back to top
18.7 C
Athens
Πέμπτη, 30 Μαΐου, 2024

18.7 C
Athens
Πέμπτη, 30 Μαΐου, 2024

Πετρέλαιο: Φόβοι για εκτίναξη της τιμής πάνω από τα 100 δολάρια

Διαβάστε επίσης

Το άνοιγμα σήμερα των αγορών συνδέεται με δύο κρίσιμους παράγοντες, μετά την επίθεση του Ιράν στο Ισραήλ. Σε ποιο βαθμό και για πόσο χρόνο θα επηρεαστούν τα οικονομικά δεδομένα στις χρηματαγορές και τα χρηματιστήρια και τι επιπτώσεις θα υπάρξουν στις διεθνείς αγορές καυσίμων, στο χρυσό, στα ομόλογα και στις μετοχές.

Ο πρώτος παράγοντας συνδέεται με το γεγονός του εάν η επίθεση αποδειχτεί τελικώς περιοσμένου εύρους και διάρκειας και δεν θα υπάρξει περαιτέρω ανάφλεξη στην Μέση Ανατολή με αντίποινα επί αντιποίνων από πλευράς Ισραήλ .

Ο δεύτερος παράγοντας συνδέεται με το εάν το Ιράν κλείσει τα θαλάσσια στενά του Ορμούζ από τα οποία περνά με δεξαμενόπλοια, το 20%-25% των παγκόσμιων εμπορεύσιμων ποσοτήτων πετρελαίου.

Στην περίπτωση που ο ένας ή και οι δύο παράγοντες επαληθευτούν θεωρείται βέβαιο ότι οι διεθνείς τιμές του πετρελαίου, που ήδη τελευταία έχουν πάρει την ανιούσα, θα εκτοξευτούν με τα βαρέλι του αργού πετρελαίου να ξεπερνά τα 100 δολάρια.

Ανάλογη αγωνία υπάρχει διεθνώς και για την τιμή του φυσικού αερίου και κατ’ επέκταση της τιμής του ηλεκτρικού ρεύματος καθώς τον τελευταίο μήνα κατέγραψε αύξηση 24% ξεπερνώντας τα 30 ευρώ από 23 ευρώ.

Θετικό είναι ωστόσο το γεγονός ότι οι αγορές χθες που ήταν ανοιχτές στις χώρες του κόλπου (Σαουδική Αραβία και Κατάρ) και στο Ισραήλ αντέδρασαν ψύχραιμα με ελάχιστες απώλειες. Όσον αφορά την Ερυθρά Θάλασσα όπου καραδοκεί ο φόβος των ανταρτών Χούθι της Υεμένης τα πλοία αναγκάζονται για λόγους ασφαλείας να κάνουν τον περίπλου της Αφρικής επιβαρύνοντας τα ναύλα μεταφοράς των εμπορευματοκιβωτίων προς την Ευρώπη με αποτέλεσμα να έχει σχεδόν διπλασιαστεί σε σχέση με πέρυσι φτάνοντας τα 3.500 δολάρια το δρομολόγιο. Προς το παρόν στον θαλάσσιο διάδρομο προς το Σουέζ δεν διαφαίνεται κάποια λύση.

Το Bloomberg, αναφέρει ότι ο κίνδυνος μιας άμεσης ιρανικής επίθεσης στο Ισραήλ είχε ήδη τιμολογηθεί τουλάχιστον εν μέρει, με το πετρέλαιο Brent να έχει αυξηθεί κατά 3,5% μέχρι στιγμής αυτόν τον μήνα, ξεπερνώντας τα 90 δολάρια το βαρέλι για πρώτη φορά από τον Οκτώβριο.

Οποιαδήποτε εξέλιξη, όπως αναφέρουν οι διακινητές του πετρελαίου, που θα έβαζε σε κίνδυνο την ροή πετρελαίου με τάνκερ από τα Στενά του Ορμούζ

θα μπορούσε να αυξήσει το ασφάλιστρο κινδύνου του πετρελαίου, με τις τιμές να εκτοξεύονται αν κάτι τέτοιο συνδυαστεί και με οποιασδήποτε επίθεση σε δεξαμενόπλοια.Τέλος όσον αφορά το κρυπτονόμισμα αυτό μειώθηκε μεν το Σάββατο κατά 9% ανέκαμψε δε την Κυριακή.Η αναμενόμενη νευροικότητα στις αγορές μάλλον θα υποχωρήσει βασιζόμενες στις δηλώσεις της Τεχεράνης ότι το “θέμα πρέπει να θεωρείται λήξαν” ,αλλά και και η αμερικανική αντίδραση,περί μη συνδρομής,σε περίπτωση ισραηλινής στρατιωτικής αντίδρασης.

