back to top
20.7 C
Athens
Κυριακή, 19 Μαΐου, 2024

20.7 C
Athens
Κυριακή, 19 Μαΐου, 2024

Πρέσβης Καναδά: Οι στόχοι της επίσκεψης Μητσοτάκη στον Καναδά επιτεύχθηκαν με μεγάλη επιτυχία

Διαβάστε επίσης

Είμαστε ευγνώμονες και ευχαριστημένοι που ο πρωθυπουργός Μητσοτάκης επέλεξε να επενδύσει αποφασιστικά στη σχέση με τον Καναδά, πραγματοποιώντας επίσημη επίσκεψη τον Μάρτιο, συνοδευόμενος από μια υψηλού επιπέδου αντιπροσωπεία, ανέφερε η πρέσβης του Καναδά στην Ελλάδα Άννα Καρίν Άσελιν (Anna – Karine Asselin) μιλώντας στο 9ο Οικονομικό Φόρουμ των Δελφών.

«Οι στόχοι της επίσκεψης του Έλληνα πρωθυπουργού επιτεύχθηκαν με μεγάλη επιτυχία», επισήμανε. «Ένας από αυτούς είναι σαφώς η σύνδεση και η εμπλοκή με τη διασπορά στον Καναδά, η οποία είναι κοντά στις 300.000 και είναι μια πολύ ζωντανή και ενεργή και επιτυχημένη διασπορά που έχει βοηθήσει στην οικοδόμηση μιας πολύ ισχυρής οικονομίας», ανέφερε χαρακτηριστικά.

«Βλέπουμε την Ελλάδα ως έναν εταίρο με μεγάλη επιρροή, με τον οποίο έχουμε κοινές αξίες και κοινά συμφέροντα», τόνισε χαρακτηριστικά η πρέσβης. «Είμαστε και οι δύο εταίροι στο ΝΑΤΟ, ο Καναδάς βλέπει τον εαυτό ως μία από τις χώρες που είναι τόσο ευρωπαϊκή όσο και μη ευρωπαϊκή χώρα, έχουμε πολύ παρόμοιες αξίες».

Στο θέμα της Ουκρανίας, ανέφερε, «βλέπουμε την Ελλάδα ως έναν ομοϊδεάτη και πολύ χρήσιμο εταίρο, που σταθερά υποστηρίζει την Ουκρανία, έχει δεσμευτεί για την ανοικοδόμηση της και μάλιστα καταλαβαίνουμε ότι υπάρχει σχέδιο για περαιτέρω βοήθεια σε εξοπλισμό».

Ο Καναδάς, σημείωσε, είναι μια χώρα που παρείχε και συνεχίζει να παρέχει σημαντική υποστήριξη στην Ουκρανία και τη Μέση Ανατολή.

Όπως επισήμανε, κατά τη διάρκεια της επίσκεψης υπήρξε ενθάρρυνση της διασποράς να συμμετάσχει στις εκλογές της ΕΕ με τη διευκόλυνση των διαδικασιών ψηφοφορίας, αλλά ακόμη και μια προσέγγιση της επιχειρηματικής κοινότητας και πιο συγκεκριμένα των βασικών επενδυτών, ορισμένοι από τους οποίους ήταν πρόθυμοι και θαρραλέοι να ποντάρουν στην Ελλάδα κατά τη διάρκεια της κρίσης.

Υπογράμμισε ακόμη πως η επιχειρηματική κοινότητα «έδωσε πολύ ισχυρά εύσημα στον πρωθυπουργό για την οικονομική σταθερότητα και την ανάκαμψη της ελληνικής οικονομίας, η οποία τώρα προσελκύει όλο και περισσότερους επενδυτές και επιχειρηματικές συνεργασίες».

Η πρέσβης υπενθύμισε πως υπάρχει ένας σημαντικός αριθμός καναδικών επενδυτών, όπως η Fairfax και η Eldorado, ενώ ανέφερε πως οι επενδύσεις του Καναδά προς την Ελλάδα είναι περίπου 6 δισ. ευρώ. Τώρα βλέπουμε πως υπάρχει θετική τάση και προς την άλλη κατεύθυνση με την εταιρεία Μυτιληναίος που επενδύει 1,7 δισεκατομμύρια με την εξαγορά φωτοβολταϊκών στην Αλμπέρτα.

