back to top
17 C
Athens
Τρίτη, 18 Μαρτίου, 2025

17 C
Athens
Τρίτη, 18 Μαρτίου, 2025

Ι. Ζουργός: Η αναγνωστική διαδικασία έχει αυτή τη στιγμή κυρίαρχο αντίπαλο την εικόνα

Διαβάστε επίσης

Σε μια εποχή όπου η τεχνολογία επικρατεί, το βιβλίο είναι πάντα αυτό που μας ταξιδεύει μέσα από τις σελίδες του σε άλλους κόσμους και διευρύνει τους γνωστικούς μας ορίζοντες.

Σήμερα, 23 Απριλίου, Παγκόσμια Ημέρα του Βιβλίου, είναι μια ακόμη αφορμή για να γιορτάσουμε τη μαγεία και τη γοητεία των λέξεων, τη δύναμη της γνώσης και να θυμηθούμε την ανεκτίμητη αξία του να κρατάμε ένα βιβλίο στα χέρια μας και να το ξεφυλλίζουμε.

Ο Ισίδωρος Ζουργός, ένας από τους πλέον επιτυχημένους Έλληνες συγγραφείς του καιρού μας τόσο σε πωλήσεις όσο και σε καλλιτεχνικό έργο, καλεσμένος του Γιώργου Μελιγγώνη στην εκπομπή «Πολιτική Αθήνα» του σταθμού της πόλης, μίλησε για το βιβλίο στην εποχή του διαδικτύου και της εικόνας, για τις συνθήκες ανάγνωσης που αλλάζουν στο πέρασμα του χρόνου αλλά για τον ρόλο της παιδείας στην προώθηση της αναγνωστικής διαδικασίας.

«Οι επετειακές ημερομηνίες συνήθως έχουν το ρόλο της υπενθύμισης αλλά και της τιμής. Η τιμή για την ανάγνωση είναι οφειλόμενη καθώς πολλές φορές ξεχνάμε πόσο σημαντική διαδικασία είναι. Ζούμε σε μια εποχή όπου η συγκατοίκηση με την εικόνα έχει διάφορους διαγκωνισμούς. Όσο περνούν τα χρόνια, οι αναγνώστες, περιορίζουν τις επιδόσεις τους και μειώνονται σε αριθμό», ανέφερε, μεταξύ άλλων.

«Τα νέα παιδιά δεν μπορούν να διαχειριστούν κείμενα άνω των 500 λέξεων»

«Η ανάγνωση είναι μια ενεργητική και δημιουργική πράξη και εμπεριέχει μια μόνιμη λειτουργία εικονοποιίας η οποία έχει πολλαπλά ευεργετήματα, ειδικά για τους νέους ανθρώπους. Διανύουμε μια εποχή κατά την οποία πολλά νέα παιδιά δεν μπορούν να διαχειριστούν κείμενα άνω των 500 λέξεων. Αυτό είναι κάτι που προσωπικά με φοβίζει ως προς το πως θα είναι οι επόμενες γενιές, όταν θα αντιμετωπίζουν δυσκολίες γύρω από νοητικές ακροβασίες ως προς το να κλιμακώσουν ένα συλλογισμό».

«Η εικόνα έχει επεκτατικές τάσεις στον καθημερινό μας χρόνο»

«Προφανώς γοητευόμαστε από την εικόνα. Είναι μια μορφή τέχνης αλλά δυστυχώς έχει επεκτατικές τάσεις στον καθημερινό μας χρόνο εις βάρος και της ανάγνωσης αλλά και πολλών άλλων δραστηριοτήτων».

