας αποτελεί ένα οικοσύστημα που ουδέποτε μέχρι σήμερα αντιμετωπίστηκε /σφαιρικά και ολοκληρωμένα, μέσα από μία στρατηγική αναπτυξιακή θεώρηση, ο ΥΠΑΑΤ σημείωσε ότι «σήμερα, με την ξεκάθαρη βούληση του πρωθυπουργού προχωράμε με τόλμη και συνέπεια, μέσα από ένα πλέγμα πολιτικών, δράσεων και συνεργασιών με στόχο την κεφαλαιοποίηση των σημαντικών προοπτικών που δημιουργούνται για τον τόπο μας, αλλά και την αντιμετώπιση των τιτάνιων απειλών και των διαρκών κρίσεων».

Πάντως, ο κ. Αυγενάκης ξεκαθάρισε ότι οι απειλές και τα σύνθετα προβλήματα των αγροτών πανευρωπαϊκά «μπορεί να θυμίζουν θεριά που μοιάζουν ανίκητα», αλλά όπως είπε δεν αντιμετωπίζονται με πυροσβεστικά μέτρα ή μόνο με επιδοτήσεις και οικονομικά βοηθήματα από την όποια κυβέρνηση ή με αντιδράσεις που ζημιώνουν το σύνολο της κοινωνίας και την ίδια την οικονομία που τελικά θα τροφοδοτήσει τις όποιες λύσεις.

«Απαιτούν ένα νέο τρόπο σκέψης και πράξης, κοιτώντας κατάματα αλλά και σφαιρικά τις προκλήσεις, έχοντας στο νου μας, όχι μόνο την ανακούφιση ενός αναμφίβολα δύσκολου ή άδικου σήμερα, αλλά και την εξασφάλιση του αύριο», τόνισε ο ίδιος και υπογραμμίζοντας ότι «ακούει» με προσοχή τις προτάσεις, τις απόψεις, ακόμα και τις φωνές όλων, διαβεβαίωσε «συζητάμε, συνθέτουμε και λύνουμε προβλήματα μαζί με τους ανθρώπους του πρωτογενή τομέα μέσα από τον διάλογο και τη συνέπεια λόγων και έργων μας».

Με πληροφορίες από το ΑΠΕ-ΜΠΕ

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ
ΑΘΗΝΑ +
spot_img

Συμβαίνει στην Αθήνα