back to top
19.5 C
Athens
Κυριακή, 21 Απριλίου, 2024

19.5 C
Athens
Κυριακή, 21 Απριλίου, 2024

Π. Μαρινάκης: Τα 176 από τα 205 άρθρα του ν/σ για τα μη κρατικά πανεπιστήμια αφορούν την αναβάθμιση του δημόσιου Πανεπιστημίου

Διαβάστε επίσης

«Ολοκληρώνεται σήμερα η επεξεργασία στην αρμόδια διαρκή επιτροπή Μορφωτικών Υποθέσεων και εισάγεται προς ψήφιση στην Ολομέλεια το ν/σ για την τριτοβάθμια εκπαίδευση που περιλαμβάνει διατάξεις για την αναβάθμιση του δημόσιου Πανεπιστημίου και προβλέπει τη δυνατότητα ίδρυσης μη κρατικών μη κερδοσκοπικών παραρτημάτων ξένων ΑΕΙ στη χώρα μας», ανέφερε ο κυβερνητικός εκπρόσωπος, Παύλος Μαρινάκης κατά την ενημέρωση των πολιτικών συντακτών.

Όπως τόνισε «176 από τα 205 άρθρα του νομοσχεδίου αφορούν την αναβάθμιση του δημόσιου Πανεπιστημίου. Στο σχέδιο νόμου περιλαμβάνονται άρθρα για την ενίσχυση του Δημοκριτείου Πανεπιστημίου Θράκης που όπως έχει δηλώσει ο πρύτανης του Δημοκριτείου σε επιστολή του, στο ν/σ υιοθετούνται προτάσεις της πρυτανικής αρχής».

Είπε ακόμη ότι ρυθμίζεται το αυτοδιοίκητο του Ελληνικού Ανοιχτού Πανεπιστημίου και ανέφερε δήλωση του προέδρου του ΕΑΠ που κάνει λόγο για ιστορική στιγμή καθώς «πρώτη φορά έρχεται ένα νομοσχέδιο που θωρακίζει το Ελληνικό Ανοιχτό Πανεπιστήμιο και το πηγαίνει στο μέλλον».

Μίλησε επίσης για την επικαιροποίηση του νομικού πλαισίου λειτουργίας των ΑΕΙ, την ενίσχυση του αυτοδιοίκητου και τον εκσυγχρονισμό της διαδικασίας προκήρυξης, εκλογής και διορισμού μελών ΔΕΠ.

Ακόμη τόνισε ότι διευκολύνεται η καλύτερη αξιοποίηση της περιουσίας των ΑΕΙ, προκειμένου να αυξηθούν οι πόροι και να διοχετευθούν σε κοινωνικές δράσεις και σε ερευνητικά προγράμματα.

Και ο κ. Μαρινάκης υπογράμμισε επισημαίνοντας πως «σε ανακοίνωσή της η Σύνοδος των Πρυτάνεων τονίζει πως οι προτάσεις της αξιοποιήθηκαν και το νομοσχέδιο ενισχύει την διοικητική αυτοτέλεια του Πανεπιστημίου» ότι: «αποδεικνύεται, πως η κυβέρνηση συνδιαμορφώνει μαζί με τους άμεσα ενδιαφερόμενους, μια ευρύτερη στρατηγική για την τριτοβάθμια εκπαίδευση με ένα νομοσχέδιο που θα αυξήσει τις εκπαιδευτικές ευκαιρίες και την κοινωνική κινητικότητα.

Επιπλέον, η χρηματοδότηση του Δημόσιου Πανεπιστημίου αυξάνεται σε 1 δις ευρώ, μέσα από τον Προϋπολογισμό, το Ταμείο Ανάκαμψης και Ανθεκτικότητας και συμπράξεις Δημοσίου και Ιδιωτικού Τομέα».

Επανέλαβε επιπλέον πως «το νομοσχέδιο προβλέπει, την ίδρυση μη κρατικών μη κερδοσκοπικών παραρτημάτων ξένων ΑΕΙ, με αυστηρές και συγκεκριμένες προϋποθέσεις που αφορούν στα προγράμματα σπουδών, την οικονομική επάρκεια των παραρτημάτων και των μητρικών τους ιδρυμάτων, την ακαδημαϊκή επάρκεια του επιστημονικού προσωπικού, την αναγνώριση των προγραμμάτων σπουδών από την ΕΘΑΑΕ και αντίστοιχες αρχές από τα κράτη προέλευσης των τμημάτων.

Μέσω της ρύθμισης αυτής, Έλληνες φοιτητές που σκέφτονται να σπουδάσουν σε Πανεπιστήμια του εξωτερικού, θα μπορούν να το κάνουν πλέον στη χώρα τους, δαπανώντας λιγότερα χρήματα, θα δημιουργηθούν χιλιάδες νέες θέσεις εργασίας και πολλοί επιστήμονες που ζουν στο εξωτερικό θα μπορούν να επιστρέψουν στην χώρα τους εφόσον το επιθυμούν».