Ο Καναδάς, όπως ανέφερε, είναι μια ενεργειακή δύναμη και διαπρέπει στον κλάδο της ενέργειας, με επενδύσεις στην υδροηλεκτρική ενέργεια, το φυσικό αέριο και φυσικά την πυρηνική ενέργεια.

«Ο πρωθυπουργός κατά την επίσκεψή του μίλησε σε μια πολύ ευρεία γκάμα επενδυτών», επεσήμανε και πρόσθεσε ότι η δυνατότητα ανάπτυξης στις επενδυτικές σχέσεις των δύο χωρών «συνδέεται επίσης με το γεγονός ότι έχουμε μια πολύ ισχυρή διασπορά, πολλοί από τους οποίους ασχολούνται με τον επιχειρηματικό κόσμο και επιθυμούν να συνεχίσουν να προωθούν αυτές τις ανταλλαγές.

Η Ελλάδα ακόμη έχει συνάψει με τον Καναδά και συμφωνία για την αγορά 7 νέων Canadair.

«Το εμβληματικό κίτρινο κόκκινο αεροπλάνο είναι πολύ γνωστό στον ουρανό της Ελλάδας δυστυχώς, εξαιτίας των πυρκαγιών που γνώρισε δυστυχώς τόσο η Ελλάδα, όσο και ο Καναδάς το περασμένο καλοκαίρι», ανέφερε η πρέσβης.

Ο Καναδάς εργάζεται επίσης ενεργά για την εκπαίδευση σε θέματα πολιτικής προστασίας και κλιματικής κρίσης.

Κατά τη διάρκεια της επίσκεψης, οι δύο πρωθυπουργοί αναφέρθηκαν επίσης στις πολύ θετικές και ευεργετικές επιπτώσεις της CETA, της συμφωνίας ελεύθερου εμπορίου Καναδά και ΕΕ, της οποίας η προσωρινή εφαρμογή οδήγησε σε σχεδόν διπλασιασμό των εμπορικών εξαγωγών από την Ελλάδα προς τον Καναδά.

Επισήμανε ακόμη πως οι τουριστικές ροές αυξάνονται πολύ φέτος και αυτό οφείλεται εν μέρει, προφανώς, στην ίδια τη δύναμη αυτής της χώρας, στον τουρισμό και στη διασπορά. Αλλά ο τουρισμός είναι ένας τομέας που θέλουμε να συνεχίσουμε να αναπτύσσουμε. Υπάρχει πολύ μεγάλο ενδιαφέρον από την ελληνική κυβέρνηση, αλλά και από τη δική μας πλευρά, επειδή μπορούμε να μάθουμε ο ένας από τον άλλο, για παράδειγμα ζητήματα τουρισμού που είναι φιλικός προς τη ΛΟΑΤΚΙ κοινότητα.

«Ελπίζουμε λοιπόν να ενισχύσουμε αυτόν τον τομέα καθώς προχωράμε στη σχέση μας», τόνισε.

Σημείωσε ακόμη πως υπάρχουν διάφορα Μνημόνια Συνεργασίας για την εκπαίδευση, τη συνεργασία και τις ανταλλαγές μεταξύ των πανεπιστημίων και τόνισε πως ο Καναδάς είναι έτοιμος να καλωσορίσει περισσότερους Έλληνες φοιτητές.

Ο Καναδάς επιθυμεί ακόμη να συνεργαστεί με την Ελλάδα σε θέματα ισότητας των φύλων, καθώς και στα θέματα ένταξης των μεταναστών και να μοιραστεί τις βέλτιστες πρακτικές και σε αυτόν τον τομέα.

Ακόμη σημείωσε πως μετά την επιτυχημένη επίσκεψη του Έλληνα πρωθυπουργού στον Καναδά, αναμένεται η επίσκεψη του υπουργού Εξωτερικών του Καναδά στην Ελλάδα την άνοιξη.

ΑΠΕ-ΜΠΕ

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ
ΑΘΗΝΑ +
spot_img

Συμβαίνει στην Αθήνα