back to top
19.5 C
Athens
Κυριακή, 21 Απριλίου, 2024

19.5 C
Athens
Κυριακή, 21 Απριλίου, 2024

Ανδρουλάκης για μη κρατικά ΑΕΙ: Συνταγματικοί ακροβατισμοί για διευθέτηση συμφερόντων

Διαβάστε επίσης

Αυτή τη στιγμή γίνονται συνταγματικοί ακροβατισμοί για να γίνει διευθέτηση συμφερόντων. Συνένοχο το ΠΑΣΟΚ δεν θα είναι. Αυτό επεσήμανε ερωτηθείς για τα μη κρατικά παν/μια ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ ΚΙΝΑΛ, Νίκος Ανδρουλάκης μιλώντας στον ΣΚΑΪ 100,3. «Η θέση είναι ίδια και δεν έχει αλλάξει. Συμφωνούμε – και το λέω και σήμερα από εδώ – να γίνουν μη κρατικά μη κερδοσκοπικά, -υπογραμμίζω μη κερδοσκοπικά-, με αναθεώρηση του άρθρου 16, όπως είναι η θέση του προγράμματός μας. Αυτό έλεγε ο Γιώργος Παπανδρέου. Αυτό λέει το πρόγραμμά μας τα τελευταία χρόνια, αυτό λέω κι εγώ. Αυτή είναι η θέση μας, τόνισε ο κ. Ανδρουλάκης αναφερόμενος στο νομοσχέδιο Πιερρακάκη.

Ο κ. Ανδρουλάκης ανέφερε ότι τα μεγαλύτερα παγκοσμίως πανεπιστήμια είναι μη κρατικά μη κερδοσκοπικά γιατί επανεπενδύουν τους τεράστιους πόρους τους. Τι κάνει σήμερα η Νέα Δημοκρατία; Ένα fund κι ένα κερδοσκοπικό πανεπιστήμιο του εξωτερικού θα συνεργαστούν, -λένε-, για να κάνουν δήθεν ένα μη κερδοσκοπικό στην Ελλάδα. Μα, ποιον κοροϊδεύουν;» διερωτήθηκε ο κ. Ανδρουλάκης. Ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ υπενθύμισε την ειδική εκδήλωση που οργάνωσε προσφάτως το ΠΑΣΟΚ ανοίγοντας το διάλογο με πρυτάνεις, φοιτητές, με την κοινωνία των πολιτών. «Το πολιτικό σύστημα του λαϊκισμού κούρασε. Δεν συμμετέχω σε αυτόν τον λαϊκισμό. Λέω ξεκάθαρα: όχι στην ακινησία, ναι στην αναθεώρηση αλλά να γίνει με τέτοιο τρόπο που το δημόσιο πανεπιστήμιο να είναι προτεραιότητα, υπογράμμισε ο κ. Ανδρουλάκης. Αναφερόμενος στην Κύπρο, σημείωσε ότι το 46% των φοιτητών φεύγουν στο εξωτερικό για να σπουδάσουν. Άρα -όπως σημείωσε ο κ. Ανδρουλάκης-δεν είναι τόσο απλά τα πράγματα όπως επιχειρηματολογεί ο Υπουργός».

Ο Νίκος Ανδρουλάκης επανέλαβε ότι στην Ευρώπη το 85% των φοιτητών σπουδάζουν σε δημόσια πανεπιστήμια. Το υπόλοιπο 10% σε μη κρατικά – μη κερδοσκοπικά. Τα ιδιωτικά είναι ελάχιστα και παντελώς άγνωστα. Να το λέμε λοιπόν αυτό για να ξέρουμε που πάει την παιδεία η Νέα Δημοκρατία, την πάει εκεί που έχει πάει και την υγεία, στην απαξίωση, στις ανισότητες κι εμείς επειδή έχουμε μια άλλη ιδεολογία δεν μπορούμε να περπατήσουμε σε αυτή την κατεύθυνση» ανέφερε ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ.