Στη συνέχεια, ο κυβερνητικός εκπρόσωπος ανέφερε πως «αυξάνεται το στεγαστικό φοιτητικό επίδομα, όπως εξήγγειλε ο πρωθυπουργός, από 1.500 στα 2.000 ευρώ και από 2.000 σε 2.500 σε όσους συγκατοικούν, για τους φοιτητές που σπουδάζουν στα περιφερειακά πανεπιστήμια και θα εφαρμοστεί από τον Σεπτέμβριο 2024, από το νέο ακαδημαϊκό έτος. Στόχος είναι να ενισχυθούν ακόμα περισσότερο οι φοιτητές απέναντι στο αυξημένο κόστος της στέγασης, ενώ παράλληλα δρομολογείται η κατασκευή πέντε νέων φοιτητικών εστιών, που θα στεγάσουν σχεδόν 10.000 σπουδαστές σε ολόκληρη τη χώρα».

Είπε επίσης πως «συνεχίζεται για τρίτο μήνα η μεταρρύθμιση για τα νέα τιμολόγια ρεύματος στη χαμηλή τάση και αποδεικνύεται, κάθε μήνα που περνάει, πως πετυχαίνει το σκοπό της. Ο ανταγωνισμός μεταξύ των παρόχων λειτουργεί και οι τιμές του ηλεκτρικού ρεύματος είναι χαμηλότερες από αυτές που θα καταγράφονταν αν δεν είχε εφαρμοστεί αυτό το σύστημα. Τον Μάρτιο, μάλιστα, παρατηρείται περαιτέρω υποχώρηση των τιμών. Το βασικότερο πλεονέκτημα της ρύθμισης αυτής είναι πως ο καταναλωτής είναι, πλέον, καλύτερα ενημερωμένος για τις τιμές του ηλεκτρικού ρεύματος».

Το επόμενο θέμα με το οποίο ασχολήθηκε ο κ. Μαρινάκης στην ενημέρωση ήταν η κατάθεση στη Βουλή, μετά την ολοκλήρωση της δημόσιας διαβούλευσης του σχεδίου νόμου του Υπουργείου Δικαιοσύνης με το οποίο υλοποιείται μια σειρά τροποποιήσεων στον Αστικό Κώδικα και στον Κώδικα Πολιτικής Δικονομίας, με στόχο την επιτάχυνση της Δικαιοσύνης μέσω της μεταφοράς ύλης στους Δικηγόρους και Συμβολαιογράφους, η οποία μέχρι σήμερα απασχολεί αποκλειστικώς τους Δικαστές».

Και εξήγησε τι προβλέπεται με βάση τις εισαγόμενες διατάξεις.

«Σκοπός των προτεινόμενων ρυθμίσεων είναι η απαλλαγή δικαστών από μη αμιγώς δικαιοδοτικά καθήκοντα ώστε να αξιοποιούν τον χρόνο, που σήμερα διαθέτουν σε αυτά για την μελέτη δικογραφιών και ταχύτερη έκδοση αποφάσεων και την γρήγορη και με λιγότερο κόστος για τον πολίτη διεκπεραίωση των παραπάνω νομικών διαδικασιών», πρόσθεσε.

Ολοκληρώνοντας την εισαγωγική τοποθέτησή του ο κ. Μαρινάκης ανέφερε πως «τα 139 νέα ηλεκτρικά λεωφορεία που θα ενταχθούν στον στόλο της Ο.Σ.Υ έφτασαν στη χερσαία ζώνη του λιμένος Πειραιώς. Σύμφωνα με την σύμβαση που έχει υπογραφεί, τα οχήματα τίθενται αμέσως στο στάδιο του προβλεπόμενου μακροσκοπικού ελέγχου και στη συνέχεια 38 εξ αυτών στο στάδιο της δοκιμαστικής λειτουργίας.

Προχωράμε σε ένα ολιστικό σχέδιο αναβάθμισης των δημόσιων μεταφορών και με τη χρήση της ηλεκτροκίνησης, για πρώτη φορά στην χώρα μας, προχωράμε το στρατηγικό σχέδιο για τη βιώσιμη αστική κινητικότητα».

Επίσης,ανακοίνωσε ότι η συνάντηση του πρωθυπουργού με τους αγρότες στο Μέγαρο Μαξίμου θα γίνει στις 11 Μαρτίου.

Και έκλεισε λέγοντας πως την Τετάρτη 6 Μαρτίου ο πρωθυπουργός θα μεταβεί στο Βουκουρέστι όπου θα παρευρεθεί στο Συνέδριο του Ευρωπαϊκού Λαϊκού Κόμματος.

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ
ΑΘΗΝΑ +
spot_img

Συμβαίνει στην Αθήνα