Η μεσογειακή διατροφή είναι η αγαπημένη των ειδικών υγείας τα τελευταία 30 χρόνια με σπουδαία οφέλη για τον οργανισμό. Η συγκεκριμένη διατροφή που την συναντάμε σε χώρες, όπως η Ελλάδα, η Ιταλία και η Ισπανία περιλαμβάνει συνήθως φρέσκα προϊόντα, άπαχο κρέας, όπως ψάρι και κοτόπουλο και δημητριακά ολικής αλέσεως, με μικρότερη κατανάλωση κόκκινου κρέατος και γλυκών. Οι έρευνες δείχνουν σταθερά ότι η μεσογειακή διατροφή μειώνει τον κίνδυνο καρδιακών παθήσεων κατά 25% και τον πρόωρο θάνατο κατά 23%.
Επίσης, είναι χρήσιμη σε ανθρώπους που προσπαθούν να χάσουν βάρος. Μια μελέτη του πανεπιστημίου Χάρβαρντ, αποκάλυψε πως παχύσαρκα άτομα έχασαν από 4 έως 10 κιλά μέσα σε ένα χρόνο με τη μεσογειακή διατροφή.
Οι διατροφολόγοι υποστηρίζουν, ότι η μεσογειακή διατροφή είναι εύκολο να τηρηθεί καθώς είναι ευέλικτη – επιτρέποντάς σας να τρώτε τρόφιμα που μπορεί να θεωρούνται απαγορευμένα σε άλλες δίαιτες, όπως το τυρί. Εξίσου σημαντικό είναι ότι, η πλειονότητα των λιπαρών στη μεσογειακή διατροφή είναι ακόρεστα λιπαρά, όπως το ελαιόλαδο, το αβοκάντο και ο σολομός. Αυτά είναι ευρέως γνωστά ως «υγιή λιπαρά», επειδή μπορεί να βοηθήσουν στη βελτίωση της χοληστερόλης και με τη σειρά τους να αποτρέψουν την εμφάνιση καρδιαγγειακών παθήσεων.