back to top
24 C
Athens
Τετάρτη, 22 Μαΐου, 2024

24 C
Athens
Τετάρτη, 22 Μαΐου, 2024

Δ. Τεμπονέρας: Άμεση κατάπαυση του πυρός-Καταδικαστέες οι επιθέσεις του Τελ Αβιβ  στο προξενείο του Ιράν στη Συρία, αλλά και εκείνες σε βάρος ισραηλινών στόχων

Διαβάστε επίσης

Ο Διονύσης Τεμπονέρας, εργατολόγος και μέλος της πολιτικής Γραμματείας του ΣΥΡΙΖΑ ΠΣ, φιλοξενήθηκε στον Αθήνα 984 από τον Γιώργο Μελιγγώνη, σχολιάζοντας τις τελευταίες πολιτικές εξελίξεις.

Αναφερόμενος στη σφοδρή αντιπαράθεση ανάμεσα στο Ιράν και στο Ισραήλ, με την Τεχεράνη να εξαπολύει -για πρώτη φορά- απευθείας επίθεση κατά της ισραηλινής επικράτειας με σμήνη πυραύλων και drones που εκτοξεύθηκαν από ιρανικό έδαφος,  χαρακτήρισε καταδικαστέες τις επιθέσεις του Τελ Αβίβ  στο προξενείο του Ιράν στη Συρία, αλλά και εκείνες σε βάρος ισραηλινών στόχων.

*ΥΠΕΡ ΤΗΣ ΕΙΡΗΝΕΥΤΙΚΗΣ ΔΙΑΔΙΚΑΣΙΑΣ ΓΙΑ ΤΗ ΜΕΣΗ ΑΝΑΤΟΛΗ- ΚΑΤΑ ΤΩΝ ΙΣΡΑΗΛΙΝΩΝ ΕΠΙΘΕΣΕΩΝ ΣΤΟ ΠΡΟΞΕΝΕΙΟ ΤΟΥ ΙΡΑΝ ΣΤΗ ΣΥΡΙΑ, ΑΛΛΑ ΚΑΙ ΤΩΝ ΙΡΑΝΙΚΩΝ, ΕΝΑΝΤΙΟΝ ΙΣΡΑΗΛΙΝΩΝ  ΣΤΟΧΩΝ

«Κρατάμε την ανάσα μας με όσα συμβαίνουν. Να υπάρξει άμεση κατάπαυση του πυρός, να ξεκινήσουν ειρηνευτικές διαδικασίες και η διεθνής κοινότητα μέσω του ΟΗΕ να παίξει το ρόλο της για να αποφευχθούν τα χειρότερα στην ευρύτερη περιοχή και στον πλανήτη. Είναι καταδικαστέες οι επιθέσεις του Ισραήλ στο προξενείο του Ιράν στη Συρία, αλλά και εκείνες σε βάρος ισραηλινών στόχων. Στηρίζουμε την ειρηνευτική διαδικασία και πιέζουμε προς κάθε κατεύθυνση προκειμένου να αποτραπεί κάθε δυσμενής εξέλιξη».

Για την ανακοίνωση του ΣΥΡΙΖΑ σχετικά με την Μέση Ανατολή και την κριτική ότι δεν απέχει και πολύ από εκείνη της ΝΔ, ο κ Τεμπονέρας τάχθηκε κατά των ίσων αποστάσεων στο συγκεκριμένο θέμα και εξέφρασε την αλληλεγγύη του ΣΥΡΙΖΑ ΠΣ προς τον πολύπαθο παλαιστινιακό λαό.

*ΔΕΝ ΥΠΑΡΧΟΥΝ ΙΣΕΣ ΑΠΟΣΤΑΣΕΙΣ – ΑΛΛΗΛΕΓΓΥΟΣ ΜΕ ΤΟΝ ΠΑΛΑΙΣΤΙΝΙΑΚΟ ΛΑΟ, Ο ΣΥΡΙΖΑ ΠΣ –

«Είμαι υπέρ της άποψης πως εδώ δεν υπάρχουν ίσες αποστάσεις. Η θέση του ΣΥΡΙΖΑ είναι ξεκάθαρη. Το ζήτημα έχει να κάνει και με το αιματοκύλισμα στη Γάζα από το Ισραήλ Εκφράζουμε την αλληλεγγύη μας στον παλαιστινιακό λαό και θα κάνουμε ό,τι μπορούμε για να μην προσλάβει ευρύτερες διαστάσεις…Συντάσσομαι με τη θεώρηση ότι δεν πρέπει να πάρουν περαιτέρω διαστάσεις όσα συμβαίνουν στη Γάζα, αλλά και οι εξελίξεις ανάμεσα  σε Ισραήλ και Ιράν».

Ο κ. Τεμπονέρας, σημείωσε ότι ο ΣΥΡΙΖΑ οργάνωσε πρόσφατα ένα συνέδριο με συγκεκριμένες θέσεις για τα τεκταινόμενα στη Μέση Ανατολή. Τόνισε επίσης πως «αναγνωρίζει την Ελλάδα ως χώρα ειρήνης, ασφάλειας και σταθερότητας στην περιοχή», ενώ επανέλαβε την «αλληλεγγύη έναντι του Παλαιστινιακού λαού χαρακτηρίζοντας ως γενοκτονία αυτό που συμβαίνει σε Παλαιστίνη και Γάζα».  Και συμπέρανε πως «δεν έχει αλλάξει τίποτε  σε σχέση με τη συγκεκριμένη θέση μας».

