back to top
24.5 C
Athens
Τρίτη, 16 Απριλίου, 2024

24.5 C
Athens
Τρίτη, 16 Απριλίου, 2024

Ε. Δέδε: Τα ζώα μπορούν να μεταμορφώσουν τη ζωή κάποιου αν τους δώσει την ευκαιρία που αξίζουν

Διαβάστε επίσης

Η ‘Ελενα Δέδε είναι μια γυναίκα που συνδυάζει τη γνώση της νομοθεσίας για τα ζώα με τη φλόγα του εθελοντισμού και τη διάθεση της ανιδιοτελούς προσφοράς.Μέσω των ιδιοτήτων της ως νομικός και ιδρύτρια του Dog’s Voice, του μη κερδοσκοπικού οργανισμού που στηρίζει το έργο 132 φιλοζωικών οργανώσεων σε όλη την Ελλάδα διαθέτοντας το μεγαλύτερο δίκτυο προώθησης αδέσποτων σκύλων σε υπεύθυνες υιοθεσίες, παλεύει για τα δικαιώματα των ζώων τα οποία-όπως χαρακτηριστικά είπε- μπορούν να μεταμορφώσουν τη ζωή κάποιου αν τους δώσει την ευκαιρία που αξίζουν.

Καλεσμένη της Τασούλας Επτακοίλη στην ραδιοφωνική πρεμιέρα της εκπομπής «Αθήνα με ουρά» στον Αθήνα 9.84 που είναι αφιερωμένη στον συναρπαστικό κόσμο των ζώων, μίλησε για όλα όσα πρέπει να γίνουν για την προστασία των αδέσποτων και των κακοποιημένων ζώων στην Ελλάδα.

Το έργο του Dog’s Voice

«Το 2023 ήταν μια χρονιά ορόσημο. Αναλάβαμε συνολικά 1086 ζώα σε ανάγκη εκ των οποίων τα 911 προήλθαν από τις τρεις μεγάλες φυσικές καταστροφές της περασμένης χρονιάς. Σήμερα, 55 από αυτά τα ζώα βρίσκονται στο προσωρινό μας καταφύγιο ενώ 70 είναι φιλοξενούμενα σε σπίτια. Για όλους εμάς, το να τους βρούμε μια κατάλληλη στέγη είναι ένα πολύ μεγάλο στοίχημα. Παράλληλα, ετοιμαζόμαστε πυρετωδώς για το καλοκαίρι του 2024 με την ελπίδα να μη χρειαστούμε πουθενά».

                                                  Διαχείριση κρίσεων

«Είναι ανάγκη η διαχείριση κρίσεων για τα ζώα στη χώρα μας να μπει σε μια περισσότερο συμπεριληπτική φάση, με πιο πολλούς συνεργάτες, με μεγαλύτερη θεσμική προστασία και επιπλέον υποστήριξη σε όλα τα επίπεδα, κυρίως σε επιχειρησιακό. Τα ζώα που αναλάβαμε εμείς, δεν επανεντάχθηκαν, δεν γύρισαν στους κακοποιητές τους, παρέμειναν στη δική μας φροντίδα μέχρι να τους εξασφαλίσουμε ένα καλύτερο μέλλον. Θέλουμε να αλλάξουμε τη ζωή όλων των ζώων που αναλάβαμε».

Δημιουργία Πολιτικής Προστασίας Ζώων

«Είναι κάτι που ζητάμε από το 2018, από την τραγωδία στο Μάτι. Δεν θεωρώ ότι θα την έχουμε φέτος. Ευελπιστώ, όμως, αυτή τη χρονιά να έχουμε εκπαιδευμένους εθελοντές και διασώστες που θα μπορούν να βοηθήσουν τα ζώα σε έναν ενδεχόμενο κίνδυνο χωρίς να θέτουν σε κίνδυνο τη ζωή τους καθώς και να μπορούμε να συνδράμουμε και περιοχές εκτός Αττικής. Χρειάζεται σύμπραξη της κοινωνίας των πολιτών στην Ελλάδα και στο εξωτερικό, των εμπλεκόμενων φορέων, των αρμόδιων υπουργείων και όλοι μαζί με ένα κοινό επιχειρησιακό σχέδιο να μπορούν να δράσουν, έχοντας ο καθένας την ευθύνη που του αναλογεί. Και φυσικά, όσοι εμπλέκονται σε αυτή τη διαδικασία θα πρέπει να είναι εκπαιδευμένοι. Εμείς, πρόκειται να τρέξουμε τρεις εκπαιδεύσεις, εθελοντών, διασωστών, κτηνιάτρων και φροντιστών σταθμών ώστε αν προκύψει ανάγκη το 2024 , όποιος έρθει στο σταθμό, να γνωρίζει τι πρέπει να κάνει για να μη στερήσουμε από τα ζώα το επίπεδο της φροντίδας που τους αξίζει».

