back to top
19.5 C
Athens
Κυριακή, 21 Απριλίου, 2024

19.5 C
Athens
Κυριακή, 21 Απριλίου, 2024

Αυγενάκης: Πρώτη προτεραιότητα της κυβέρνησης η ανασυγκρότηση της Θεσσαλίας – Θα διατεθούν 4 δισ. ευρώ

Διαβάστε επίσης

Σε ευρεία διυπουργική σύσκεψη εξετάστηκαν η κατάσταση στη Θεσσαλία και οι κυβερνητικές παρεμβάσεις.

Στην σύσκεψη που έγινε στο υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων συμμετείχαν, μεταξύ άλλων, ο αρμόδιος υπουργός Λευτέρης Αυγενάκης, ο υπουργός Περιβάλλοντος και Ενέργειας Θεόδωρος Σκυλακάκης, ο υπουργός Ψηφιακής Διακυβέρνησης Δημήτρης Παπαστεργίου, ο υφυπουργός Κλιματικής Αλλαγής και Πολιτικής Προστασίας Χρήστος Τριαντόπουλος, ο υφυπουργός Υποδομών Νίκος Ταχιάος, ο υφυπουργός Οικονομικών Θάνος Πετραλιάς, ο υφυπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων Σταύρος Κελέτσης καθώς και αντιπροσωπεία των Θεσσαλών αγροτών της Πανελλαδικής Επιτροπής των Μπλόκων.

Όπως γνωστοποίησε ο κ. Αυγενάκης ανοίγει τη Δευτέρα η πλατφόρμα για την υποβολή αιτήσεων για ένταξη στο πρόγραμμα που αφορά τους πληγέντες κτηνοτρόφους και μελισσοκόμους της Θεσσαλίας, της Βόρειας Φθιώτιδας και του Έβρου. Το μέτρο είναι ύψους 45 εκατομμυρίων ευρώ και αφορά στη δωρεάν αντικατάσταση ζωικού κεφαλαίου με αποζημίωση 100% και δίνει τη δυνατότητα ανακατασκευής σταβλικών εγκαταστάσεων με χρηματοδότηση 100%. Παράλληλα, την Τρίτη αποζημιώνονται οι αλιείς Παγασητικού και Λάρισας, ενώ μέσα στον Μάρτιο θα υπάρχει έγκριση της ΕΕ για το πρόγραμμα των 40 εκατομμυρίων που αφορούν κάλυψη εισοδήματος για δύο χρόνια.

Σε μήνυμά που έστειλε ο υπουργός Ανάπτυξης Κώστας Σκρέκας ανακοίνωσε την λειτουργία αναπτυξιακού καθεστώτος μέσα από το οποίο θα είναι επιλέξιμες οι πληγείσες επιχειρήσεις για επενδύσεις εκσυγχρονισμού αλλά και μέτρων προστασίας και προσαρμογής από τις συνέπειες της κλιματικής κρίσης.

Από την πλευρά του ο υπουργός Περιβάλλοντος και Ενέργειας Θόδωρος Σκυλακάκης είπε ότι η απόφαση για ευνοϊκή ρύθμιση στο ρεύμα των αγροτών θα δημοσιευτεί τις επόμενες ημέρες και σε ότι αφορά το πρόγραμμα «ΑΠΟΛΛΩΝ» τόνισε ότι θα δοθεί προτεραιότητα στην εφαρμογή του στη Θεσσαλία.

Ο υφυπουργός Οικονομίας και Οικονομικών, Θάνος Πετραλιάς είπε ότι η καταστροφή εκτιμάται πάνω από 3 δισ. ευρώ και τόνισε ότι για το επόμενο έτος που η καταβολή της επιστροφής του ΕΦΚ στο πετρέλαιο θα γίνει μόνιμη θα ακολουθηθεί νέα μέθοδος όπου το 50% θα δίνεται οριζόντια αλλά το υπόλοιπο θα συνδέεται με το ποσοστό κατανάλωσης κάθε αγρότη.

Επιπλέον, τη διάθεση 900 εκατομμυρίων ευρώ για οδικά έργα και 450 εκατομμυρίων ευρώ για σιδηροδρομικά έργα ανακοίνωσε ο Υφυπουργός Υποδομών Νίκος Ταχιάος διευκρινίζοντας ότι το 50% θα προέρχεται από το Ταμείο Ανάκαμψης και το ΕΣΠΑ και το 50% από εθνικούς πόρους. Επίσης, ο υφυπουργός Κλιματικής Κρίσης και Πολιτικής Προστασίας Χρήστος Τριαντόπουλος σημείωσε ότι αυτή την στιγμή είναι σε εξέλιξη ο δεύτερος κύκλος της πρώτης αρωγής αναφέροντας ότι έχει φτάσει τα 43 εκατομμύρια ευρώ και αφορά περίπου 20.000 αγρότες και κτηνοτρόφους.

Ο Περιφερειάρχης Θεσσαλίας, Δημήτρης Κουρέτας με έγγραφο που κατέθεσε σχετικά με τα έργα αποκατάστασης βλαβών μετά τις κακοκαιρίες Daniel και Elias αναφέρει μεταξύ άλλων: «Στην Θεσσαλία έχουν υλοποιηθεί έργα προσωρινών αποκαταστάσεων ύψους 61.550.000 ευρώ και ζητάμε επιπλέον 15 εκατομμύρια». Και προσθέτει ότι: «Για τις μόνιμες αποκαταστάσεις των αναχωμάτων και τους καθαρισμούς των κοιτών των ποταμών έχουμε γνωστοποιήσει την ανάγκη χρηματοδότησης ύψους 533.150.000 ευρώ».

Οι αγρότες δηλώνουν την απογοήτευσή τους, λέγοντας ότι στη σύσκεψη δεν έγινε ουσιαστικός διάλογος και δεν άκουσαν κάτι καινούργιο.

Γιώργος Σάτρας

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ
ΑΘΗΝΑ +
spot_img

Συμβαίνει στην Αθήνα