back to top
18.6 C
Athens
Δευτέρα, 15 Απριλίου, 2024

18.6 C
Athens
Δευτέρα, 15 Απριλίου, 2024

Παρέμβαση της Αρχής Προστασίας για τη «διαρροή» προσωπικών δεδομένων

Διαβάστε επίσης

Την άμεση παρέμβαση της Αρχής Προστασίας Δεδομένων Προσωπικού Χαρακτήρα προκάλεσαν δημοσιεύματα για τη φερόμενη αποστολή emails από την ευρωβουλευτή Άννα Μισέλ Ασημακοπούλου σε απόδημους Έλληνες.

Όπως έγινε γνωστό προς απάντηση ερωτημάτων που έχουν τεθεί από Μέσα Μαζικής Ενημέρωσης για τη φερόμενη αποστολή ανεπιθύμητης ηλεκτρονικής επικοινωνίας από ευρωβουλευτή σε απόδημους Έλληνες ενόψει των Ευρωεκλογών, η Αρχή κατόπιν και της υποβολής μεγάλου αριθμού σχετικών καταγγελιών, κίνησε άμεσα διαδικασία εξέτασης του θέματος.

‘Εντονες αντιδράσεις στα κόμματα της αντιπολίτευσης

Η καταγγελλόμενη ως διαρροή προσωπικών λογαριασμών ηλεκτρονικού ταχυδρομείου Ελλήνων του εξωτερικού που είτε είχαν εγγραφεί στους ειδικούς εκλογικούς καταλόγους εξωτερικού για τις προηγούμενες εκλογές, είτε γράφτηκαν στην πλατφόρμα για την επιστολική ψήφο έχει προκαλέσει έντονες αντιδράσεις στα κόμματα της αντιπολίτευσης .

Η διαρροή των προσωπικών δεδομένων καταγγέλλεται μετά από το μήνυμα που έλαβαν εγγεγραμμένοι στους καταλόγους από την ευρωβουλευτή της ΝΔ και μέλος της ευρωκοινοβουλετικής ομάδας του Ευρωπαϊκού Λαϊκού Κόμματος, Άννα-Μισέλ Ασημακοπούλου, χωρίς να έχουν με οποιονδήποτε τρόπο δώσει στην ίδια ή συνεργάτες της τα στοιχεία επικοινωνίας τους.

Επίκαιρη ερώτηση του ΣΥΡΙΖΑ και η παρέμβαση Κασσελάκη 

Ποια μέτρα πρόκειται να λάβει η κυβέρνηση για τη διασφάλιση του αδιάβλητου χαρακτήρα των Ευρωεκλογών στη χώρα μας, «που φαίνεται να δέχτηκε ισχυρό πλήγμα, μετά τις βάσιμες ενδείξεις για διαρροή προσωπικών δεδομένων αποδήμων ψηφοφόρων από το υπουργείο Εσωτερικών, για ψηφοθηρική χρήση εκ μέρους της Άννας- Μισέλ Ασημακοπούλου», ζητά να πληροφορηθεί με επίκαιρη ερώτηση που κατέθεσε στη Βουλή, η αρμόδια Τομεάρχης του ΣΥΡΙΖΑ Γιώτα Πούλου.

« Οι ενδείξεις διαρροής των προσωπικών δεδομένων αποδήμων Ελλήνων  από το υπουργείο Εσωτερικών, εγείρουν βάσιμα ερωτήματα και προβληματισμό, τόσο για τα ελλείμματα της διαδικασίας της επιστολικής ψήφου που υλοποιεί κυβέρνηση, όσο και για την πιθανή διάθεσή τους για ψηφοθηρική χρήση σε υποψήφιο ευρωβουλευτή και γενικά για κομματική εκμετάλλευση», αναφέρει η βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ.