«Μεγάλο στοίχημα για την εποχή μας να κρατήσουμε στη ζωή μας την ανάγνωση»

«Τα μεγάλα αριστουργηματικά μυθιστορήματα του 19ου αιώνα δεν θα μπορούσαν να υπάρχουν σήμερα γιατί ο αναγνωστικός χρόνος και η καθημερινότητα των αναγνωστών εκείνης της εποχής , διέφεραν σημαντικά. Σήμερα, ο χρόνος μας διασπάται από το κινητό μας ή από τα ευέλικτα εργασιακά ωράρια. Το σημαντικό είναι να λάβουμε υπόψιν αυτές τις καινούριες συνθήκες αλλά να κρατήσουμε  και την ανάγνωση. Εκεί βρίσκεται η δυσκολία του στοιχήματος».

 

« Θετικό ότι υπάρχει μια διάσταση απόλαυσης στην ακρόαση»

«Μια ελπίδα που φαίνεται στον ορίζοντα είναι η αναζωπύρωση του φαινομένου της ακρόασης. Τα νέα παιδιά, χρησιμοποιώντας το κινητό τους , ακούνε πολλά pod cast και αρκετά audiobooks. Επομένως, θα πρέπει να δούμε και αυτή τη φωτεινή εκδοχή του πράγματος. Eίναι πολύ θετικό ότι σήμερα υπάρχει μια διάσταση απόλαυσης στην ακρόαση. Ας θυμηθούμε ότι στην Αρχαία Ελλάδα αλλά και στον Μεσαίωνα, τα βιβλία απαγγέλλονταν και οι άνθρωποι τα άκουγαν. Μεγάλα αριστουργήματα της γραφής έχουν περάσει στο ευρύ κοινό κυρίως μέσω της απαγγελίας και όχι από την κατά μόνας ανάγνωση. Η αναγνωστική διαδικασία έχει αυτή τη στιγμή κυρίαρχο αντίπαλο την κινούμενη εικόνα».

 

«Σημαντικό να αποκτήσει από νωρίς η νέα γενιά αναγνωστικές συνήθειες»

 

«Η ανάγνωση, αναπτύσσεται μέσα από τη δύναμη της συνήθειας η οποία αποκτάται από την πολύ μικρή ηλικία. Γι αυτό, έχει μεγάλη σημασία να μπουν τόσο η ανάγνωση όσο και το βιβλίο, με βούληση της ελληνικής πολιτεία, στο Νηπιαγωγείο, στο Δημοτικό, στο Γυμνάσιο. Εκεί βρίσκεται ένα πολύ κρίσιμο κομμάτι αυτού του παιχνιδιού, στο κατά πόσο η νέα γενιά θα αποκτήσει από νωρίς αναγνωστικές συνήθειες».

«Η αναγνωστική αίσθηση δεν μπορεί να αντικατασταθεί με την πληροφορία»

«Υπάρχουν παράλληλες πορείες μεταξύ βιβλίων και έντυπου Τύπου. Μόνο που στην περίπτωση της πληροφόρησης, οι άνθρωποι ενημερώνονται μέσα από σοβαρές ιστοσελίδες και έγκυρα μέσα για το τι συμβαίνει στον κόσμο. Όμως, στη διαδικασία της ανάγνωσης, τα πράγματα είναι διαφορετικά. Η αναγνωστική αίσθηση δεν μπορεί στην ουσία της να αντικατασταθεί με την πληροφορία».

«Πολλαπλά τα οφέλη της ανάγνωσης για τον άνθρωπο»

«Η διεθνής έρευνα έχει καταγράψει τα πολλαπλά οφέλη της ανάγνωσης η οποία έχει αποδειχτεί ότι – μεταξύ άλλων- ρίχνει τους καρδιακούς παλμούς και λειτουργεί ως αντικαταθλιπτικό. Σημαντική στην προώθηση της ανάγνωσης ενός βιβλίο είναι και η συνεισφορά των βιβλιοπωλείων της γειτονιάς. Ο ιδιοκτήτης ή ο υπάλληλος ενός βιβλιοπωλείου έχουν ένα σημαντικό κοινωνικό ρόλο, διατηρούν το κοινωνείν ταυτόχρονα με την ανάγνωση».

 

 

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ
ΑΘΗΝΑ +

Συμβαίνει στην Αθήνα