Απογευματινά χειρουργεία

Ο Πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ-Κινήματος Αλλαγής αναφέρθηκε στη θεσμοθέτηση των απογευματινών χειρουργείων και απάντησε στην κυβερνητική κριτική.

«Αυτό που θέλω να πω στον κ. Γεωργιάδη είναι ότι το ΕΣΥ -αυτό που αποδομούν ο ίδιος και η κυβέρνηση της Νέας Δημοκρατίας τα τελευταία χρόνια- ιδρύθηκε από το ΠΑΣΟΚ. Μείωσε τις ανισότητες και αυτή είναι η αγωνία μας: να αναγεννήσουμε το ΕΣΥ» , δήλωσε ο κ. Ανδρουλάκης και διερωτήθηκε: «Ένα νοσοκομείο όπου από τα έξι πρωινά χειρουργεία λειτουργούν τα τρία, γιατί δεν έχει αναισθησιολόγους και λοιπό προσωπικό, πώς θα κάνει απογευματινά χειρουργεία; Εμείς δεν διαφωνούμε με το ολοήμερο χειρουργείο τόνισε ο κ. Ανδρουλάκης και πρόσθεσε: Είμαστε θετικοί, είναι στο πρόγραμμά μας εξάλλου. Επειδή ο κ. Γεωργιάδης μιλάει πολύ και μάλλον ξεχνάει τι λέει, ο ίδιος σε συνέντευξή του είχε πει ότι αυτά για να γίνουν, πιθανώς να χρειάζονται και ιδιώτες ιατροί. Άρα, σε μερικούς μήνες θα μας πει ότι το σύστημα δεν μπορεί να έχει και απογευματινά χειρουργεία χωρίς αναστολή κάποιων πρωινών, συνεπώς να βάλουμε και ιδιώτες ιατρούς στο σύστημα. Αυτή είναι η πραγματικότητα. Ήδη ιδιωτικοποιούν την υγεία» ανέφερε ο κ. Ανδρουλάκης και συμπλήρωσε: «Υποστηρίζουν ότι είμαστε ΣΥΡΙΖΑ. Η κα. Παγώνη που είπε τα ίδια με μένα, είναι και εκείνη ΣΥΡΙΖΑ;»

Απαντώντας στην κριτική της κυβέρνησης ο κ. Ανδρουλάκης θύμισε τι προέβλεπε ο νόμος του 2001 για τα απογευματινά χειρουργεία. «Τότε το αντίτιμο οριζόταν στα 100-150 ευρώ και μάλιστα ένα τμήμα αυτού του αντιτίμου επέστρεφε στο ΕΣΥ. Δηλαδή, επανεπενδυόταν. Τώρα είναι πολλαπλάσιο, όταν ήδη πληρώνουμε πάρα πολλά από την τσέπη μας. Θέλω να συγκρίνετε μισθούς τότε και τώρα και το αντίστοιχο αντίτιμο για να καταλάβετε τη διαφορά» ανέφερε ο Νίκος Ανδρουλάκης.

Οικονομία – ακρίβεια

Ως προς την ακρίβεια, ο Πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ-Κινήματος παρέπεμψε σε προηγούμενες δηλώσεις του Πρωθυπουργού για να υπογραμμίσει την κυβερνητική αποτυχία.
«Ο κ. Μητσοτάκης έχει πει ότι “βάλαμε την ακρίβεια πίσω μας”, στις 23/01/23. Στις 19/05/23 τον ρωτούν ξανά οι δημοσιογράφοι τι θα γίνει με την ακρίβεια,  και απάντησε και τότε πως “τα δύσκολα είναι πίσω μας”. Στις 19/02/24, ετέθη η ίδια ερώτηση τι συμβαίνει με την ακρίβεια. “Είναι πίσω μας η ακρίβεια” επανέλαβε ο κ. Μητσοτάκης και την ίδια ώρα ο ελληνικός λαός βιώνει σωρευμένη ακρίβεια,30% στα βασικά αγαθά. Όλα έχουν ένα όριο» τόνισε ο κ. Ανδρουλάκης. Παράλληλα, αναφερόμενος στο οξύ στεγαστικό πρόβλημα επανέλαβε την πρόταση, που διατύπωσε στη Βουλή, σύμφωνα με την οποία  οι κάτοχοι Golden VISA ακινήτων, να μπορούν να το  διαθέτουν είτε για μακροχρόνια μίσθωση είτε για ιδιοκατοίκηση.