 

Τις αντιφάσεις που προκύπτουν από τις έως τώρα εξηγήσεις που έδωσε η ευρωβουλευτής της Ν.Δ  Άννα Μισέλ Ασημακοπούλου και το Υπουργείο Εσωτερικών για την διαρροή των ηλεκτρονικών διευθύνσεων πολιτών αναδεικνύει με νέα του παρέμβαση ο Σ. Κασσελάκης, διαμηνύοντας στην κυβέρνηση πως τίποτα δεν θα μείνει κρυφό σε αυτή την υπόθεση.

« Τίποτα δε θα μείνει κρυφό. Ο κ. Μητσοτάκης και η κ. Κεραμέως, οφείλουν να σταματήσουν να κρύβονται πίσω από τις ακροβατικές κωλοτούμπες της ευρωβουλεύτριας της ΝΔ και να απαντήσουν: Πώς βρήκε τα στοιχεία επικοινωνίας των πολιτών η ευρωβουλεύτρια; Διέρρευσαν ή δόθηκαν από το Υπουργείο Εσωτερικών; σημειώνει μεταξύ άλλων ο Πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ.

Ας συνοψίσουμε τι έχει συμβεί μήπως και βοηθηθεί το ρεπορτάζ.

Στην αρχή η ευρωβουλεύτρια δήλωσε ότι τα mail των αποδήμων τα πήρε με τη συγκατάθεσή τους. Στη συνέχεια ότι τα ζήτησε από το Υπουργείο Εσωτερικών. Χθες, το Υπουργείο Εσωτερικών μέσω του Γενικού Γραμματέα Εσωτερικών και Οργάνωσης Αθανάσιου Μπαλέρμπα δήλωσε ότι δεν παρέχει διευθύνσεις ηλεκτρονικού ταχυδρομείου εκλογέων σε υποψηφίους, όπως προβλέπει η κείμενη νομοθεσία.

Τα ερωτήματα που έθεσα το Σάββατο εξακολουθούν να υπάρχουν και ως ΣΥΡΙΖΑ, θα αναζητήσουμε απαντήσεις. Καταθέσαμε στη Βουλή επίκαιρη ερώτηση, ενώ ήδη φέραμε το ζήτημα στην Κομισιόν και θα καταθέσουμε στην Αρχή Προστασίας Προσωπικών Δεδομένων όλες τις καταγγελίες αποδήμων που έφθασαν στα γραφεία μας.

Τίποτα δε θα μείνει κρυφό. Ο κ. Μητσοτάκης και η κ. Κεραμέως, οφείλουν να σταματήσουν να κρύβονται πίσω από τις ακροβατικές κωλοτούμπες της ευρωβουλεύτριας της ΝΔ και να απαντήσουν:

Πώς βρήκε τα στοιχεία επικοινωνίας των πολιτών η ευρωβουλεύτρια;

Διέρρευσαν ή δόθηκαν από το Υπουργείο Εσωτερικών;

Η κατοχή των ηλεκτρονικών διευθύνσεων των αποδήμων δεν οφείλεται σε ανθρώπινο λάθος, αλλά σε διαδικασίες που κινήθηκαν σε αυτή την κατεύθυνση.

Όλα στο φως!» καταλήγει ο κ. Κασσελάκης .

ΤΟ ΠΑΣΟΚ- ΚΙΝΑΛ εγκαλεί την Νίκη Κεραμέως 

Στην χθεσινή ανακοίνωση του το ΠΑΣΟΚ αναβαθμίζει το θέμα και βάλει ευθέως κατά της υπουργού Εσωτερικών Νίκης Κεραμέως για τη διαρροή . Όπως σημειώνεται στην ανακοίνωση του ΠΑΣΟΚ – ΚΙΝΑΛ: “Επί τρεις ημέρες η κα. Ασημακοπούλου, αναμασά αντικρουόμενες δικαιολογίες και το υπουργείο Εσωτερικών σιωπή. Η σιωπή της κα. Κεραμέως είναι ύποπτη και την καλούμε εκ νέου να απαντήσει στις καταγγελίες ” επισημαίνει στην ανακοίνωση του το ΠΑΣΟΚ ΚΙΝΑΛ

