back to top
19.5 C
Athens
Κυριακή, 21 Απριλίου, 2024

19.5 C
Athens
Κυριακή, 21 Απριλίου, 2024

Γ. Αργείτης: Το 70% της μηνιαίας δαπάνης των νοικοκυριών για τρόφιμα, στέγαση και ενέργεια

Διαβάστε επίσης

Επιφυλακτικός απέναντι στα νέα κυβερνητικά μέτρα με στόχο τον έλεγχο της ακρίβειας στην αγορά, εμφανίστηκε ο Γιώργος Αργείτης, Επιστημονικός Διευθυντής του Ινστιτούτου Εργασίας της ΓΣΕΕ και Καθηγητής στο Τμήμα Οικονομικών Επιστημών του ΕΚΠΑ.  Τόνισε δε πως η αύξηση μισθών είναι η μόνη ασπίδα για την προστασία κοινωνίας και εργαζομένων.  

ΓΙΑ ΑΚΡΙΒΕΙΑ

«Το 70% της μηνιαίας δαπάνης των νοικοκυριών πηγαίνει στα τρόφιμα, στη στέγαση και στην ενέργεια» δήλωσε στον «Αθήνα 984» και στους Σοφία Μπερετάνου και Μιχάλη Λεάνη.

Ο κ Αργείτης αποτίμησε θετικά την κυβερνητική πρόθεση για διαφάνεια στις τιμές των αγαθών, ωστόσο σημείωσε πως αυτό θα φανεί έμπρακτα «υπό την προϋπόθεση να  υπάρχει μια οικονομία στην οποία θα λειτουργεί ο υγιής ανταγωνισμός, κάτι που δεν υφίσταται στη δική μας οικονομία».

Όπως εξήγησε καταγράφοντας τα δομικά διαρθρωτικά προβλήματα της ελληνικής οικονομίας «έλλειψη ανταγωνισμού, ολιγοπωλιακές αγορές, καρτέλ και χειραγώγηση τιμών είναι οι κύριες αιτίες της ακρίβειας και διαμορφώνουν ένα ολιγοπωλιακό καθεστώς, καθώς τροφοδοτούν υψηλά περιθώρια κέρδους, κερδοσκοπία και χειραγώγηση τιμών».

Επισήμανε ακολούθως την ανάγκη καίριων παρεμβάσεων με μείωση τιμών σε βασικά αγαθά, προκειμένου να επιτευχθεί η βελτίωση του βιοτικού επιπέδου για τα νοικοκυριά.

«Όλα αυτά τα προβλήματα και η ακρίβεια δεν αντιμετωπίζονται με μέτρα που ενδέχεται να περιορίσουν το πρόβλημα της αποσύνδεσης της τιμής μέσω προσφορών.. όμως πρέπει να μειωθούν οι τιμές, να διευρυνθούν τα αγαθά και να μην περιοριστούν πχ σε προϊόντα προσωπικής φροντίδας, απορρυπαντικά και άλλα» ανέφερε χαρακτηριστικά.

ΓΙΑ ΕΝΙΣΧΥΣΗ ΕΛΕΓΧΩΝ ΚΑΙ ΕΙΔΙΚΟΥΣ ΦΟΡΟΥΣ

Ως λύση προέκρινε την ενίσχυση των ελέγχων στην αγορά μέσω της Επιτροπής Ανταγωνισμού και άλλων συναφών υπηρεσιών στα υπουργεία Οικονομίας και Ανάπτυξης, καθώς και τη μείωση του ΦΠΑ και των ειδικών φόρων,  κατηγορώντας την κυβέρνηση για τη στάση της.

«Η κυβέρνηση δεν ήθελε να τους αλλάξει, να τους μειώσει μετρώντας καθαρά το δημοσιονομικό κόστος από μια τέτοια επιλογή» είπε ο Επιστημονικός Διευθυντής του Ινστιτούτου Εργασίας της ΓΣΕΕ.

ΓΙΑ ΑΥΞΗΣΕΙΣ ΜΙΣΘΩΝ

«Αν δεν μπορείς όμως να μειώσεις  τις τιμές,  μόνος τρόπος για να προστατεύσεις   εργαζόμενους και  κοινωνία, είναι οι αυξήσεις μισθών. Εδώ όμως δεν έγιναν όσα θα μπορούσαν να γίνουν». 

ΓΙΑ ΞΕΠΑΓΩΜΑ ΤΡΙΕΤΙΩΝ

Ο Πανεπιστημιακός και διευθυντής του Ινστιτούτου Εργασίας της ΓΣΕΕ τόνισε ότι μια διέξοδος για την αναπλήρωση των χαμένων εισοδημάτων των μισθωτών είναι να προχωρήσει το «ξεπάγωμα» του επιδόματος τριετίας από το 2024 για όλους ανεξαιρέτως τους εργαζόμενους.

Αναγνώρισε πως «θα ήταν σημαντικό κόστος για τις επιχειρήσεις αν έπαιρναν άμεσα πχ οι εργαζόμενοι από το 2012 μέχρι σήμερα και τις τρείς τριετίες». Ξεκαθάρισε ωστόσο  ότι είναι εφικτή «η χορήγηση μιας τριετίας, δηλαδή ενός 10% σε όλους τους εργαζόμενους» .

Ταυτόχρονα έβαλε στο κάδρο τον υπολογισμό για τα  πόσα δισεκατομμύρια καρπώθηκαν οι επιχειρήσεις σε σχέση με τα δισεκατομμύρια που θα είχαν φύγει από αυτές, μέσω των υψηλότερων αμοιβών, τις οποίες δυνητικά θα έδιναν  λόγω τριετιών.

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ
ΑΘΗΝΑ +
spot_img

Συμβαίνει στην Αθήνα