back to top
22.1 C
Athens
Παρασκευή, 27 Σεπτεμβρίου, 2024

22.1 C
Athens
Παρασκευή, 27 Σεπτεμβρίου, 2024

Γ. Σεϊμένης: Καίριο ζήτημα η ενίσχυση των ΑΕΙ – 120 άρθρα και κανένα δεν προσφέρει θεσμική θωράκιση

Διαβάστε επίσης

Η Πανελλήνια Ομοσπονδία Συλλόγων Διδακτικού & Ερευνητικού Προσωπικού (ΠΟΣΔΕΠ) είναι ενάντια στην παράκαμψη – παραβίαση του άρθρου 16 και στην ίδρυση ιδιωτικών Πανεπιστημίων, επανέλαβε στον ΑΘΗΝΑ 9.84 και στην Κατερίνα Παπαβασιλείου, στο πλαίσιο της έρευνας του σταθμού, για τα “Μη Κρατικά Μη Κερδοσκοπικά Πανεπιστήμια”, ο πρόεδρος της ομοσπονδίας, Γιάννης Σεϊμένης.

120 άρθρα για τα δημόσια ΑΕΙ και κανένα δεν προσφέρει θεσμική θωράκιση

«Πέρα από τα άρθρα που αφορούν στο Δημοκρίτειο Θράκης και την ενίσχυση του αυτοδιοίκητου του “Ανοιχτού Πανεπιστημίου”, τα οποία είναι σε θετική κατεύθυνση, υπάρχουν 120 άρθρα για τα δημόσια ΑΕΙ τα οποία δεν προσφέρουν θεσμική θωράκιση, ούτε και στηρίζουν την εύρυθμη λειτουργία τους. Δεν είναι δηλαδή άρθρα που μας δίνουν την απαιτούμενη, από την Ακαδημαϊκή κοινότητα, θεσμική θωράκιση του αυτοδιοίκητου του δημόσιου πανεπιστημίου, ούτε στηρίζουν την δημοκρατική και εύρυθμη λειτουργία του δημόσιου πανεπιστημίου. Μπορεί να διορθώνουν κάποιες αστοχίες και δυσλειτουργίες αλλά δεν είναι το απαιτούμενο βήμα για την ενίσχυση του δημόσιου πανεπιστημίου και παράλληλα λείπει και η έμπρακτη οικονομική στήριξη των δημόσιων πανεπιστημίων”.

Καίριο ζήτημα η ενίσχυση των δημοσίων Πανεπιστημίων

«Σήμερα υπάρχουν κολλέγια που αποδίδουν πτυχία με επαγγελματική ισοτιμία με τα πτυχία των δημόσιων ΑΕΙ. Αυτή η κατάσταση πρέπει να ρυθμιστεί. Πρέπει Να δοθεί η δυνατότητα στο δημόσιο πανεπιστήμιο να ενισχυθεί, έτσι ώστε να παίξει ακόμα καλύτερα το ρόλο που απαιτεί η κοινωνία, οι φοιτητές μας και όλη η χώρα. Να παρέχει δηλαδή, υψηλού επιπέδου ερευνητικό και εκπαιδευτικό έργο».

Αναθεώρηση του Συντάγματος η πλέον σωστή προσέγγιση

Η όποια αλλαγή προϋποθέτει εκτεταμένη διαβούλευση, η οποία στο συγκεκριμένο νομοσχέδιο δεν έχει γίνει. Αν είναι να πάμε ένα βήμα παρακάτω, σίγουρα η αναθεώρηση του Συντάγματος είναι η πλέον σωστή προσέγγιση».

Το νομοσχέδιο δεν ρυθμίζει τη λειτουργία των υφιστάμενων κολλεγίων

«Το συγκεκριμένο νομοσχέδιο δεν ρυθμίζει καθόλου τη λειτουργία των υφιστάμενων κολλεγίων, ρυθμίζει και μάλιστα ανεπαρκώς, τη μετάπτωση κάποιων κολλεγίων σε Νομικά Πρόσωπα Πανεπιστημιακής Εκπαίδευσης».

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ
ΑΘΗΝΑ +

Συμβαίνει στην Αθήνα