back to top
23.6 C
Athens
Πέμπτη, 23 Μαΐου, 2024

23.6 C
Athens
Πέμπτη, 23 Μαΐου, 2024

Κ. Μητσοτάκης: Αδικαιολόγητη η αντίδραση της Τουρκίας στα Θαλάσσια πάρκα – Στις 13 Μαΐου η συνάντηση με τον Ερντογάν

Διαβάστε επίσης

Στις 13 Μαΐου θα πραγματοποιηθεί η επίσκεψη του πρωθυπουργού, Κυριάκου Μητσοτάκη στην Άγκυρα όπου θα συναντηθεί με τον Πρόεδρο της Τουρκίας, Ταγίπ Ερντογάν, γνωστοποίησε ο ίδιος ο κ. Μητσοτάκης μετά το τέλος της έκτακτης Συνόδου του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου που πραγματοποιήθηκε στις Βρυξέλλες.

Η Ελλάδα ασκεί την κυριαρχία και τα κυριαρχικά της δικαιώματα στο Αιγαίο με βάση το Διεθνές Δίκαιο και το Δίκαιο της Θάλασσας και μου προκαλεί κι εμένα εντύπωση αυτή η παντελώς αδικαιολόγητη αντίδραση της Τουρκίας για μία πρωτοβουλία που έχει περιβαλλοντικό χαρακτήρα, ανέφερε και πρόσθεσε ότι η Ελλάδα θα προχωρήσει στην δημιουργία των πάρκων όπως έχει δεσμευθεί στο πρόσφατο συνέδριο των Ωκεανών που διοργανώθηκε στη Αθήνα.

Ως γενικότερη παρατήρηση, όπως είπε, ο κ. Μητσοτάκης επισήμανε ότι δεν θεωρεί ότι η βελτίωση των ελληνοτουρκικών σχέσεων, η οποία είναι αδιαμφισβήτητη και μετρήσιμη, οδηγεί αυτόματα στην υπόθεση εργασίας ότι οι βασικές θέσεις της Τουρκίας όσον αφορά το κρίσιμο ζήτημα της οριοθέτησης των θαλάσσιων ζωνών στο Αιγαίο και στην Ανατολική Μεσόγειο, έχουν αλλάξει.

“Οι θέσεις αυτές παραμένουν βαθιά προβληματικές για την πατρίδα μας , αλλά αυτό δεν μας απαγορεύει να μπορούμε να συζητούμε, να διαμορφώνουμε ένα γενικότερο καλό κλίμα και να επενδύουμε περισσότερο στη θετική ατζέντα και λιγότερο στα θέματα που μας χωρίζουν και στα οποία ξεκάθαρα διαφωνούμε”, ανέφερε.
Επισήμανε μάλιστα ως παράδειγμα ότι αύριο Παρασκευή θα βρεθεί στην Μυτιλήνη σημειώνοντας πως στα νησιά του Ανατολικού Αιγαίου υπάρχει πολύ μεγάλη ικανοποίηση γιατί Τούρκοι μπορούν να ταξιδεύουν στα νησιά αυτά για λόγους αναψυχής με διευκόλυνση βίζας.

“Είναι μια σημαντική στήριξη της τοπικής οικονομίας και νομίζω μια απτή απόδειξη ότι η βελτίωση των ελληνοτουρκικών σχέσεων μπορεί να έχει τελικά μετρήσιμα αποτελέσματα προς όφελος και των δύο λαών”, πρόσθεσε.

Ο κ. Μητσοτάκης εξέφρασε εξάλλου ικανοποίηση για τα Συμπεράσματα του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου όσον αφορά στις ευρωτουρκικές σχέσεις.

Απαντώντας σε ερώτηση για τις αντιδράσεις που έχει προκαλέσει η συμμετοχή του Φρέντι Μπελέρη στο ευρωψηφοδέλτιο της ΝΔ ο κ. Μητσοτάκης τόνισε ότι η υποψηφιότητα του Φρέντι Μπελέρη έχει αυταπόδεικτα έναν πολύ βαρύ συμβολισμό τον οποίο, νομίζω, ότι όλοι όσοι ενδιαφέρονται πραγματικά και όχι στα λόγια, για τα δικαιώματα της ελληνικής εθνικής μειονότητας στη Αλβανία, τον αντιλαμβάνονται.
Τόνισε πάντως ότι δεν είναι δουλειά του να μιλά για μεμονωμένες υποψηφιότητες και ότι δεν θέλει να φανεί διακριτική μεταχείριση.

Όσον αφορά την ακρίβεια ο πρωθυπουργός αναφέρθηκε μεταξύ άλλων στα μέτρα που έχουν ληφθεί για την εορταστική περίοδο και εξέφρασε την ελπίδα ότι στα καλάθια για το Πάσχα “οι τιμές θα είναι λογικές και δεν θα ξεπεράσουν τα περσινά επίπεδα”, ενώ τόνισε ότι η κυβέρνηση θα εξακολουθεί με κάθε τρόπο να στηρίζει το διαθέσιμο εισόδημα αλλά να διορθώνει και αδικίες

Ακόμη επισήμανε ότι βρισκόμαστε στην αρχή της συζήτησης για ευρωομόλογα για την άμυνα και διαβεβαίωσε ότι ο ίδιος, με επιμονή θα διεκδικήσει ένα ενιαίο εργαλείο ευρωπαϊκής χρηματοδότησης.

Απόστολος Χονδρόπουλος

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ
ΑΘΗΝΑ +
spot_img

Συμβαίνει στην Αθήνα