Ακολουθεί η ανακοίνωση του ΠΑΣΟΚ ΚΙΝΑΛ

Πληθαίνουν καθημερινά οι δημόσιες καταγγελίες χιλιάδων εκλογέων του εξωτερικού ότι τα προσωπικά στοιχεία επικοινωνίας τους, που ηταν συνδεδεμένα με τους ειδικούς εκλογικούς καταλόγους, διέρρευσαν χωρίς τη συγκατάθεσή τους στην Ευρωβουλευτή της Νέας Δημοκρατίας, Άννα Μισέλ Ασημακοπούλου.

Επί τρεις ημέρες η κα. Ασημακοπούλου, αναμασά αντικρουόμενες δικαιολογίες και το υπουργείο Εσωτερικών σιωπά.

Η λαλίστατη υπουργός Εσωτερικών που προσπάθησε να αλλάξει τον εκλογικό νόμο με εκπρόθεσμη τροπολογία, δεν αισθάνθηκε την ανάγκη να απευθυνθεί δημόσια στους καταγγέλλοντες και όχι μόνο, προκειμένου να εγγυηθεί της θεσμικής λειτουργίας του κράτους.

Η σιωπή της κα. Κεραμέως είναι ύποπτη και την καλούμε εκ νέου να απαντήσει στις καταγγελίες.

Επίκαιρη ερώτηση ΚΚΕ στη Βουλή και κατεπείγουσα ερώτηση στην Κομισιόν

«Τεράστιο πολιτικό και νομικό ζήτημα», χαρακτηρίζει τη διαρροή προσωπικών λογαριασμών ηλεκτρονικού ταχυδρομείου Ελλήνων εκλογέων του εξωτερικού που είχαν εγγραφεί στους ειδικούς εκλογικούς καταλόγους, το ΚΚΕ, μέσω ερώτησης που κατέθεσαν στη Βουλή 4 βουλευτές του.

Οι ερωτώντες βουλευτές Γιάννης Γκιόκας, Γιάννης Δελής , Μαρία Κομνηνάκα και Βασίλης Μεταξάς,καλούν την υπουργό Εσωτερικών Νίκη Κεραμέως να διερευνήσει τις συνθήκες διαρροή των προσωπικών δεδομένων για την απόδοση των ανάλογων διοικητικών ή και ποινικών ευθυνών στους εμπλεκόμενους, αλλά και για να αποτραπεί κάθε πιθανότητα επανάληψης αντίστοιχου περιστατικού στο μέλλον.

Για το ζήτημα παρενέβη και η Ευρωκοινοβουλευτική Ομάδα του ΚΚΕ με κατεπείγουσα ερώτηση που κατέθεσαν οι ευρωβουλευτές του κόμματος Κώστας Παπαδάκης και Λευτέρης Νικολάου – Αλαβάνος στην Ευρωπαϊκή Επιτροπή.  Όπως αναφέρουν: «Πολλά και μεγάλα ερωτήματα σχετικά με το αδιάβλητο των επικείμενων ευρωεκλογών, μέσα από τη διαδικασία της επιστολικής ψήφου, όπως και για το περιεχόμενο των σχετικών ευρωενωσιακών κανονισμών, τόσο για τα προσωπικά δεδομένα όσο και για την πολιτική διαφήμιση, γεννούν οι εκατοντάδες καταγγελίες Ελλήνων αποδήμων ψηφοφόρων που δέχτηκαν προπαγανδιστικό προεκλογικό email από την ευρωβουλευτή της ΝΔ και μέλος του Ευρωπαϊκού Λαϊκού Κόμματος, ‘Αννα-Μισέλ Ασημακοπούλου»

