back to top
19.6 C
Athens
Πέμπτη, 18 Απριλίου, 2024

19.6 C
Athens
Πέμπτη, 18 Απριλίου, 2024

Α. Ρέτζιου: Η μη ενίσχυση του ΕΣΥ αποτελεί πολιτική επιλογή της κυβέρνησης

Διαβάστε επίσης

Για προβληματική κατάσταση, όπως αυτή διαμορφώνεται στο δημόσιο σύστημα Υγείας, έκανε λόγο η πρόεδρος της Εκτελεστικής Γραμματείας της Ομοσπονδίας Ενώσεων Νοσοκομειακών Γιατρών Ελλάδος (ΟΕΝΓΕ), Αφροδίτη Ρέτζιου, μιλώντας στον Αθήνα 9.84 και στον Γιάννη Θεοδόση.

Αναφερόμενη στις ελλείψεις στη στελέχωση των δημόσιων νοσοκομείων, περιέγραψε ένα περιβάλλον που διαμορφώνεται για τους γιατρούς, το οποίο -όπως είπε- είναι αποτέλεσμα της διαχρονικής υποχρηματοδότησης, επισημαίνοντας ότι «η μη ενίσχυση του ΕΣΥ αποτελεί πολιτική επιλογή της κυβέρνησης».

Σχολιάζοντας την έναρξη των επ’ αμοιβή απογευματινών χειρουργείων , η κ. Ρέτζιου σημείωσε: «Τα απογευματινά χειρουργεία δεν αποτελούν λύση. Για να δώσεις λύση σε ένα πρόβλημα πρέπει να αντιμετωπίσεις τις αιτίες και η κυβέρνηση επιλέγει συνειδητά να μην το κάνει. Δεν δίνει καμία απάντηση στο ερώτημα για ποιο λόγο το 30% των πλήρως εξοπλισμένων χειρουργικών αιθουσών παραμένουν ανενεργές. Δε μας λέει γιατί δεν προσλαμβάνει το απαιτούμενο προσωπικό ώστε να μπορέσουν να λειτουργήσουν οι χειρουργικές αίθουσες και να μειωθούν δραστικά οι λίστες αναμονής ή γιατί δεν λαμβάνει μέτρα ώστε να μην υπάρχουν καν αυτές οι λίστες της ντροπής. Είναι απαράδεκτο να πρέπει κάποιος να πληρώσει ξανά για να μπορέσει να χειρουργηθεί έγκαιρα, δεδομένου ότι ήδη πληρώνει φόρους, ασφαλιστικές εισφορές για την υγεία, συμμετοχή για φάρμακα και για εξετάσεις».

Επίσης, εξήγησε ότι τα πρωινά χειρουργεία δεν λειτουργούν όχι γιατί δεν υπάρχουν αίθουσες αλλά λόγω υποστελέχωσης των νοσοκομείων λέγοντας χαρακτηριστικά ότι «τα δημόσια νοσοκομεία σπρώχνονται στα απογευματινά χειρουργεία για να αποκτήσουν έσοδα αφού το σύστημα είναι έτσι και αλλιώς υποχρηματοδοτούμενο εδώ και χρόνια».

Άλλωστε, σύμφωνα με την κ. Ρέτζιου, αυτή τη στιγμή λείπουν από το ΕΣΥ 280 αναισθησιολόγοι και επιπλέον χιλιάδες γιατροί και νοσηλευτές και σημείωσε πως «υπάρχει ήδη εντατικοποίηση καθώς γίνονται υπεράριθμες υπερωρίες γεγονός που εγκυμονεί κινδύνους τόσο για τη δική τους ασφάλεια και κυρίως των ασθενών».

Υπογράμμισε δε ότι εξαιτίας των χειρισμών της στον τομέα της Υγείας, η κυβέρνηση σπρώχνει γιατρούς και νοσηλευτές είτε προς τον ιδιωτικό τομέα ή στην αναζήτηση εργασίας στο εξωτερικό.

Η κ. Ρέτζιου επισήμανε ότι «η λειτουργία των δημόσιων νοσοκομείων με ιδιωτικοοικονομικά κριτήρια βρίσκει κάθετα αντίθετη την ΟΕΝΓΕ» εκτιμώντας ότι αποτελεί στόχευση της κυβέρνησης να λειτουργούν τα δημόσια νοσοκομεία σαν επιχειρήσεις, οι ασθενείς θα αντιμετωπίζονται σαν πελάτες και η υγεία να μετατρέπεται σε ένα ακριβοπληρωμένο εμπόρευμα.

«Η πολιτική που ακολουθεί η κυβέρνηση με αποτέλεσμα να μην υπάρχει δημόσια μονάδα υγείας που να μην αντιμετωπίζει σοβαρά προβλήματα είτε στελέχωσης, είτε υποδομών και εξοπλισμού, αποτελεί πλήγμα στο δικαίωμα των πολιτών για δωρεάν υγεία αλλά και στα δικαιώματα των υγειονομικών», πρόσθεσε καλώντας τους συναδέλφους της να συμμετέχουν μαζικά στην 24ωρης απεργία της ΑΔΕΔΥ στις 28 Φεβρουαρίου διεκδικώντας δωρεάν υπηρεσίες υγείας για όλους.

 

 

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ
ΑΘΗΝΑ +
spot_img

Συμβαίνει στην Αθήνα