Ο Νικόλας Φαραντούρης, Καθηγητής Ευρωπαϊκού Δικαίου και Δικαίου της Ενέργειας στο Τμήμα Διεθνών και Ευρωπαϊκών Σπουδών του Πανεπιστημίου Πειραιώς, κατετάγη πρώτος σε ψήφους στις προκριματικές εκλογές υποψηφίων ευρωβουλευτών ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ και στις 9 Ιουνίου θα διεκδικήσει τη στήριξη των πολιτών για να βρεθεί στις Βρυξέλλες.
Μιλώντας στον Αθήνα 9.84 και στους Αθηνά Κορλίρα και Γιάννη Παπαγεωργίου, υπογράμμισε την κρισιμότητα των Ευρωεκλογών, επισημαίνοντας ότι από το Ευρωκοινοβούλιο περνούν υποχρεωτικά πλέον όλες οι νομοθετικές πρωτοβουλίες της Ε.Ε. οι οποίες ρυθμίζουν περίπου σε συντριπτικό ποσοστό την καθημερινότητα των πολιτών.
«Πρέπει να συνειδητοποιήσουμε ότι στην Ευρώπη δεν πάμε για σουλάτσο, πάμε για να λάβουμε τις σημαντικότερες αποφάσεις για την καθημερινότητά μας και για το μέλλον των παιδιών μας», ανέφερε χαρακτηριστικά.
«Δεν αρκεί να λέμε ότι φοράμε τη φανέλα της Εθνικής, πρέπει να μπορούμε να τρέξουμε και στο γήπεδο»
«Το διακύβευμα των εκλογών είναι τεράστιο για τους Έλληνες πολίτες, διότι η πλειονότητα των αποφάσεων που αφορούν την καθημερινότητά τους λαμβάνονται στις Βρυξέλλες. Οι βουλευτές είναι και νομοθέτες και ελεγκτές. Ελέγχουν την εκτελεστική εξουσία, την Κομισιόν και κατ΄ επέκταση και τα πεπραγμένα μιας κυβέρνησης. Προσωπικά, μετά από 25 χρόνια εμπειρίας ως δικηγόρος και πανεπιστημιακός, γνωρίζω πώς μπορώ να εκπροσωπήσω τον τόπο μου με αφοσίωση και επάρκεια. Δεν αρκεί να λέμε ότι φοράμε τη φανέλα της Εθνικής, πρέπει να μπορούμε να τρέξουμε και στο γήπεδο».
«Έχουμε αποδείξει ότι είμαστε υπέρ των συνεργασιών»
«Στον ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ έχουμε αποδείξει ότι είμαστε υπέρ των συνεργασιών, όταν χρειάζεται ένας κοινός παρονομαστής προοδευτικών, δημοκρατικών λύσεων και προτάσεων. Το πράξαμε πρόσφατα με τον περιβαλλοντικό νόμο στις Βρυξέλλες, όταν σοσιαλιστές, αριστεροί, φιλελεύθεροι και οικολόγοι ενώσαμε τις δυνάμεις μας για να περάσει ένας κανονισμός τον οποίο δεν ήθελε το Ευρωπαϊκό Λαϊκό Κόμμα. Δυστυχώς, η ΝΔ συμφώνησε με τον Ευρωβουλευτή της Χ.Α ώστε να καταψηφιστεί ένας νόμος σημαντικός για την προστασία του περιβάλλοντος. Oι συνεργασίες δεν πρέπει να είναι γενικές και αφηρημένες. Συνεργαζόμαστε επί τη βάσει συγκεκριμένων πρωτοβουλιών και νομοθετικών προτάσεων. Προφανώς, αν είναι να προστατευτεί το περιβάλλον, οι ευάλωτες κοινωνικές ομάδες, να υπάρξει υποχρεωτική αλληλεγγύη στη διαχείριση του μεταναστευτικού -προσφυγικού και οι ευρωβουλευτές του Ευρωπαϊκού Λαϊκού Κόμματος συναινέσουν σε προτάσεις μας, θα είμαστε απόλυτα ευτυχείς».
«Το φάντασμα του Μεσοπολέμου πλανάται πάνω από την Ευρώπη»
«Χρειάζεται πανστρατιά και δημιουργία ενός προοδευτικού δημοκρατικού μετώπου όλων των δυνάμεων που απεχθάνονται τον ναζισμό, τον φασισμό και την ακροδεξιά. Δυστυχώς, μέσα στους κόλπους κομμάτων του λεγόμενου κοινοβουλευτικού τόξου, ενδημούν τέτοιου είδους φαινόμενα και εκεί πρέπει να είμαστε αυστηροί. Το φάντασμα του Μεσοπολέμου πλανάται πάνω από την Ευρώπη. Κατά τον Β’ Παγκόσμιο Πόλεμο, η Ευρώπη οδηγήθηκε σε εκατόμβες νεκρών και σε κατάρρευση του δυτικού πολιτισμού μέσα από υποτιθέμενες δημοκρατικές διαδικασίες που ανέδειξαν στην εξουσία φασιστικά και ναζιστικά κόμματα. Επομένως, χρειάζεται προσοχή κάθε φορά που διολισθαίνουμε σε τέτοιου είδους συζητήσεις».
«Η διαχείριση των κονδυλίων δεν περνά μέσα από διαφανείς διαδικασίες»
«Το Ταμείο Ανάκαμψης είναι ίσως η τελευταία μεγάλη ευκαιρία της χώρας μας να ορθοποδήσει. Αυτή τη στιγμή, υπάρχουν κονδύλια που όμως δεν έχουν προτεραιοποιηθεί σωστά και η διαχείρισή τους δεν περνά μέσα από διαφανείς διαδικασίες. Για παράδειγμα, το συντριπτικό ποσοστό των κονδυλίων έχει δοθεί σε μια χούφτα εταιρειών. Την προηγούμενη εβδομάδα, ήρθε στο φως από έγκριτα site των Βρυξελλών έρευνα της Ευρωπαίας Εισαγγελέως για κονδύλια της ΕΕ ύψους 2,5 δισ. ευρώ που πήγαν σε μόλις 10 εταιρείες τηλεπικοινωνιών στην Ελλάδα και μάλιστα με στημένους διαγωνισμούς και καρτελοποίηση της αγοράς. Στις Βρυξέλλες χρειάζεται ρυθμιστική παρέμβαση, οικονομική διαχείριση με διαφάνεια και μεγαλύτερη διεκδίκηση».