Παγκόσμια ημέρα Γης σήμερα με τον πλανήτη στο «χείλος της καταστροφής», σύμφωνα με τον ΟΗΕ που σημαίνει κόκκινο συναγερμό μετά το ρεκόρ υπερθέρμανσης για το 2023.
Ο Παγκόσμιος Μετεωρολογικός Οργανισμός (WMO) επιβεβαίωσε, ότι η περσινή χρονιά ήταν η θερμότερη στα χρονικά, ολοκληρώνοντας μια δεκαετία με πρωτόγνωρα υψηλές θερμοκρασίες, με άνευ προηγουμένου λιώσιμο των πάγων, άνοδο της στάθμης των θαλασσών και με σημαντική ρύπανση του αέρα, σύμφωνα με την Έκθεση για το κλίμα .
Προβληματισμό προκαλούν και τα στοιχεία της ευρωπαϊκής υπηρεσίας Copernicus, καθώς δείχνουν άνοδο της μέσης θερμοκρασίας στην Ευρώπη κατά 2,6 βαθμούς Κελσίου και ακραία θερμική επιβάρυνση.
«Αντιμετωπίζουμε πρωτόγνωρες πλην όμως αναμενόμενες καιρικές συνθήκες» αναφέρει στον Αθήνα 984 ο Θεόδωρος Γιάνναρος, εντεταλμένος ερευνητής του Αστεροσκοπείου Αθηνών και του Ινστιτούτου Ερευνών Περιβάλλοντος και Βιώσιμης Ανάπτυξης.
«Από τα μέσα προς τα τέλη Μαρτίου μέχρι και τις πρώτες ημέρες του Απριλίου, ζήσαμε ένα ακραία θερμό κύμα για την εποχή. Με θερμοκρασίες που υπό φυσιολογικές συνθήκες θα έπρεπε να παρατηρούνται τον Ιούνιο. Η επαναφορά, που είχαμε πρόσφατα σε πιο φυσιολογικές για την εποχή θερμοκρασίες, δεν θα πρέπει να μας εκπλήσσει… Οι εποχές, όπως τουλάχιστον τις ξέραμε, δεν μπορούμε να πούμε πως χάνονται…γιατί στο πλαίσιο της κλιματικής αλλαγής, αναμένεται μια σταδιακή μετατόπιση προς ένα θερμότερο και ξηρότερο κλίμα. Χωρίς απαραιτήτως αυτό να σημαίνει πως θα εκλείψουν ο χειμώνας ή τα χιόνια. Ωστόσο, παρατηρείται μια συρρίκνωση των εποχών, με τις βροχές να λιγοστεύουν και την ξηρασία να διευρύνεται. Είναι από τις επιπτώσεις της κλιματικής αλλαγής» τονίζει στη συνομιλία του με τη Σοφία Μπερετάνου.
«Όσο δεν κάνουμε τίποτα για να ανασχέσουμε την πορεία της, θα προχωρούμε με ολοένα και πιο συχνά επεισόδια ξηρασίας μεγαλύτερης χρονικής διάρκειας, που ενδεχομένως θα συνοδεύονται από ακραία επεισόδια βροχόπτωσης, όπως αυτά που είδαμε πρόσφατα στο Ντουμπάι» προειδοποιεί.
ΠΡΟΣΑΡΜΟΓΗ ΣΤΙΣ ΝΕΕΣ ΣΥΝΘΗΚΕΣ
Για τον ίδιο «Πρώτιστο μέλημα θα έπρεπε να είναι πλέον η προσαρμογή στις νέες συνθήκες. Να διαμορφώσουμε αντοχές, οι οποίες θα επιτρέψουν στις κοινωνίες να προσαρμοστούν στις συνθήκες που εμείς οι ίδιοι δημιουργήσαμε για τον πλανήτη. Είτε πρόκειται για ακραίους καύσωνες, ή για δασικές πυρκαγιές»
ΥΙΟΘΕΤΗΣΗ ΣΥΣΤΗΜΑΤΩΝ ΕΓΚΑΙΡΗΣ ΠΡΟΕΙΔΟΠΟΙΗΣΗΣ ΚΑΙ ΒΕΛΤΙΩΣΗ ΥΠΟΔΟΜΩΝ
Προσθέτει ακόμη πως είναι επιβεβλημένες η υιοθέτηση συστημάτων έγκαιρης προειδοποίησης και η βελτίωση των υποδομών, ώστε να μπορούν να αντέξουν φαινόμενα τέτοιας βιαιότητας.
ΑΝΤΙΠΛΗΜΜΥΡΙΚΑ ΕΡΓΑ – ΜΕΙΩΣΗ ΤΩΝ ΥΨΗΛΩΝ ΘΕΡΜΟΚΡΑΣΙΩΝ ΣΤΙΣ ΠΟΛΕΙΣ- -ΠΕΡΙΟΡΙΣΜΟΣ ΤΗΣ ΕΝΕΡΓΕΙΑΚΗΣ ΚΑΤΑΝΑΛΩΣΗΣ
«Πρέπει να συζητήσουμε για αντιπλημμυρικά έργα, για πρωτοβουλίες μείωσης των υψηλών θερμοκρασιών στη διάρκεια της ημέρας αλλά και τη νύχτα, με γνώμονα την ανακούφιση του πληθυσμού».
Παράλληλα με τη θωράκιση της ανθεκτικότητας, πρέπει όμως να συζητηθεί σοβαρά το πώς μπορούμε να μετριάσουμε την παγκόσμια υπερθέρμανση.
«Είναι ανάγκη να ληφθούν σοβαρά μέτρα σε διακυβερνητικό επίπεδο, να περάσουμε από τα λόγια στη δράση. Να υπάρξουν μέτρα για τον περιορισμό των εκπομπών του διοξειδίου του άνθρακα» συμπληρώνει ο κ. Γιάνναρος.
Σε αυτή την κατεύθυνση προϋποτίθεται και «η δέσμευση όλων σε ατομικό επίπεδο για μείωση της ενεργειακής κατανάλωσης και αλλαγή συμπεριφοράς σε όλα τα πεδία. Από τη χρήση του αυτοκινήτου, έως τη διατήρηση σταθερής θερμοκρασίας στα κλιματιστικά, μέχρι το να μάθουμε να μην έχουμε αναμμένα όλα τα φώτα στο σπίτι ή στο γραφείο».