back to top
22.7 C
Athens
Κυριακή, 14 Απριλίου, 2024

22.7 C
Athens
Κυριακή, 14 Απριλίου, 2024

Ο Κινέζος απεσταλμένος για την Ουκρανία έρχεται στην Ευρώπη

Διαβάστε επίσης

Ο Κινέζος απεσταλμένος για την Ουκρανία Λι Χούι θα πραγματοποιήσει από το Σάββατο επίσκεψη στην Ευρώπη, η οποία θα τον οδηγήσει στη Ρωσία, στην έδρα της Ευρωπαϊκής Ένωσης στις Βρυξέλλες και στην Ουκρανία, όπως ανακοίνωσε σήμερα η κινεζική διπλωματία.

Ο Λι Χούι, που και τον περασμένο Μάιο είχε επισκεφθεί την Ουκρανία επιστρέφει στην Ευρώπη για “τον δεύτερο γύρο της διπλωματίας στην αναζήτηση μιας πολιτικής διευθέτησης της κρίσης στην Ουκρανία”, αναφέρει  σε ανακοίνωσή του το υπουργείο Εξωτερικών της Κίνας και προσθέτει ότι ο Λι θα μεταβεί επίσης στη Γαλλία, τη Γερμανία και την Πολωνία.

Η κινεζική διπλωματία έχει δεχθεί επικρίσεις από τη Δύση αναφορικά με το θέμα της Ουκρανίας. Ενώ ζητά σεβασμό της εδαφικής ακεραιότητας όλων των χωρών –συμπεριλαμβανομένης της Ουκρανίας— ποτέ δεν καταδίκασε δημοσίως τη ρωσική επίθεση, ούτε έχει καλέσει τη Μόσχα να αποσύρει τα στρατεύματά της.

Ο Λί Χούι , έμπειρος πρώην διπλωμάτης που υπηρέτησε ως πρέσβης της Κίνας στη Ρωσία από το 2009 έως το 2019, είναι ο πιο υψηλόβαθμος Κινέζος αξιωματούχος που ταξιδεύει στην Ουκρανία από την έναρξη του καταστροφικού πολέμου της Μόσχας.

Οι δυτικοί ηγέτες ήλπιζαν ότι ο Κινέζος ηγέτης Σι Τζινπίνγκ θα μπορούσε να χρησιμοποιήσει τη στενή του σχέση με τον Πούτιν για να τερματίσει τον πόλεμο που μαίνεται στην Ευρώπη – ένα αποτέλεσμα που οι αναλυτές λένε ότι μπορεί να είναι απίθανο σε αυτό το στάδιο, δεδομένων των συμφερόντων του Πεκίνου για τη διατήρηση της σχέσης.

Ο Λι από την πλευρά του επαναλαμβάνει ότι η Κίνα είναι πρόθυμη να λειτουργήσει ως ειρηνευτικός διαμεσολαβητής για την επίλυση της ουκρανικής κρίσης, με βάση τις θέσεις που είχε δηλώσει προηγουμένως για τον πόλεμο.

“Δεν υπάρχει πανάκεια για την επίλυση της κρίσης. Όλα τα μέρη πρέπει να ξεκινήσουν από τον εαυτό τους, να συσσωρεύσουν αμοιβαία εμπιστοσύνη και να δημιουργήσουν τις προϋποθέσεις για τον τερματισμό του πολέμου και τη συμμετοχή σε ειρηνευτικές συνομιλίες”, δήλωσε ο Λι κατά την προηγούμενη επίσκεψη του στην Ουκρανία .

Εν τω μεταξύ ο Ουκρανός υπουργός Εξωτερικών Ντμίτρο Κουλέμπα δήλωσε ότι συναντήθηκε το περασμένο Σαββατοκύριακο με τον Κινέζο ομόλογό του Γουάνγκ Λί στο περιθώριο της Διάσκεψης του Μονάχου για την Ασφάλεια . Συζήτησαν τις διμερείς σχέσεις, το εμπόριο και την “ανάγκη αποκατάστασης μιας δίκαιης και διαρκούς ειρήνης” στην Ουκρανία, σύμφωνα με την ανάρτηση του Κουλέμπα στο X, πρώην Twitter.

Ο Κουλέμπα δήλωσε ότι ενημέρωσε τον Γουάνγκ για τα σχέδια της Ουκρανίας για μια συνάντηση υψηλού επιπέδου για να συζητηθούν τρόποι τερματισμού του πολέμου της Ρωσίας στην Ουκρανία. Το Κίεβο έχει πιέσει για μια συνάντηση ήδη από τον Μάρτιο, αν και η ημερομηνία είναι πιθανό να ολισθήσει για τον Απρίλιο ή τον Μάιο λόγω της έλλειψης δέσμευσης από τους παγκόσμιους ηγέτες. Η Ελβετία έχει δηλώσει ότι είναι ανοιχτή στο να φιλοξενήσει τη συνάντηση.

“Συμφωνήσαμε στην ανάγκη να διατηρήσουμε τις επαφές Ουκρανίας-Κίνας σε όλα τα επίπεδα και να συνεχίσουμε τον διάλογό μας”, δήλωσε ο Κουλέμπα.

Ο Γουάνγκ επανέλαβε τη θέση της Κίνας σχετικά με την Ουκρανία για την προώθηση των ειρηνευτικών συνομιλιών στη συνάντησή τους το Σάββατο, λέγοντας ότι η χώρα δεν θα ρίξει ποτέ λάδι στη φωτιά, σύμφωνα με ανάγνωση από το Πεκίνο.

Ο Κινέζος αξιωματούχος δήλωσε επίσης ότι η Κίνα δεν θα πουλήσει ποτέ θανατηφόρα όπλα σε περιοχές συγκρούσεων ή σε μέρη που βρίσκονται σε σύγκρουση και θα συνεχίσει να διαδραματίζει εποικοδομητικό ρόλο για τον τερματισμό του πολέμου και την αποκατάσταση της ειρήνης το συντομότερο δυνατό.

 

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ
ΑΘΗΝΑ +
spot_img

Συμβαίνει στην Αθήνα