Στις δραματικές εξελίξεις στη Μέση Ανατολή και οι πιθανές επιπτώσεις τους στην ελληνική οικονομία αναφέρθηκε χθες ο υφυπουργός Οικονομικών Χάρης Θεοχάρης.
«Βραχυπρόθεσμα,όπως είπε, δεν υπάρχει καμία αμφιβολία ότι οι αγορές θα αντιδράσουν σπασμωδικά.Τώρα τις πρώτες ημέρες θα δούμε αυξήσεις, όσο τουλάχιστον υπάρχει ανησυχία και αμφιβολία για την εξέλιξη της κατάστασης.

Εμείς από την πλευρά μας, είναι σημαντικό να μη δεχτούμε αναιτιολόγητες αυξήσεις, σε αποθέματα καυσίμων που έχουν ήδη τιμολογηθεί και φορολογηθεί», υπογράμμισε ο κ. Θεοχάρης και συνέχισε λέγοντας ότι «η Πολιτεία, έχει τους μηχανισμούς για να κάνει τους ελέγχους. Είναι προφανές ότι αυτή η περίοδος, που υπάρχει αναταραχή, είναι η περίοδος που όλοι οι μηχανισμοί πρέπει να είναι σε εγρήγορση. Είτε έχουν σχέση με την αισχροκέρδεια είτε έχουν σχέση με τη φοροδιαφυγή. Τις επόμενες ημέρες θα είναι στους δρόμους τα κλιμάκια της ΑΑΔΕ και της ΔΙΜΕΑ, ώστε να πραγματοποιούν ελέγχους».

Το ακριβότερο πετρέλαιο και οι τελευταίες κινήσεις των Platts επηρεάζουν τις τιμές των καυσίμων στην εγχώρια αγορά ενώ φουντώνουν τα σενάρια για περαιτέρω αυξήσεις καθώς πλησιάζουμε για το καλοκαίρι. Αυτή την στιγμή η μέση πανελλαδική τιμή της απλής αμόλυβδης διαμορφώνεται στα 1,962 ευρώ το λίτρο και του diesel κίνησης στα 1,715 ευρώ το λίτρο και έχει καταγράψει μικρή άνοδο σε σχέση με την προηγούμενη εβδομάδα. Ωστόσο, παράγοντες της ελληνικής αγοράς εκτιμούν ότι οι ανοδικές κινήσεις θα είναι πιο δυναμικές τις επόμενες ημέρες λόγω του κλίματος αβεβαιότητας που τροφοδοτούν οι γεωπολιτικές εξελίξεις.

Στους 12 οι νομοί όπου η μέση τιμή της βενζίνης ξεπέρασε τα 2 ευρώ

Η μέση τιμή της απλής αμόλυβδης έχει σπάσει το φράγμα των 2 ευρώ σε πολλές περιοχές της Αθήνας. Μόλις μέσα σε λίγες ημέρες διπλασιάστηκε ο αριθμός των νομών όπου η βενζίνη πωλείται πάνω από 2 ευρώ και η κατάσταση αυτή αναμένεται να συντηρηθεί ή και να επιδεινωθεί ιδιαίτερα στις τουριστικές περιοχές. Σύμφωνα με τα τελευταία στοιχεία του υπουργείου Ανάπτυξης, στους νομούς Αιτωλίας και Ακαρνανίας, Δωδεκανήσου, Ευρυτανίας, Ηρακλείου, Κερκύρας, Κεφαλληνίας, Κυκλάδων, Λέσβου, Λευκάδος, Ρεθύμνης, Σάμου και Φωκίδος η μέση τιμή στην αντλία έχει ξεπεράσει τα δύο ευρώ με τους νομούς Κυκλάδων (2,181 ευρώ το λίτρο) και Δωδεκανήσου (2,114 ευρώ το λίτρο) να βρίσκονται υψηλότερα στην κατάταξη με την πιο ακριβή τιμή.

Θάνος Πασχάλης – Χριστιάννα Κούσιου

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ
ΑΘΗΝΑ +
spot_img

Συμβαίνει στην Αθήνα