back to top
18.6 C
Athens
Δευτέρα, 15 Απριλίου, 2024

18.6 C
Athens
Δευτέρα, 15 Απριλίου, 2024

Ν. Χριστοδουλάκης: Βιαστικά και με παράκαμψη της συνταγματικής διαδικασίας η ψήφιση του νομοσχεδίου

Διαβάστε επίσης

Ο Αθήνα 9.84 ανοίγει τον φάκελο “Μη κρατικά Μη κερδοσκοπικά ΑΕΙ” και δίνει μικρόφωνο σε πανεπιστημιακούς, φορείς της ανώτατης εκπαίδευσης, πολιτικούς, φοιτητές.

Ο Νίκος Χριστοδουλάκης, ομότιμος καθηγητής του Οικονομικού Πανεπιστημίου, πρώην υπουργός Οικονομικών και επικεφαλής του Ινστιτούτου για τη Σοσιαλδημοκρατία, In Social μίλησε – στο πλαίσιο της έρευνας – στην εκπομπή “Ραντάρ” και στον Δημήτρη Κουκλουμπέρη.

Ίδρυση μη κρατικών μη κερδοσκοπικών πανεπιστημίων

«Είναι ένα θέμα που ταλανίζει την ελληνική δημόσια συζήτηση εδώ και αρκετές δεκαετίες, άλλες φορές φτάνουμε στο σημείο να επιλυθεί και άλλες φορές κάνουμε πίσω. Το άρθρο 16 για παράδειγμα, είναι μια μοναδικότητα στην Ελλάδα, δεν υπάρχουν άλλες ευρωπαϊκές χώρες που να έχουν ανάλογη  συνταγματική απαγόρευση και αυτό θα πρέπει να μας προβληματίσει».

Συνταγματική διαδικασία  – Επιφυλακτικός με την παράκαμψη

«’Εχω μελετήσει τις αναλύσεις των συνταγματολόγων, είτε αυτές είναι κατά είτε είναι υπέρ της αναθεώρησης. Τα επιχειρήματα και των δύο πλευρών είναι αξιόλογα, ωστόσο είναι προφανές ότι υπάρχει ένας σοβαρός προβληματισμός για την ανάγκη αναθεώρησης του άρθρου 16. Αυτό ακριβώς εκφράζει και το ΠΑΣΟΚ, ωστόσο υπάρχει ένα άλλο θέμα και αυτό αφορά στην παράκαμψη. Είμαι επιφυλακτικός σε σχέση με την παράκαμψη. Είναι άλλο πράγμα να υπάρχουν σωστά επιχειρήματα για την αναθεώρηση ενός άρθρου, διότι το Σύνταγμα είναι μια εξελισσόμενη διαδικασία και άλλο να μην εξελίσσεται με την Συνταγματικά προβλεπόμενη διαδικασία. Αυτό λοιπόν είναι πολύ σημαντικό ζήτημα. Δεν μπορώ να καταλάβω αυτή τη βιασύνη. Ακούω διάφορες φωνές από τη ΝΔ που λένε ότι επείγει να ψηφιστεί,  διότι δεν μπορεί να περιμένει το τάδε πανεπιστήμιο, δεν μπορεί να περιμένει το άλλο. Δεν ξέρω πως μεταφράζεται αυτή η αδημονία ενός πανεπιστημίου να έρθει στην Ελλάδα», τόνισε ο κ Χριστοδουλάκης και αναρωτήθηκε. «Αν ένα φοβερό και τρομερό πανεπιστήμιο, αντί να έρθει το 2025, όπως λέει το νομοσχέδιο, έρθει το 2027, τι θα συμβεί στη χώρα; Αυτό είναι υπερβολικό και δεν αποτελεί επαρκή δικαιολογία ώστε να παρακαμφθεί, μόνο μέσω επιχειρημάτων, το άρθρο 16». 

Δικλίδες ασφαλείας για τη διατήρηση της πρωτοκαθεδρίας του Δημόσιου Πανεπιστημίου

«Υπάρχουν αρκετά ζητήματα και προδιαγραφές έτσι ώστε η συνύπαρξη κρατικών και μη κρατικών να είναι αφενός αρμονική, αφετέρου επωφελής τόσο για τη χώρα όσο και για το επίπεδο σπουδών. Αυτό για να γίνει δεν είναι απλό και δεν είναι καθόλου τυχαίο ότι στις περισσότερες χώρες της Ευρώπης, τα μη κρατικά πανεπιστήμια είναι ελάχιστα και όπου επιχειρήθηκε να πάνε μαζικά ιδιωτικά πανεπιστήμια, απέτυχαν. Χρειάζεται λοιπόν μια στρατηγική ενίσχυσης του δημόσιου πανεπιστημίου υπέρ πάντων, αυτός είναι ένας βασικός στόχος. Να προσανατολιστούν  δηλαδή τα δημόσια πανεπιστήμια  στις σύγχρονες ανάγκες, να υπάρχει μια κοινή βάση αξιολόγησης – ανα πενταετία- για το επίπεδο σπουδών που παρέχουν όλα τα ιδρύματα  και επίσης για κάθε σχολή θα πρέπει να κατατίθεται ειδικός νόμος».  

Ανάγκη τεχνικής και επαγγελματικής παιδείας, αυτή την παιδεία πρακτικά την έχουμε εγκαταλείψει

«Πρέπει να συζητηθεί γενικά πως θα πορευτεί η τριτοβάθμια εκπαίδευση στη χώρα μας. ‘Ολες οι χώρες εστιάζουν στο πως θα κάνουν καλύτερα τα τεχνικά και επαγγελματικά ιδρύματα, έτσι ώστε να βγάζουν  τεχνίτες και επαγγελματίες που χρειάζονται σήμερα , δεδομένων και όλων των τεχνολογικών αλλαγών που συμβαίνουν. Στην Ελλάδα αυτή την παιδεία πρακτικά την έχουμε εγκαταλείψει».   

Αντιμετώπιση βίας στα πανεπιστήμια  

«Πρέπει να συζητήσουμε το γεγονός ότι υπάρχει ένα καθεστώς βίας σε αρκετά πανεπιστήμια και ατιμωρησίας το οποίο ουσιαστικά διαλύει, όχι μόνο τη φήμη αλλά και την υπόσταση των δημόσιων πανεπιστημίων. Αυτό που χρειάζεται είναι μια ετοιμότητα της αστυνομίας, έτσι ώστε να παρεμβαίνει όταν χρειάζεται . Από εκεί και πέρα  χρειάζονται και πιο ουσιαστικές διαδικασίες  αντιμετώπισης αυτών των πραγμάτων»… 

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ
ΑΘΗΝΑ +
spot_img

Συμβαίνει στην Αθήνα