*ΔΕΝ ΧΡΕΙΑΖΕΤΑΙ ΑΚΟΜΗ ΣΥΓΚΛΗΣΗ ΤΟΥ ΣΥΜΒΟΥΛΙΟΥ ΠΟΛΙΤΙΚΩΝ ΑΡΧΗΓΩΝ

Σε ερώτηση αν κρίνει σκόπιμη τη σύγκληση του Συμβουλίου Πολιτικών Αρχηγών υπό την ΠτΔ, δήλωσε πως «Κυβέρνηση και ΥΠΕΞ  έχουν  τη δυνατότητα να ενημερώνουν τους επικεφαλής των κομμάτων… αν  προχωρήσουν οι εξελίξεις, προφανώς θα πρέπει να γίνουν οι σχετικές συνεννοήσεις με τους πολιτικούς αρχηγούς»

*ΑΠΟΣΤΑΣΕΙΣ ΑΠΌ ΕΝΔΕΧΟΜΕΝΟ ΑΝΑΛΗΨΗΣ ΔΡΑΣΗΣ ΣΤΟ ΠΛΑΙΣΙΟ ΤΟΥ ΝΑΤΟ

«Έχουμε ψηφισμένη θέση όσον αφορά στην ένταξή μας σε υπερεθνικούς οργανισμούς, ανάμεσά τους και το ΝΑΤΟ-  Δεν αναγνωρίζουμε τη χώρα μας ως δεδομένο πιστό σύμμαχο είτε του ΝΑΤΟ, είτε των ΗΠΑ. Σεβόμαστε απολύτως τις αποφάσεις του ΟΗΕ και θεωρούμε ότι  η ένταξη στο ΝΑΤΟ πρέπει να υπερασπίζεται πρωτίστως τα εθνικά μας συμφέροντα».

*ΓΙΑ ΤΙΣ ΠΡΟΚΡΙΜΑΤΙΚΕΣ ΕΚΛΟΓΕΣ ΤΟΥ ΣΥΡΙΖΑ ΠΣ ΤΟ ΕΥΡΩΨΗΦΟΔΕΛΤΙΟ- ΔΕΝ ΘΑ ΕΠΑΝΑΛΗΦΘΕΙ ΤΟ ΠΟΛΙΤΙΚΟ ΠΕΡΙΒΑΛΛΟΝ ΤΩΝ ΕΘΝΙΚΩΝ ΕΚΛΟΓΩΝ -ΝΑ ΕΠΙΔΙΩΞΟΥΜΕ ΑΝΑΤΡΟΠΗ ΣΚΗΝΙΚΟΥ ΚΑΙ ΤΗΝ ΑΝΑΣΥΝΤΑΞΗ ΤΟΥ ΠΡΟΟΔΕΥΤΙΚΟΥ ΧΩΡΟΥ

«Υπήρξε ζωηρή συμμετοχή. Περίπου 60 χιλιάδες άνθρωποι ψήφισαν με αυτοπρόσωπη  παρουσία ή υβριδικά  σε  μια μαζική διαδικασία, που συνεισέφερε  σε μια ποιο αμεσο-δημοκρατική προσέγγιση. Όσοι προκρίθηκαν πρέπει να δουλέψουν για το καλύτερο δυνατόν αποτέλεσμα στις επερχόμενες ευρωεκλογές.

Θέση μας πρέπει να είναι ότι επιδιώκουμε την ανατροπή του πολιτικού σκηνικού, προκειμένου  να ανασυντεθεί ο ευρύτερος δημοκρατικός, προοδευτικός χώρος.
Επίσης, το αποτέλεσμα των ευρωεκλογών θα πρέπει να σηματοδοτήσει την επαναφορά του ΣΥΡΙΖΑ ΠΣ στη λεγόμενη κυβερνητική τροχιά και στην προοπτική κυβερνησιμότητας, ώστε να αποτελέσει  εναλλακτική προοδευτική λύση για τον ελληνικό λαό.. Ο στόχος δεν είναι ποσοτικός, αλλά αντικειμενικός και πρέπει συνοδεύεται από συγκεκριμένες πολιτικές προτάσεις που να εγγυώνται την απάντηση στα προβλήματα του τόπου και της κοινωνίας…Δεν θα έχουμε επανάληψη του πολιτικού περιβάλλοντος των προηγούμενων εθνικών εκλογών. Η ΝΔ δεν φαίνεται πως θα  ξεπεράσει το 30% κι εφόσον συνοδευτεί από μια  σημαντική αύξηση των ποσοστών του ΣΥΡΙΖΑ, μπορεί να οδηγήσει σε αλλαγή πολιτικού σκηνικού, οπότε θα μιλάμε μετά , με διαφορετικούς όρους.

*ΓΙΑ ΤΗΝ ΓΕΝΙΚΗ ΑΠΕΡΓΙΑ ΣΤΙΣ 17 ΑΠΡΙΛΙΟΥ

«Είναι σημαντική μέρα, απεργεί η χώρα για την άγρια λεηλασία που υφίσταται μέσω της ακρίβειας και της αισχροκέρδειας».

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ
ΑΘΗΝΑ +
spot_img

Συμβαίνει στην Αθήνα