back to top
20.5 C
Athens
Δευτέρα, 30 Σεπτεμβρίου, 2024

20.5 C
Athens
Δευτέρα, 30 Σεπτεμβρίου, 2024

Θ. Ξανθόπουλος: Η κυβέρνηση δεν αντιλαμβάνεται ότι οι γυναικοκτονίες είναι ένα κοινωνικό φαινόμενο με ξεχωριστά χαρακτηριστικά

Διαβάστε επίσης

Βολές προς την κυβέρνηση με αφορμή την άρνησή της να αποδεχθεί την τροπολογία των βουλευτών του ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ και της Νέας Αριστεράς για την νομική κατοχύρωση του όρου “γυναικοκτονία”, εξαπέλυσε ο Κοινοβουλευτικός Εκπρόσωπος και βουλευτής Δράμας του κόμματος, Θεόφιλος Ξανθόπουλος, με αφορμή τη γυναικοκτονία έξω από το Αστυνομικό Τμήμα των Αγίων Αναργύρων.

Μιλώντας στον Αθήνα 9,84 και στον Απόστολο Χονδρόπουλο, επισήμανε ότι αυτού του είδους τα εγκλήματα πρέπει να αντιμετωπίζονται με διαφορετικό τρόπο τόσο σε κοινωνικό όσο και σε ποινικό επίπεδο , επικεντρώνοντας στην έμφυλη διάστασή τους.

«Δυστυχώς, έχουμε πλέον πολύ τακτικά δολοφονίες γυναικών, ακριβώς επειδή είναι γυναίκες. Η κυβερνητική πλειοψηφία δεν αντιλαμβάνεται ότι πρόκειται για ένα κοινωνικό φαινόμενο που έχει ξεχωριστά χαρακτηριστικά και χρήζει συγκεκριμένης αντιμετώπισης. Είναι ένα τραγικό γεγονός και δε νοείται πολιτική κερδοσκοπία πάνω στο αίμα συμπολίτη μας. Εμείς, καταγγέλλουμε την ανυπαρξία θεσμών και πρωτοκόλλων αντιμετώπισης του προβλήματος», σημείωσε.

Ειδικότερα, ανέφερε:

 

Για τις γυναικοκτονίες

«Πριν φτάσουμε στη νομική αναγνώριση του όρου γυναικοντονία πρέπει ως κοινωνία να εφοδιαστούμε με μια υποστηρικτική δομή ώστε οι γυναίκες να μην παραμένουν σε ένα κακοποιητικό περιβάλλον. Έχουν γίνει ελάχιστα πράγματα τα οποία η κυβέρνηση επαναλαμβάνει πομπωδώς, δίχως αποτέλεσμα. Ως ΣΥΡΙΖΑ, είχαμε ανοίξει μια διαδικασία για να εκπαιδευτεί το προσωπικό της ΕΛ.ΑΣ και να υπάρχει ειδικό πρωτόκολλο, όμως, βλέπετε ότι δεν ισχύει. Αντιθέτως, κάθε φορά που οξύνονται τα προβλήματα, η ΝΔ προχωρά σε αυστηροποίηση των ποινών που όμως δεν αντιμετωπίζει το πρόβλημα. Εμείς, στους ποινικούς κώδικες που είχαμε ψηφίσει το 2019 -οι οποίοι δεν είναι του ΣΥΡΙΖΑ αλλά μιας Νομοπαρασκευαστικής Επιτροπής την οποία λάμπρυναν σπουδαία ονόματα της νομικής επιστήμης-προβλεπόταν για την ανθρωποκτονία ποινή κάθειρξης από 15 έως 20 έτη. Στη συνέχεια, η ΝΔ στο πλαίσιο της αυστηροποίησης των ποινών και της οριζόντιας αντιμετώπισης, όρισε μια ποινή, 20 χρόνια ισόβια. Αυτή είναι η διαφορά. Ουδείς εμπόδιζε τον δικαστή να σταθμίσει και να επιβάλει την αντίστοιχη ποινή, ανώτερη ή χαμηλότερη. Όμως, η ΝΔ, αφαίρεσε από τον δικαστή τη δυνατότητα να σταθμίσει τις συνθήκες του εγκλήματος και να επιβάλει ανάλογη ποινή. Η ΝΔ έχει εμμονή σε όλο και μεγαλύτερες ποινές οι οποίες  δεν λύνουν το πρόβλημα. Ο δράστης δε νοιάζεται για την ποινή που θα του επιβληθεί, κάτι πιο βαθύ είναι αυτό που οπλίζει το χέρι του».

