back to top
21 C
Athens
Τρίτη, 16 Απριλίου, 2024

21 C
Athens
Τρίτη, 16 Απριλίου, 2024

Η δημοτική αντιπολίτευση ρωτά, η δημοτική διοίκηση απαντά

Διαβάστε επίσης

Απαντήσεις για καίρια θέματα της ζωής στην πόλη κλήθηκε να δώσει η δημοτική διοίκηση κατά την α’ Ειδική Συνεδρίαση Λογοδοσίας της Δημοτικής Αρχής.

Οι δημοτικές παρατάξεις έθεσαν ερωτήματα για θέματα όπως η κινητικότητα και η αντιμετώπιση των προβλημάτων προσβασιμότητας των ατόμων με αναπηρία, το πράσινο, η απόδοση στους πολίτες χώρων όπου έχει ολοκληρωθεί η διαδικασία απαλλοτρίωσης, η σχολική στέγη και η σύσταση Τοπικών Συμβουλίων Πρόληψης Παραβατικότητας σε όλες τις Κοινότητες της Αθήνας.

Έχει διογκωθεί το πρόβλημα των τραπεζοκαθισμάτων

Για το θέμα της προσβασιμότητας των ατόμων με αναπηρία σε κτίρια του Δήμου Αθηναίων αλλά και της βιώσιμης κινητικότητας στην πόλη ζήτησε να ενημερωθεί ο επικεφαλής της Ανοιχτής Πόλης Κώστας Ζαχαριάδης.

“Θεωρώ αυτονόητο ότι σε 55 μέρες το μόνο που μπορεί να έχει γίνει είναι κάποια καταγραφή και εντοπισμός του ζητήματος και ότι πρέπει να πάμε με ταχύτητα και αποφασιστικότητα προκειμένου η κινητικότητα των πολιτών να γίνει πιο βιώσιμη και η καθημερινότητα των πολιτών πιο εύκολη. Σε αυτό το πλαίσιο, θα ήθελα να μας ενημερώσετε τι γίνεται με το ζήτημα των τραπεζοκαθισμάτων και με το ζήτημα της παράνομης στάθμευσης”.

Απαντώντας η εντεταλμένη σύμβουλος Προσβασιμότητας Έλενα Μαντζαβίνου διαβεβαίωσε ότι η Δημοτική Αρχή έχει τοποθετήσει ψηλά στην ατζέντα το θέμα της προσβασιμότητας.

“Γενικότερα τα κτίρια του δήμου που έχουν μεγάλη προσβασιμότητα έχουν μπει σε προτεραιοποίηση. Όλα τα δημοτικά ιατρεία είναι προσβάσιμα εκτός από ένα στην Κολοκυνθού για το οποίο αναζητούμε άλλο κτίριο. Ελέγχουμε τις Λέσχες Φιλίας, ακολουθούν τα κτίρια του ΟΠΑΝΔΑ. Προχωράμε προσεκτικά, αργά και σταθερά. Θα προχωρήσουμε σε ουσιαστικές λύσεις υποδομών” ανέφερε μεταξύ άλλων η κ. Μαντζαβίνου ενώ παραδέχτηκε ότι υπάρχει πρόβλημα προσβασιμότητας στο Πολυδύναμο Κέντρο Αστέγων.

Για το θέμα των τραπεζοκαθισμάτων απάντησε ο αντιδήμαρχος Δημοτικής Αστυνομίας και Κοινόχρηστων Χώρων.

“Είναι γαι εμάς καθοριστικό θέμα το πρόβλημα της βιώσιμης πόλης. Δυσκολεύεται η ζωή και απλών πολιτών με το θέμα των τραπεζοκαθισμάτων. Δυσκολεύεται η μάνα να πάει το παιδί βόλτα με το καροτσάκι. Το πρόβλημα έχει διογκωθεί τόσο πολύ που ξεφεύγει πια όταν τα τραπεζοκαθίσματα είναι ακριβώς πάνω στη δίοδο των τυφλών. Το λάθος που έγινε είναι ότι δόθηκε η δυνατότητα να απλωθούν λόγω κορονοϊού.

Όμως το άπλωμα θα έπρεπε να γίνει για τα ήδη υπάρχοντα τραπεζοκαθίσματα και όχι για καινούργια. Το αποτέλεσμα είνα αρνητικό. Πρόθεσή μας είναι ότι το θέμα θα λυθεί πολύ σύντομα και υπάρχει μία κατεύθυνση και μία πίεση και για το θέμα της παράνομης στάθμευσης. Θα δωθεί ένας αγώνας και χρειαζόμαστε συμμάχους διότι υπάρχουν μεγάλα συμφέροντα” εξήγησε ο κ. Γεωργιάδης.

