back to top
24.5 C
Athens
Τρίτη, 16 Απριλίου, 2024

24.5 C
Athens
Τρίτη, 16 Απριλίου, 2024

Τεσσάρων ταχυτήτων αξίες ακινήτων για την “Χρυσή Βίζα”

Διαβάστε επίσης

Αλλαγές τεσσάρων, αντί τριών , ταχυτήτων όσον αφορά τα όρια αξίας αγοράς ακινήτων από αλλοδαπούς επενδυτές για την απόκτηση της “χρυσής βίζας” φαίνεται πως θα περιλαμβάνει τελικά η νομοθετική ρύθμιση του υπουργείου Οικονομικών με την οποία επέρχονται αλλαγές στο ισχύον καθεστώς χορήγησης της βίζας.

Και αυτό μετά τις αντιδράσεις που έχει προκαλέσει στο Σύνδεσμο Ανωνύμων Εταιρειών και Επιχειρηματικότητας ο οποίος εκπροσωπεί τους αλλοδαπούς επενδυτές η αύξηση των ορίων αγοράς ακινήτων αλλά και ο περιορισμός περί μη διάθεσης και εκμετάλλευσης των αποκτώμενων ακινήτων για εκμισθώσεις μέσω του καθεστώτος της βραχυχρόνιας μίσθωσης.

Οι σχεδιαζόμενες αλλαγές που θα περιληφθούν στην τροπολογία η οποία βαίνει τελικώς προς κατάθεση με καθυστέρηση θα αποφασιστούν σε σημερινή έκτακτη σύσκεψη της πολιτικής ηγεσίας και υπηρεσιακών παραγόντων του υπουργείου Οικονομικών Σύμφωνα με πληροφορίες θα διαμορφωθούν τελικώς τέσσερες ταχύτητες όσον αφορά τα όρια αξίας αγοράς ακινήτων ανά την Περιφέρεια για την χορήγηση της “χρυσής βίζας “.

Συγκεκριμένα αγορές ακινήτων που θα γίνουν στον βόρειο και νότιο τομέα της Αττικής, το κέντρο της Αθήνας και της Θεσσαλονίκης ,τη Σαντορίνη και τη Μύκονο όπου σήμερα το ελάχιστο τίμημα αγοράς ακινήτων για την απόκτηση της “χρυσής βίζας” έχει αναπροσαρμοστεί από το περασμένο καλοκαίρι στα 500.000 ευρώ αντικειμενική αξία αυτό θα διαμορφωθεί στα 800.000 ευρώ, ενώ στην κατηγορία των περιοχών αυτών θα προστεθούν με το ίδιο καθεστώς χορήγησης της βίζας και οι κορεσμένες οικιστικά περιοχές σε νησιά όπως η Χαλκιδική, η Πάρος στις Κυκλάδες ,η Πάτμος και η Ρόδος στα Δωδεκάνησα και τα Χανιά στην Κρήτη.

Σε μεσαίου αγοραστικού ενδιαφέροντος περιοχές όπου σήμερα το τίμημα αγοράς ακινήτου είναι 250.000 ευρώ θα υπάρξει αύξηση στα 500.000 ευρώ, ενώ σε περιοχές μειωμένου αγοραστικού ενδιαφέροντος το τίμημα αγοράς για την απόκτηση της “Χρυσής Βίζας” θα κυμαίνεται ,ανάλογα με την περιοχή στα 300.000 και 250.000 ευρώ.

Η αναπροσαρμογή του τιμήματος αγοράς ακινήτων ειδικά για την Αττική στα 800.000 ευρώ από 500.000 ευρώ σήμερα θα αφορά περιοχές του Βόρειου Τομέα της Αττικής και συγκεκριμένα Πεντέλη, Κηφισιά, Μεταμόρφωση, Χαλάνδρι, Αγία Παρασκευή, Βριλήσσια, Νέα Ιωνία, Ηράκλειο, Χολαργό, Παπάγου, Πεύκη, Λυκόβρυση και Μαρούσι. Στον Νότιο Τομέα θα ισχύει αντίστοιχα, για τους δήμους Αγίου Δημητρίου, Αλίμου, Γλυφάδας, Ελληνικού-Αργυρούπολης, Καλλιθέας, Μοσχάτου-Ταύρου, Νέας Σμύρνης και Παλαιού Φαλήρου και στον Κεντρικό Τομέα τους Δήμους Αθηναίων, Φιλαδέλφειας-Χαλκηδόνας, Γαλατσίου, Ζωγράφου, Καισαριανής, Βύρωνα, Ηλιούπολης, Δάφνης Υμηττού.

Εκτός της αναπροσαρμογής σε αρκετές περιοχές της χώρας του τιμήματος αγοράς ακινήτων η τροπολογία θα προβλέπει και την απαγόρευση εμπορικής εκμετάλλευσης των αποκτούμενων ακινήτων από τους αλλοδαπούς επενδυτές μέσω του καθεστώτος της βραχυχρόνιας μίσθωσης.H “χρυσή βίζα” παρέχει ,ως γνωστόν, σε όσους αλλοδαπούς τη λάβουν από το ελληνικό κράτος 5ετή περίοδο παραμονής στη χώρα μας και ελεύθερη πρόσβαση στις χώρες της “Ζώνης του Σέγκεν”.

Με τις παραπάνω αλλαγές επιδιώκεται από πλευράς Κυβέρνησης να ισχύσουν αυστηροί περιορισμοί στο πρόγραμμα χορήγησης της “Χρυσής Βίζας” για αλλοδαπούς επενδυτές (μάλιστα σε κάποιες Eυρωπαικές χώρες ,όπως στην Πορτογαλία, το αντίστοιχο πρόγραμμα έπαψε να εφαρμόζεται) μιας και εκτιμάται ότι επέτεινε σημαντικά στην έλλειψη στέγης που καταγράφεται κυρίως σε αστικά κέντρα και νησιά ,ενώ από την άλλη οδήγησε ,μαζί με άλλους κρίσιμους παράγοντες ,στην αύξηση της βραχυχρόνιας μίσθωσης ακινήτων μέσω των ψηφιακών πλατφορμών τύπου Airbnb και συνακόλουθα στην εκρηκτική άνοδο των ενοικίων ακόμη και για τα παραδοσιακά μακροχρόνια συμβόλαια μίσθωσης.

Μέσω του προγράμματος της “Χρυσής Βίζας” εισέρρευσαν στη χώρα μας τα τελευταία χρόνια επενδύσεις ύψους 4,4 δις ευρώ και παράλληλα σημαντικά φορολογικά έσοδα στα ταμεία του κράτους. Εως σήμερα από το 2013 που εφαρμόζεται το πρόγραμμα της “Χρυσής Βίζας” έχουν χορηγηθεί “χρυσές βίζες” σε περίπου 15.000 αλλοδαπούς επενδυτές μαζί με τις οικογένειές τους .Περισσότεροι από τους μισούς επενδυτές (6.300 στον αριθμό) προέρχονται από την Κίνα και ένα σημαντικό μέρος τους έχει μετατρέψει τα ακίνητα που απέκτησε σε προσοδοφόρα επένδυση μέσω βραχυχρόνιων μισθώσεων. Εκτός των Κινέζων “χρυσές βίζες” έχουν αποκτήσει αρκετοί Τούρκοι, Ρώσοι, Λιβανέζοι κλπ.

Θάνος Πασχάλης

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ
ΑΘΗΝΑ +
spot_img

Συμβαίνει στην Αθήνα