back to top
19.6 C
Athens
Πέμπτη, 18 Απριλίου, 2024

19.6 C
Athens
Πέμπτη, 18 Απριλίου, 2024

Δ. Καλαματιανός: Ξεκάθαρα αντισυνταγματικό το νομοσχέδιο για την ίδρυση μη κρατικών Πανεπιστημίων

Διαβάστε επίσης

Την κατηγορηματική αντίθεση του ΣΥΡΙΖΑ στο κυβερνητικό νομοσχέδιο για ίδρυση ιδιωτικών Πανεπιστημίων αλλά και την απόλυτη στήριξη της αξιωματικής αντιπολίτευσης στα δημόσια Ανώτατα Εκπαιδευτικά Ιδρύματα, εξέφρασε μέσω του Αθήνα 984, ο Διονύσης Καλαματιανός, Γραμματέας της Κ.Ο του ΣΥΡΙΖΑ Π.Σ και Τομεάρχης Παιδείας του κόμματος.

Επέκρινε την κυβέρνηση για απαξίωση του Συντάγματος, κατάφωρη παραβίαση του άρθρου 16 και έκανε λόγο για μεθοδεύσεις παραπέμποντας σε γνωμοδοτήσεις έγκριτων Συνταγματολόγων.

*ΑΝΤΙΣΥΝΤΑΓΜΑΤΙΚΟ ΤΟ ΝΟΜΟΣΧΕΔΙΟ – ΠΑΡΑΒΙΑΖΕΙ ΤΟ ΑΡΘΡΟ 16

«Καταγγέλλουμε ότι πρόκειται για ένα αντισυνταγματικό νομοσχέδιο που ξεκάθαρα καταστρατηγεί το άρθρο 16 του Συντάγματος. Η ανώτατη εκπαίδευση στη χώρα, βάσει της συγκεκριμένης διάταξης, παρέχεται αποκλειστικά από Νομικά Πρόσωπα Δημοσίου Δικαίου, οι καθηγητές Πανεπιστημίου είναι δημόσιοι λειτουργοί και απαγορεύεται η ίδρυση Ιδιωτικών Σχολών Ανώτατης Εκπαίδευσης. Η κυβέρνηση προβάλλει κάποια επιχειρήματα, που όμως έχουν καταρριφθεί από έγκριτους Συνταγματολόγους. Η πρώην αντιπρόεδρος του ΣτΕ σε κείμενό της καταγγέλλει αντισυνταγματική μεθόδευση από κυβερνητικής πλευράς».

Επισήμανε μάλιστα πως «Εδώ και 30 χρόνια η Νέα Δημοκρατία προσπαθεί να φέρει στη χώρα ιδιωτικά Πανεπιστήμια, αλλά ουδέποτε είχε σκεφθεί να παραβιάσει το Σύνταγμα. Πάντοτε μιλούσε για αναθεώρηση του άρθρου 16. Τώρα φαίνεται πως επισπεύδει προκειμένου να λειτουργήσουν κάποια ιδιωτικά Πανεπιστήμια, χωρίς αυτό να αναιρεί το γεγονός ότι παραβιάζεται κατάφωρα το Σύνταγμα».

Ο κ. Καλαματιανός τόνισε πως «η συζήτηση θα έπρεπε να αφορά στη ενίσχυση του δημόσιου πανεπιστημίου και γενικότερα στην αναβάθμιση της παιδείας».

*ΚΑΙΡΙΟ ΠΛΗΓΜΑ ΣΤΗΝ ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΑΚΗ ΕΚΠΑΙΔΕΥΣΗ- ΑΠΑΞΙΩΣΗ ΚΑΘΗΓΗΤΩΝ – ΥΠΟΒΑΘΜΙΣΗ ΠΕΡΙΦΕΡΕΙΑΚΩΝ ΑΕΙ – ΚΑΤΑΡΓΗΣΗ ΕΛΕΥΘΕΡΗΣ ΕΡΕΥΝΑΣ ΚΑΙ ΔΙΑΔΑΣΚΑΛΙΑΣ

Παράλληλα, εκτίμησε ότι το επίμαχο νομοσχέδιο θα επιφέρει καίριο πλήγμα στον πυρήνα της Πανεπιστημιακής εκπαίδευσης και θα σημάνει την απαρχή της απαξίωσης των περιφερειακών δημόσιων Πανεπιστημίων, αλλά και την κατάργηση της ελευθερίας στη διδασκαλία και την έρευνα.

«Τα ιδιωτικά πανεπιστήμια θα είναι επιχειρήσεις που θα αντιμετωπίζουν τους φοιτητές ως πελάτες, αλλά και τους καθηγητές ως εργαζόμενους στον ιδιωτικό τομέα, αφού δεν θα είναι πλέον δημόσιοι λειτουργοί. Με ό,τι αυτό συνεπάγεται για την ελεύθερη έρευνα και διδασκαλία. Όλες οι πρόνοιες για την ελευθερία της διδασκαλίας και της έρευνας δεν θα υφίστανται εφόσον ψηφιστεί το επίμαχο νομοσχέδιο, αν και το Σύνταγμα τις είχε συμπεριλάβει στην μέριμνά του για την δημόσια ανώτατη εκπαίδευση…

Επίσης, επειδή τα μη κρατικά Πανεπιστήμια θα λειτουργήσουν στα μεγάλα αστικά κέντρα -κυρίως σε Αθήνα και Θεσσαλονίκη- τα ΑΕΙ εκείνα της περιφέρειας θα οδηγηθούν μακροπρόθεσμα σε υποβάθμιση και απαξίωση».