1018 νέα δέντρα στην Αθήνα

Το ερώτημα εάν ο δήμος θα διαμορφώσει μια συνολική και ρεαλιστική στρατηγική για το πράσινο έθεσε η Μαρία Αλεβιζάκη, δημοτική σύμβουλος της Ανοιχτής Πόλης και γραμματέας του δημοτικού συμβουλίου. “Τα ελλείματα και οι ανάγκες είναι πιεστικές. Τα προηγούμενα χρόνια ο δήμος Αθηναίων αντί να αλλάξει παράδειγμα πολιτικής όπως επιτάσσει η ένταση της κλιματικής κρίσης συνέχισε στην πεπατημένη. Το ισοζύγιο πρασίνου βαίνει μειούμενο” ανέφερε η κ. Αλεβιζάκη.

Απαντώντας ο αντιδήμαρχος Πρασίνου Γιώργος Αποστολόπουλος σημείωσε ότι έως σήμερα έχουν φυτευτεί 1018 δέντρα ενώ συνεχίζεται η αναζήτηση σημγια την τοποθέτηση δέντρων.

“Στις προτεραιότητες μας είναι η διαμόρφωση μιας ολοκληρωμένης στρατηγικής για την ενίσχυση του πρασίνου” υπογράμμισε ο κ. Αποστολόπουλος επισημαίνοντας ότι αναζητούνται λύσεις για την στελέχωση της υπηρεσίας πρασίνου και την αναπλήρωση του προσωπικού.

“Εξετάζουμε όλες τις διαδικασίες προσλήψεων και οποιαδήποτε εναλλακτική πρόταση για να λυθεί το πρόβλημα. Θα έπρεπε να υπάρξει νομοθετική ρύθμιση από την κυβέρνησης εφόσον ενδιαφέρεται για την κλιματική αλλαγή” τόνισε ο Γιώργος Αποστολόπουλος. Σημείωσε δε ότι ήδη συντάσσεται ο νέος κανονισμός πρασίνου ο οποίος θα συζητηθεί στο δημοτικό συμβούλιο.

Απαλλοτριώσεις και αναξιοποίητη γη

Στο θέμα των εκτάσεων που έχουν πληρωθεί και απαλλοτριωθεί από τον δήμο Αθηναίων αλλά παραμένουν αναξιοποίητες αναφέρθηκε ο επικεφαλής της Λαϊκής Συσπείρωσης Αθήνας Νίκος Σοφιανός.

“Φυσικά αυτό το καθεστώς δεν μπορεί να συνεχιστεί. Νωρίτερα, ο Αντιδήμαρχος Πρασίνου ζήτησε να γίνουν προτάσεις για κενά σημεία στα οποία μπορούν να φυτευτούν δέντρα. Δέκα απαλλοτριωμένες εκτάσεις σε όλη την Αθήνα, που χαρακτηρίζονται ως κοινόχρηστο πράσινο, δεν έχουν όμως ολοκληρωθεί για να φυτευτούν σε αυτές δέντρα. Για κάθε μια από αυτές θα πρέπει να έρθει θέμα στην ημερήσια διάταξη του Δημοτικού Συμβουλίου” τόνισε ο Νίκος Σοφιανός.

“Χρειάζεται να παρθούν μέτρα ώστε να υπάρχει εργολαβία για να κατεδαφιστούν κτίρια που έχουν πληρωθεί και δεν έχουν κατεδαφιστεί. Αυτή η ασυλία στους καταπατητές πρέπει να τελειώσει, όπως πρέπει να πούμε τι θα γίνει με το οικολογικό πάρκο στον Ποδονίφτη. Το χάλι στον Ποδονίφτη παραμένει” σημείωσε ο επικεφαλής της Λαϊκή Συσπείρωσης.

Απαντώντας η αντιδήμαρχος Αστικής Αναζωογόνησης και Ανθεκτικότητας Μάρω Ευαγγελίδου είπε ότι “το κομμάτι στον Ποδονίφτη που είναι στο οικολογικό πάρκο είναι εκτός σχεδίου”. Σημείωσε ότι πρόκειται για προχωρημένες καταστάσεις όσον αφορά στο ιδιοκτησιακό κι υποστήριξε ότι οι υπηρεσίες προσκρούουν σε κάποιες μόνιμες αδυναμίες του δήμου.

“Για τις μελέτες διαμόρφωσης του κοινόχρηστους χώρου αφήστε μας λίγο χρόνο να δούμε πως προχωράει. Είναι κρίμα να μην αποδίδουμε στο κοινό τους χώρους – έστω και με μια low cost παρέμβαση- αφού τους έχουμε αποκτήσει” τόνισε η κ. Ευαγγελίδου.