Οι ευρωβουλευτές του ΚΚΕ αναφέρουν συγκεκριμένα:

«Όπως σημειώνουν οι παραλήπτες, η ευρωβουλευτής κατείχε τις διευθύνσεις ηλεκτρονικού ταχυδρομείου τους, έχοντας συγκροτήσει μάλιστα mailing list με την επωνυμία “Απόδημοι”, χωρίς οι ίδιοι ποτέ να έχουν δώσει τη συγκατάθεσή τους ή να έχουν εγγραφεί σε κάποια λίστα παραληπτών που τηρεί η Ευρωβουλευτής, παρά τους εκ των υστέρων απαράδεκτους ισχυρισμούς της.

Ακόμη περισσότερα ερωτηματικά δημιουργεί το γεγονός ότι το e-mail στάλθηκε σε Έλληνες εκλογείς που είχαν εγγραφεί στην πλατφόρμα για την επιστολική ψήφο που άνοιξε πριν λίγες μέρες, όπως και στους ειδικούς εκλογικούς καταλόγους για τις περασμένες εθνικές εκλογές, όπως οι ίδιοι καταγγέλλουν. Μάλιστα, οι παραλήπτες του μηνύματος της ευρωβουλευτή έλαβαν με μερικά λεπτά διαφορά και ενημερωτικό μήνυμα ηλεκτρονικού ταχυδρομείου του Υπουργείου Εσωτερικών σχετικά με την επιστολική ψήφο.

Προκύπτουν εύλογα και αναπάντητα ερωτήματα για το με ποιο τρόπο και κάτω από ποιες συνθήκες η κυβερνητική ευρωβουλευτής απέκτησε τις διευθύνσεις ηλεκτρονικού ταχυδρομείου που μόνο οι αρμόδιες υπηρεσίες του Υπουργείου Εσωτερικών θα έπρεπε να κατέχουν».

Βάσει αυτών, οι ευρωβουλευτές του κόμματος υπέβαλαν τις εξής ερωτήσεις:

«Πώς τοποθετείται η Ευρωπαϊκή Επιτροπή:

— Σχετικά με τις καταγγελίες Ελλήνων εκλογέων του Εξωτερικού ότι η ευρωβουλευτής απέκτησε προσωπικά τους δεδομένα χωρίς να τα έχουν εκείνοι παραχωρήσει ή να έχουν συγκαταθέσει στη χρήση τους για λόγους επικοινωνίας και τα οποία μπορεί να είναι σε κατοχή μόνο του Υπουργείου Εσωτερικών, θέτοντας μεγάλα ερωτήματα για το αδιάβλητο των επικείμενων ευρωεκλογών όσο και για τους μεγάλους κίνδυνους που εγκυμονεί η όλη διαδικασία της λεγόμενης επιστολικής ψήφου η εφαρμογή της οποίας οδηγεί σε τέτοιες πρακτικές;

— Σχετικά με το ότι η παραπάνω υπόθεση τεκμηριώνει ότι ο Γενικός Κανονισμός Προστασίας Προσωπικών Δεδομένων της ΕΕ (GDPR) όπως και ο πρόσφατος Κανονισμός για την Πολιτική Διαφήμιση, όχι μόνο δεν εξασφαλίζουν την προστασία προσωπικών δεδομένων, αντίθετα δημιουργήθηκαν ώστε να στηρίξουν μία κερδοφόρα αγορά δεδομένων, όπως και τη νομιμοποίηση της μαζικής συλλογής, επεξεργασίας και διαβίβασης τους, μεταξύ κρατικών υπηρεσιών και μηχανισμών, επιχειρηματικών ομίλων, προς εμπορική και πολιτική εκμετάλλευση;».

Μίνα Μουστάκα , Δημήτρης Ράντος, ΑΠΕ ΜΠΕ

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ
ΑΘΗΝΑ +
spot_img

Συμβαίνει στην Αθήνα