*ΓΙΑ ΤΗΝ ΑΚΡΙΒΕΙΑ ΠΟΥ ΠΛΗΤΤΕΙ ΚΑΙ ΤΑ ΑΕΙ

Απαντώντας στο κυβερνητικό επιχείρημα περί άντλησης ενός δισ ευρώ για τα ΑΕΙ μέσω του Ταμείου Ανάκαμψης και του ΕΣΠΑ, ο Γραμματέας της Κ.Ο του ΣΥΡΙΖΑ Π.Σ και Τομεάρχης Παιδείας του κόμματος αποκάλυψε ότι οι συγκεκριμένοι πόροι αφορούν κυρίως μη λειτουργικά έξοδα των Πανεπιστημίων και όχι στη μισθοδοσία των καθηγητών.

«Κι αυτό, την ώρα που εξ αιτίας της ακρίβειας, δεν υπάρχει Πανεπιστήμιο που να μην χρησιμοποιεί τα αποθεματικά του για την κάλυψη των ανελαστικών λειτουργικών εξόδων».

Όλα αυτά τα προβλήματα, σύμφωνα με τον κ Καλαματιανό, δεν αντιμετωπίζονται από το νομοσχέδιο, το οποίο αναμένεται να έρθει προς ψήφιση στη Βουλή μέσα στο πρώτο δεκαήμερο του Μαρτίου.

*ΓΙΑ ΤΗΝ ΥΠΟΣΤΕΛΕΧΩΣΗ ΤΩΝ ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΩΝ ΚΑΙ ΤΗΝ ΑΝΑΓΚΗ ΕΝΙΣΧΥΣΗΣ ΤΟΥΣ

Ταυτόχρονα, εξαπέλυσε σφοδρά πυρά σε σχέση με την αντιμετώπιση της υποστελέχωσης και της υποχρηματοδότησης, που αποτελούν διαχρονικά προβλήματα για την Τριτοβάθμια Εκπαίδευση, ενώ ανέδειξε τα προτάγματα του ΣΥΡΙΖΑ για την ενίσχυση των δημόσιων ΑΕΙ.

«Εμείς, λέμε πως αναγκαιότητα είναι να ενισχυθούν τα δημόσια Πανεπιστήμια, τα οποία κατατάσσονται ανάμεσα στα καλύτερα της Ευρώπης…Διατείνονται στη Νέα Δημοκρατία πως θα εφαρμόσουν τον κανόνα μια αποχώρηση για μια πρόσληψη, ένα μέτρο που θεσπίστηκε το 2019 από τον ΣΥΡΙΖΑ. Είχαν μια πενταετία για να το κάνουν και τώρα λένε πως θα το κάνουν ώστε να πείσουν τον κόσμο πως υπάρχει αναγκαιότητα για την ίδρυση ιδιωτικών Πανεπιστημίων.
Εμείς, λέμε πως πρέπει να προκηρυχθούν θέσεις καθηγητών και να διατεθούν πόροι για την έρευνα. Εκεί πρέπει να ρίξουμε το βάρος κι όχι σε ιδιωτικά Πανεπιστήμια αμφιβόλου ποιότητας».

*ΓΙΑ ΤΟ ΣΥΝΕΔΡΙΟ ΣΥΡΙΖΑ ΚΑΙ ΤΙΣ ΕΥΡΩΕΚΛΟΓΕΣ – ΠΡΟΧΩΡΑΜΕ ΕΝΩΜΕΝΟΙ ΚΑΙ ΜΕ ΣΥΛΛΟΓΙΚΟΤΗΤΑ

Σε σχέση με τον απόηχο του Συνεδρίου του ΣΥΡΙΖΑ στη σκιά των αποχωρήσεων από την ΚΕ, ενόψει και των επερχόμενων ευρωεκλογών, ο κ Καλαματιανός σχολίασε ότι η αξιωματική αντιπολίτευση ανταποκρίνεται στον θεσμικό της ρόλο.

«Το πολιτικό μας σχέδιο είναι το ίδιο. Έχουμε συνεκτικότητα ως προς την πολιτική μας πορεία και τις θέσεις μας, οι οποίες ψηφίστηκαν ομόφωνα. Ωστόσο, τα φώτα και το ενδιαφέρον στράφηκαν αλλού στο Συνέδριο στο οποίο πήραν μέρος 4 χιλιάδες σύνεδροι…
Ο ΣΥΡΙΖΑ ως αξιωματική αντιπολίτευση επιτελεί τον θεσμικό του ρόλο, κάνουμε αγώνα εντός και εκτός Βουλής. Αυτό που πρέπει να υπάρξει στον ΣΥΡΙΖΑ είναι ομόνοια, ενότητα και ομοψυχία. Να συμπορευτούμε και να δώσουμε ενωμένοι την κρίσιμη μάχη των ευρωεκλογών, γιατί το κόμμα μας έχει περάσει αναστάτωση μετά την αποχώρηση του Αλέξη Τσίπρα, που παραμένει ενεργός και αποτελεί μεγάλο κεφάλαιο για τον ΣΥΡΙΖΑ, αλλά και για ολόκληρη τη χώρα. Προχωράμε ενωμένοι και με συλλογικότητα. Προσπαθούμε γι’ αυτό από την πρώτη στιγμή, παρά τις δυσκολίες διότι ως αξιωματική αντιπολίτευση πρέπει να απαντάμε με ρεαλισμό και με σχέδιο στις ανάγκες της κοινωνίας» κατέληξε ολοκληρώνοντας τη συνέντευξή του στον σταθμό τη πόλης.

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ
ΑΘΗΝΑ +
spot_img

Συμβαίνει στην Αθήνα