back to top
16.6 C
Athens
Κυριακή, 21 Απριλίου, 2024

16.6 C
Athens
Κυριακή, 21 Απριλίου, 2024

Υπόθεση Κολωνού: Σήμερα οι ποινές για τον Ηλία Μίχο – Αποφυλακίζεται η μητέρα

Διαβάστε επίσης

Μια ακόμα κρίσιμη συνεδρίαση είναι η σημερινή διαδικασία ενώπιον του Μικτού Ορκωτού Δικαστηρίου της Αθήνας για την υπόθεση της σεξουαλικής κακοποίησης της 12χρονης από τον Κολωνό.

Μετά την πολύωρη μάχη των ελαφρυντικών που έδωσαν οι δικηγόροι των κατηγορουμένων οι οποίοι κρίθηκαν ένοχοι για τη δυσώδη αυτή υπόθεση ,σήμερα έφτασε η ώρα της αγόρευσης της εισαγγελεως επί των ελαφρυντικών και αμέσως μετά η έκδοση της απόφασης του δικαστηρίου.

Και αυτό το στάδιο της δίκης- όπως κάθε άλλης ποινικής υπόθεσης – είναι ιδιαίτερα σημαντικό για τους κατηγορουμένους καθώς η αναγνώριση έστω και ενός ελαφρυντικού ανοίγει το δρόμο για την ευνοϊκότερη ποινική μεταχείριση και τον ανασταλτικό χαρακτήρα της έφεσης τους .Κάτι που πρακτικά σημαίνει ότι συνδέεται με την προσωπικής τους ελευθερία.

Αμέσως μετά την ετυμηγορία δικαστών και ενόρκων για την τυχόν αναγνώριση των ελαφρυντικών ο λόγος θα περάσει και πάλι στην εισαγγελέα της έδρας η οποία θα εισηγηθεί για τις ποινές με τις οποίες κατά την κρίση της θα πρέπει να τιμωρηθούν όσοι κηρύχθηκαν ένοχοι.

Να θυμίσουμε ότι ο βασικός κατηγορούμενος Ηλίας Μίχος έχει κριθεί ένοχος και για το βιασμό της δωδεκάχρονης,ενώ η μητέρα της ανήλικης έχει κριθεί Άθως για τα κακουργήματα της πορνογραφίας και της μαστρωπείας και ενοχή μόνο για το πλημμέλημα της εκβίασης. Συνολικα από του 26 κατηγορουμένους, έξι εξ αυτών αποχώρησαν από το δικαστήριο αθώοι μετά την ανακοίνωση της απόφασης και οι υπόλοιποι είκοσι περιμένουν την τελική ποινή τους.

Ο τελευταίος λόγος για τις ποινές ανήκει στους δικαστές και αμέσως μετά οι δικηγόροι των κατηγορουμένων, κατά περίπτωση, έχουν να δώσουν μια ακόμα μάχη διεκδικώντας για τους εντολές τους,που είναι κρατούμενοι ποινή με ανασταλτικό στην έφεση τους γεγονός που θα τους επιστρέψει, εάν βέβαια το δικαστήριο κάνει δεκτό το αίτημα τους,να βγουν από τη φυλακή.

Και αμέσως μετά θα πέσει η αυλαία της πολύκροτης αυτής δίκης με τη 12χρονη να περιμένει τη μητέρα της να επιστρέψει πίσω στο σπίτι τους.

Ωστόσο,ο δικαστικός Γολγοθάς για την ανήλικη δεν έχει ακόμα τελειώσει,καθώς εκτός από το Εφετείο για αυτή την υπόθεση, σε πλήρη εξέλιξη βρίσκεται και η ανάκριση για τη δεύτερη δικογραφία που αφορά αλλά οκτώ άτομα τα οποία το παιδί έχει κατονομάσει στις αρχές.

Και όπως επισημαίνεται σε όλους τους τόνους το διακύβευμα της υπόθεσης αυτής είναι όταν οι προβολείς σβήσουν και ολοκληρωθεί και τυπικά αυτή η πρώτη δίκη, το παιδί να έχει την αναγκαία φροντίδα από φορείς της Πολιτείας για να μπορέσει να επουλώσει τα τραύματα του και να συνεχίσει την πορεία της ζωής του. Η ίδια η ανήλικη ,όπως έχει δημοσιοποιηθεί, έχει εκφράσει την επιθυμία όταν μεγαλώσει να γίνει εισαγγελέας για να κλείνει στη φυλακή τους βιαστές.

Αποφυλακίζεται η 37χρονη μητέρα

Η μητέρα της 12χρονης αναμένει την έξοδο της από την φυλακή άμεσα, μετά την αθώωσή της για τα κακουργήματα που την βάραιναν. Η 37χρονη μητέρα, μετά από σχεδόν 18 μήνες προσωρινής κράτησης αναμένει να βρεθεί τις επόμενες ώρες στο σπίτι της , κοντά στα παιδιά της τα οποία την στήριξαν από την πρώτη στιγμή, υποστηρίζοντας την αθωότητα της. Τα δύο ενήλικα παιδιά της, που στις 17 Οκτωβρίου του 2022 έκλαιγαν τρέχοντας πίσω από το περιπολικό που οδηγούσε την μάνα τους από το ανακριτικό γραφείο στις φυλακές, ήταν μαζί της και την Παρασκευή κλαίγοντας από χαρά όταν το δικαστήριο αθώωσε την γυναίκα από δύο βαριές κατηγορίες.

Η μητέρα της 12χρονης κρίθηκε με πλειοψηφία 4 προς 3 αθώα για την μαστροπεία και ομόφωνα για την πορνογραφία ανηλίκου (μέσω πληροφορικών συστημάτων). Η μειοψηφία, αποτελούμενη από τους τρεις τακτικούς δικαστές, ψήφισε υπέρ της ενοχής της μητέρας για την μαστροπεία, προσχωρώντας στην εισαγγελική άποψη. Η κατά πλειοψηφία απόφαση μπορεί να προσβληθεί με εισαγγελική έφεση.

Το δικαστήριο έκρινε ένοχη την 37χρονη για το πλημμέλημα της εκβίασης σε βάρος του Μίχου και είναι πιθανό να της επιβληθεί μια ποινή που ουσιαστικά έχει ήδη με την προσωρινή κράτηση.

Μίνα Μουστάκα , ΑΠΕ ΜΠΕ

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ
ΑΘΗΝΑ +
spot_img

Συμβαίνει στην Αθήνα