Ποιος έχει την ευθύνη για τη διαχείριση των αδέσποτων

«Σε νομικό επίπεδο η απάντηση είναι ξεκάθαρη ότι την ευθύνη την έχουν οι δήμοι. Όμως, δεν αρκεί να υπάρχει ένας νόμος, πρέπει να διασφαλιστεί και ότι εφαρμόζεται. Σύμφωνα με έρευνα του ΑΠΘ, το 70% των αδέσποτων ζώων στην Ελλάδα είναι κυνηγητικές ή ποιμενικές φυλές, επομένως πρέπει οι μεγάλες πηγές παραγωγής νέων αδέσποτων να ελέγχονται πολιτεία και να επιβάλλονται κυρώσεις, όπου χρειάζεται. Πρέπει κάποιος να αναλάβει και το πολιτικό κόστος. Ουσιαστικά, χρειάζεται ένα εθνικό σχέδιο για τα αδέσποτα ζώα. Η πεποίθηση ότι η λύση θα βρεθεί στους δήμους είναι μια εμμονική προσέγγιση η οποία παραγνωρίζει έναν σημαντικό παράγοντα, ότι για να ασχοληθείς επιτυχώς με ένα ζήτημα, πρέπει να σε αφορά. Στην πλειονότητά τους, οι δήμοι δεν είναι ικανοί να αναλάβουν αποτελεσματικά τη διαχείριση των αδέσποτων ζώων».

Κάντο όπως…η RSPCA

«Χρειάζεται μια Ενιαία Αρχή Προστασίας των Ζώων η οποία θα υπάγεται στο κράτος και δεν θα έχει ανάγκη τον δήμο ή ανθρώπους που είτε δεν είναι εκπαιδευμένοι είτε δεν ενδιαφέρονται πραγματικά για τα ζώα. Πρόκειται για το μοντέλο της RSPCA, ενός πολύ μεγάλου σωματείου το οποίο χρηματοδοτήθηκε και από το κράτος για να έχει κτηνιατρεία, καταφύγια, προγράμματα υιοθεσιών για ζώα συντροφιάς που βρίσκονται σε ανάγκη. Στην Ελλάδα, θα μπορούσε να διαθέτει παραρτήματα σε κάθε δήμο, να περιλαμβάνει ένα κομμάτι της δημοτικής αστυνομίας που θα πραγματοποιεί ελέγχους σε κυνηγούς, κτηνοτρόφους, σε απλούς πολίτες στα πάρκα, έχοντας παράλληλα – σε συνεργασία και με την αστυνομία- την εποπτεία των συνόρων γιατί υπάρχει πολύ μεγάλη εισροή κουταβιών παράνομης εκτροφής από γειτονικές βαλκανικές χώρες που τροφοδοτούν ένα αδιανόητο παράνομο εμπόριο στη χώρα μας».

Ο ιδανικός τετράποδος φίλος

«Τα ζώα που ο μέσος Έλληνας θεωρεί ότι χωρούν στο διαμέρισμά του είναι έως 10 κιλά. Οι περισσότεροι επιλέγουν κατοικίδιο βάσει ομορφιάς, εικόνας, ράτσας. Ιδανικά, το ζώο που μας ταιριάζει είναι αυτό που έχει τα ίδια επίπεδα ενέργειας με την καθημερινότητά μας. Για παράδειγμα , κάποιος που κάνει αθλητική ζωή δεν μπορεί να πάρει ένα μικρόσωμο σκύλο. Πρέπει να διαλέξεις ένα ζώο που σου ταιριάζει, να πας να το δεις, να αλληλεπιδράσεις μαζί του. Υπάρχουν ζώα που ενώ βρίσκονται στους δρόμους, είναι έτοιμα να εμπιστευτούν και να αγαπήσουν. Φυσικά, δεν ταιριάζουν όλα τα σκυλιά σε όλους, όπως δεν είναι κατάλληλα για διαμερίσματα μόνο τα μικρά σκυλιά. Αυτό είναι ένας εγκληματικός μύθος».

Η νομική φωνή των ζώων στην Ελλάδα

«Οι «Συνήγοροι για τα Ζώα Ελλάδος» ήταν μια πρωτοβουλία του Dog’s Voice για να καλύψει την ανάγκη για συστηματική, επαγγελματική νομική υποστήριξη των υποθέσεων που αφορούν στην προστασία όλων των ζώων. Παρέχουν νομικές υπηρεσίες σε πολίτες και φιλοζωικές οργανώσεις είτε αμειβόμενοι απευθείας από εκείνους είτε με πλήρη κάλυψη της αμοιβής τους από τον μη κερδοσκοπικό οργανισμό Dogs’ Voice όταν πρόκειται για υποθέσεις εθνικής σημασίας. Στόχος μας ήταν να εκπαιδεύσουμε το νομικό σύστημα να δει τα δικαιώματα των ζώων και το νομικό πλαίσιο με μια διαφορετική ματιά. Τα ζώα έχουν δικαιώματα και η βίαιη συμπεριφορά απέναντί τους αποτελεί ευρύτερο κίνδυνο για την κοινωνία. Επίσης, είναι πολύ σημαντικό το ότι βάλαμε το δίκαιο προστασίας των ζώων στο ελληνικό πανεπιστήμιο».

Ιστορίες επανένωσης

«Είναι απίστευτη η στιγμή που κάποιος έχει χάσει το σκυλί του και έρχεται σε εμάς για να το βρει. Βλέπεις τη χαρά που κάνει αυτό το ζώο όταν αντικρίζει τον κηδεμόνα του, τη λαχτάρα και των δύο, το πως αγκαλιάζονται, το βλέμμα του σκύλου που είναι σαν να λέει …θα πέθαινα αν δεν ερχόσουν».

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ
ΑΘΗΝΑ +
spot_img

Συμβαίνει στην Αθήνα