«Golden VISA όχι μπίζνα. Ο Πρωθυπουργός ανέφερε ότι σκέφτεται να ανεβάσει το όριο από τις 250.000 ευρώ στις 500.000  και σε κάποιες περιοχές στις 800.000 ευρώ. Επειδή είμαι μηχανικός και γνωρίζω την αγορά ακινήτων, σε τέτοιες περιπτώσεις δεν λες τι σκέφτεσαι, κάνεις νόμο, γιατί μέχρι να τον υλοποιήσεις θα έχουν ανέβει οι τιμές. Όχι μόνο, λοιπόν, δεν αξιοποίησε τις γόνιμες προτάσεις του ΠΑΣΟΚ, αλλά με όσα είπε, θα κάνει χειρότερη την κατάσταση τους επόμενους μήνες»

Νέοι Ποινικοί κώδικες

Ο κ. Ανδρουλάκης επανέφερε το ερώτημα γιατί στο πλαίσιο του νομοσχεδίου για τους ποινικούς κώδικες η κυβέρνηση άφησε παράθυρο ακαταδίωκτης κακουργηματικής απιστίας για συγκεκριμένο χρονικό διάστημα : «Το έθεσα δύο φορές στον κ. Φλωρίδη και δεν απάντησε. Απευθύναμε το ερώτημα σε ανακοίνωσή μας στον κ. Μαρινάκη και επίσης δεν απάντησε. Ας μας απαντήσει ο κ. Μητσοτάκης: Γιατί στους ποινικούς κώδικες υπάρχει παράθυρο ακαταδίωκτης κακουργηματικής απιστίας για τους επόμενους μήνες. Ποιους θέλουν να καλύψουν; Θέλω μια απάντηση από τους λαλίστατους υπουργούς της ΝΔ, τον κ. Φλωρίδη, τον κ. Γεωργιάδη, τον κ. Μαρινάκη και τον ίδιο τον Πρωθυπουργό».

Εσωκομματικά ΣΥΡΙΖΑ

Κληθείς να σχολιάσει τις εσωτερικές διεργασίες στον ΣΥΡΙΖΑ, ο κ. Ανδρουλάκης σημείωσε ότι το ΠΑΣΟΚ-Κίνημα Αλλαγής δεν σχολιάζει τα εσωκομματικά άλλων κομμάτων.
«Το μόνο μου πολιτικό σχόλιο είναι ότι στο ΠΑΣΟΚ οι προοδευτικοί πολίτες της Αριστεράς και του κέντρου μπορούν να βρουν μια αξιόπιστη λύση απέναντι στη Νέα Δημοκρατία. Αυτό είναι το επίδικο των ευρωπαϊκών εκλογών ανέφερε ο Νίκος Ανδρουλάκης επαναλαμβάνοντας : Θέλω μία ισχυρή εντολή από τον ελληνικό λαό για να υπάρχει αξιόπιστη προοδευτική αντιπολίτευση απέναντι στη Νέα Δημοκρατία. Αυτό που ζούμε σήμερα, ένα περίκλειστο Μαξίμου, με υπουργούς να παίζουν μουσικές καρέκλες και το κέντρο βάρους να είναι μια παρέα του κ. Μητσοτάκη, είναι ένας στρεβλός τρόπος διακυβέρνησης και πρέπει να αλλάξει».

Κατερίνα Παπαβασιλείου 

 

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ
ΑΘΗΝΑ +
spot_img

Συμβαίνει στην Αθήνα