Για ενδεχόμενη συγκρότηση Προανακριτικής Επιτροπής για τα Τέμπη

«Η ΝΔ κι ο κ. Καραμανλής έχουν δείξει με τη στάση τους ότι δεν εννοούν αυτά που λένε. Η κυβέρνηση, έχοντας την πλειοψηφία στην Εξεταστική Επιτροπή, ουσιαστικά καθόρισε το περιεχόμενο και τη διαδικασία της. Δεν κάλεσε μάρτυρες που πρότεινε η αντιπολίτευση και έκλεισε εσπευσμένα τις εργασίες της. Επιπλέον, όταν ήρθε στη Βουλή το αίτημα της Ευρωπαϊκής Εισαγγελίας για έλεγχο του κ. Καραμανλή για την κακουργηματική πράξη της απιστίας σε βάρος της Ε.Ε, η ΝΔ με την πλειοψηφία που διαθέτει στη Βουλή, δεν έδωσε την άδεια. Εμείς, δεν θέλουμε να πάθουμε τα ίδια, δηλαδή να οδηγηθούμε σε Προανακριτική στην οποία η ΝΔ θα έχει την πλειοψηφία και θα απαλλάξει τον κ. Καραμανλή. Λέμε ότι πρέπει να παραπεμφθεί στη δικαιοσύνη, να δημιουργήσουμε μια Προανακριτική Επιτροπή στην οποία θα κληθούν οι μάρτυρές που θα προτείνουμε και θα υπάρχουν τα έγγραφα που απαιτούνται, ώστε να τον παραπέμψουμε στον φυσικό του δικαστή και να κριθεί, όπως ισχυρίζεται ότι επιθυμεί και ο ίδιος. Θέλουμε να δεσμευτεί η ΝΔ ότι δεν θα του παρασχεθεί αμνηστία».

Για την πορεία του ΣΥΡΙΖΑ

«Μετά από καιρό ο ΣΥΡΙΖΑ έπαψε να βρίσκεται σε μια κατάσταση εσωστρέφειας και σε περιδίνηση. Αποκτήσαμε βηματισμό, προτείνουμε λύσεις και δείχνουμε ότι μπορούμε να ανταποκριθούμε στα αυξημένα καθήκοντά μας. Οι πολίτες μας ακούν. Θα κριθούμε εκ του αποτελέσματος».

 

Για τη δίωξη του Αρείου Πάγου κατά των Σπαρτιατών

«Η ΝΔ προσπάθησε τρεις φορές να αποκλείσει την κάθοδο Κασιδιάρη και των στελεχών του στις εκλογές και όπως αποδείχτηκε, απέτυχε παταγωδώς. Υπό αυτήν την έννοια, οι νομοθετικές πρωτοβουλίες βρήκαν τοίχο. Η ελληνική δικαιοσύνη θα κρίνει αλλά σε πολιτικό επίπεδο η ΝΔ φέρει ακέραιη ευθύνη για τις παλινωδίες και τις λανθασμένες επιλογές της οι οποίες έδωσαν ούριο άνεμο στα πανιά της ακροδεξιάς, της φασιστικής συμμορίας».

 

 

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ
ΑΘΗΝΑ +
spot_img

Συμβαίνει στην Αθήνα