back to top
16.6 C
Athens
Κυριακή, 21 Απριλίου, 2024

16.6 C
Athens
Κυριακή, 21 Απριλίου, 2024

Ιατροφαρμακευτική περίθαλψη μόνο στα δημόσια νοσοκομεία για 400.000 οφειλέτες του ΕΦΚΑ

Διαβάστε επίσης

Xωρίς ιατροφαρμακευτική περίθαλψη θα βρεθούν από αύριο, 1η Μαρτίου, τουλάχιστον 400.000 ελεύθεροι επαγγελματίες με χρέη από ληξιπρόθεσμες ασφαλιστικές εισφορές, σύμφωνα με τροπολογία που κατέθεσε στη Βουλή το υπουργείο Εργασίας.

Οι οφειλέτες, δεν θα έχουν ιατροφαρμακευτική τους περίθαλψη για συνταγογράφηση, διαγνωστικές εξετάσεις και θεραπευτικές πράξεις από ιδιώτες γιατρούς και θα καλύπτονται μόνο από τα δημόσια νοσοκομεία.

Οι οφειλέτες θα πρέπει να διευθετήσουν το σύνολο των υποχρεώσεών τους προς τον ΕΦΚΑ, όσον αφορά τις εισφορές για το 2023, είτε αποπληρώνοντας το σύνολό τους, είτε ρυθμίζοντάς σε έως 24 δόσεις.
Εφόσον κάποιος εξοφλήσει πλήρως το ποσό που οφείλει θα πάρει ετήσια ασφαλιστική ικανότητα, ενώ εάν το ρυθμίσει θα πάρει μηνιαία.

Κατ εξαίρεση, την ασφαλιστική ικανότητα διατηρούν τρεις κατηγορίες οφειλετών, άτομα με αναπηρία και παιδιά.

Πρόκειται για:

– Οφειλέτες σε πληγείσες περιοχές από θεομηνίες ή άλλες φυσικές καταστροφές και υπάγονται στο πεδίο εφαρμογής των υπουργικών αποφάσεων που εκδόθηκαν το έτος 2023.
Το ίδιο ισχύει και στους ανέργους των περιοχών αυτών, οι οποίοι είναι εγγεγραμμένοι στο Ψηφιακό Μητρώο της ΔΥΠΑ. Στην περίπτωση αυτή η ασφαλιστική ικανότητα χορηγείται από την ημέρα επέλευσης της φυσικής καταστροφής, ανεξαρτήτως οφειλών προς τον ΕΦΚΑ.

– Στους εργοδότες και ασφαλισμένους που έχουν επαγγελματική εγκατάσταση ή δραστηριότητα σε περιοχές της Περιφέρειας Αττικής που επλήγησαν από τις φονικές πυρκαγιές στο Μάτι της 23ης και 24ης Ιουλίου 2018.
Το ίδιο ισχύει και στους εγγεγραμμένους στα μητρώα του ΕΦΚΑ άμεσα ασφαλισμένους που επλήγησαν από τις ίδιες πυρκαγιές.

– Στους εργαζομένους στα Ναυπηγεία Σκαραμαγκά, στη Ναυπηγοεπισκευαστική Ζώνη Περάματος και στα Ναυπηγεία Ελευσίνας.

Επίσης:

– Οι ανασφάλιστοι νέοι ηλικίας έως 18 ετών.

– Οι ανασφάλιστοι ασθενείς με νοητική ή ψυχική αναπηρία, αυτισμό, σύνδρομο down, διπολική διαταραχή, κατάθλιψη με ψυχωσικά συμπτώματα, εγκεφαλική παράλυση ή βαριές και πολλαπλές αναπηρίες, ακρωτηριασμένοι που λαμβάνουν εξωϊδρυματικό επίδομα με ποσοστό αναπηρίες 67% και άνω, όπως και όσοι έχουν πιστοποιημένοι αναπηρία στα ΚΕΠΑ 80% και άνω, για οποιαδήποτε πάθηση.

– Οι ανασφάλιστοι, με παθήσεις που βάσει καταλόγου έχουν μηδενική συμμετοχή ή έως 10%, στα φάρμακα που λαμβάνουν (χρονίως πάσχοντες). Στην κατηγορία αυτή, υπάγονται και όσοι έχουν διαγνωστεί με AIDS.

Ειδικές περιπτώσεις
Ωστόσο, οφειλέτες οι οποίοι εξόφλησαν ή ρύθμισαν τον Φεβρουάριο, το χρέος τους τα ταμεία, ενδεχομένως να μην έχουν συμπεριληφθεί στο ψηφιακό σύστημα του ΕΦΚΑ, με συνέπεια να αναγκαστούν να μεταβούν στο υποκατάστημα του Φορέα της περιοχής όπου διαμένουν και να υποβάλλουν το αποδεικτικό της πληρωμής που πραγματοποίησαν (εξόφληση χρέους ή καταβολή μηνιαίας δόσης ρύθμισης).
Πάντως, σύμφωνα με το υπουργείο Εργασίας, θα εξυπηρετούνται εκτός χωρίς ραντεβού, απευθείας στον γκισέ των υποκαταστημάτων.
Προκειμένου να μην βρεθούν προ (δυσάρεστων) εκπλήξεων, οι ενδιαφερόμενοι μπορούν να επιβεβαιώσουν αν έχουν ασφαλιστική ικανότητα μέσω της πλατφόρμας https://apps.e-efka.gov.gr/eAccess/login.xhtml.
Εάν εξακολουθεί το σύστημα να μην πιστοποιεί ότι διαθέτουν ασφαλιστική ικανότητα, παρ’ ότι πληρούν τις προϋποθέσεις, θα πρέπει να στείλουν ηλεκτρονικό μήνυμα στο email: [email protected].

Για όσους εργαζομένους έχει υποβληθεί Αναλυτικές Περιοδικές Δηλώσεις για τον απαιτούμενο χρόνο των 50 ημερών, η ασφαλιστική ικανότητα ανανεώνεται αυτόματα ανεξαρτήτως του αν ο εργοδότης έχει καταβάλει τις ασφαλιστικές εισφορές.
Σε περίπτωση μη υποβολής ΑΠΔ τότε ο εργαζόμενος μπορεί να υποβάλλει καταγγελία στα αρμόδια ελεγκτικά όργανα του ΕΦΚΑ προκειμένου να προσμετρηθεί ο χρόνος ασφάλισης.

Δημήτρης Κωστάκος

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ
ΑΘΗΝΑ +
spot_img

Συμβαίνει στην Αθήνα