Τουλάχιστον 14 χιλιάδες τετραγωνικά μέτρα τσιμέντου στο πάρκο Ακαδημίας Πλάτωνα

Για τις προθέσεις της Δημοτικής Αρχής όσον αφορά στο πάρκο της Ακαδημίας Πλάτωνα και την κατασκευή του Μουσείου της Πόλεως των Αθηναίων ζήτησε να ενημερωθεί ο δημοτικός σύμβουλος της Λαϊκής Συσπείρωσης Χάρης Βουρδουμπάς.

“Θέλουμε απαντήσεις για το σχέδιο να φτιαχτεί το Μουσείο των Αθηνών. Είχε γίνει συζήτηση , είχε περάσει ο αρχιτεκτονικός διαγωνισμός. Ο λόγος που έχει καταγγελθεί από κατοίκους είναι ότι είναι ένα μεγαθήριο τσιμέντου 14.000 τ.μ. που τοποθετείται μέσα στο πάρκο κόβοντας χώρο κοινόχρηστο και πρασίνου. Θέλουμε να μάθουμε εάν συμφωνείτε με την συγκεκριμένη σύμβαση με το υπουργείο Πολιτισμού” ανέφερε μεταξύ άλλων ο κ. Βουρδουμπάς σημειώνοντας ότι προς τα παρόν τα έργα έχουν ανασταλεί με προσωρινή απόφαση του ΣτΕ μετά από προσφυγή 22 κατοίκων.

“Είναι καλό νέο ότι θα εκδικαστεί στο ΣτΕ και θα μας βοηθήσει να δούμε πως προχωράμε αλλά χρειάζονται συνεργασίες δεν μπορεί να προχωρήσει αυτόνομα από τον δήμο” υποστήριξε η κ. Ευαγγελίδου.

“Θα επανεξεταστεί. Προσωπικά έχω πολλούς λόγους να πιστεύω ότι το μουσείο πρέπει να φύγει αλλά πρέπει να δούμε εναλλακτικές λύσεις, το κόστος, να συζητήσουμε με το υπουργείο, τους αρχαιολόγους” πρόσθεσε η η αντιδήμαρχος Αστικής Αναζωογόνησης και Ανθεκτικότητας .

Χωρίς ουσία λόγω θεσμικού πλαισίου τα συμβούλια πρόληψης της παραβατικότητας

Ενημέρωση για το εάν η Δημοτική Αρχή σχεδιάζει να προχωρήσει στην σύσταση συμβουλίων πρόληψης της παραβατικότητας ζήτησε η Ελένη Παπαδοπούλου από τον συνδυασμό Η Αθήνα ΜΑΣ. “Βλέπω ότι και άλλοι δήμοι προχωρούν σε αυτό” τόνισε η κ. Παπαδοπούλου υπογραμμίζοντας ότι η εγκληματικότητα έχει αγγίξει πολύ υψηλά επίπεδα.

Απαντώντας η Αντιδήμαρχος Κοινωνικής Αλληλεγγύης και Ισότητας του δήμου Αθηναίων Μαρία Στρατηγάκη είπε ότι υπάρχει λόγω της ασάφειας του νόμου τα συγκεκριμένα συμβούλια δεν θα είχαν ουσία. “Για αυτό από το 1999 ο Δήμος Αθηναίων δεν έχει προχωρήσει στην σύστασή του όπως και οι πλειοψηφία των δήμων” εξήγησε η κ. Στρατηγάκη.

Αγωνία για την σχολική στέγη

Το κρίσιμο θέμα της σχολικής στέγης έθεσε ο Κώστας Παπαδάκης από την Ανατρεπτική Συμμαχία. “Υπάρχει πρόβλημα άμεσων επισκευών. Υπάρχει πρόβλημα συντήρησης σε 398 σχολεία που είναι στη δικαιοδοσία του δήμου Αθηναίων. Θέλω συγκεκριμένες απαντήσεις: πόσα χρήματα δόθηκαν για επισκευές το 2023 και πόσα θα δοθούν το 2024” τόνισε ο κ. Παπαδάκης.

Λαμβάνοντας τον λόγο ο αντιδήμαρχος Υποδομών Ανδρέας Γραμματικογιάννης είπε:

“Ντρέπομαι για αυτή την κατάσταση. Είναι ένα μεγάλο στίγμα για τον δήμο. Υπάρχουν ζητήμα που αφορούν στις μετεγκαταστάσεις των κτιρίων αλλά πρέπει να μπει το νερό στο αυλάκι και η ΚΤΥΠ να προχωρήσει στις κατάλληλες διαδικασίες. Ήδη μεταφέραμε επτά εκατομμύρια ευρώ του προγράμματος Τρίτσης για την επισκευή των σχολείων” ανέφερε ο κ. Γραμματικογιάννης.

Μάγδα Μπουλούκου

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ
ΑΘΗΝΑ +
spot_img

Συμβαίνει στην Αθήνα