Συμβαίνει τώρα

Νέο σφυροκόπημα του Ισραήλ στη βόρεια Γάζα – Καρμπόνι: Η εκκένωση της Ράφα “δεν είναι εφικτή” υπό τις παρούσες συνθήκες

Η εκκένωση της Ράφα, με την απομάκρυνση ενός και πλέον εκατομμυρίου ανθρώπων, «δεν είναι εφικτή» υπό τις παρούσες συνθήκες, προειδοποίησε σήμερα στέλεχος της Διεθνούς Επιτροπής του Ερυθρού Σταυρού, την ώρα που το Ισραήλ απειλεί να εξαπολύσει χερσαία επιχείρηση σε αυτήν την πόλη, στο νότιο άκρο της Λωρίδας της Γάζας.

Πολλές χώρες και ανθρωπιστικοί οργανισμοί ανησυχούν για τις εν εξελίξει προετοιμασίες για την επιχείρηση αυτή. Το Ισραήλ θεωρεί ότι η Ράφα είναι το τελευταίο μεγάλο προπύργιο της Χαμάς στον παλαιστινιακό θύλακα.

«Δεν βλέπουμε προς το παρόν κανένα σχέδιο εκκένωσης» της Ράφα, είπε ο Φαμπρίτσιο Καρμπόνι, ο διευθυντής της ΔΕΕΣ, στο περιθώριο μιας συνόδου στο Ντουμπάι των Ηνωμένων Αραβικών Εμιράτων.

Η Ράφα φιλοξενεί 1,5 εκατομμύριο ανθρώπους, μόνιμους κατοίκους και εκτοπισμένους, οι οποίοι αντιμετωπίζουν μια δραματική ανθρωπιστική κατάσταση. «Αν δούμε το επίπεδο της καταστροφής στον κεντρικό τομέα (της Γάζας) και στον βορρά, δεν καταλαβαίνουμε προς τα πού θα μπορούσαν να μετακινηθούν οι άνθρωποι και πού θα μπορούσαν να έχουν αξιοπρεπή καταλύματα και βασικές υπηρεσίες», πρόσθεσε. «Επομένως σήμερα, με τις πληροφορίες που διαθέτουμε δεν θεωρούμε εφικτή μια μαζική εκκένωση», τόνισε.

Ο ισραηλινός στρατός δεν έχει μπει ακόμη στη Ράφα, η οποία ωστόσο βομβαρδίζεται καθημερινά. Σύμφωνα με Αιγύπτιους αξιωματούχους, τους οποίους επικαλείται η εφημερίδα Wall Street Journal, ενόψει της επιχείρησής του το Ισραήλ ετοιμάζεται να μετακινήσει τους αμάχους από τη Ράφα προς το Χαν Γιούνις όπου θα φτιάξει καταλύματα και κέντρα διανομής τροφίμων. Η επιχείρηση εκκένωσης μπορεί να διαρκέσει δύο με τρεις εβδομάδες και θα γίνει σε συντονισμό με τις ΗΠΑ, την Αίγυπτο και άλλες αραβικές χώρες, όπως τα ΗΑΕ, ανέφεραν οι πηγές αυτές.

Ο υπουργός Άμυνας του Ισραήλ Γιοάβ Γκάλαντ ανέφερε ότι εξετάζει «μια σειρά μέτρων» ενόψει των επιχειρήσεων στη Ράφα, που αφορούν κυρίως την απομάκρυνση των αμάχων.

«Μια στρατιωτική επιχείρηση στη Ράφα δεν μπορεί, σε καμία περίπτωση, να διεξαχθεί χωρίς καταστροφικές ανθρωπιστικές συνέπειες», είπε σήμερα ο Καρμπόνι στο Γαλλικό Πρακτορείο, στο περιθώριο της Διεθνούς Συνόδου του Ντουμπάι για την ανάπτυξη και την ανθρωπιστική βοήθεια (Dihad). «Λαμβάνοντας υπόψη το επίπεδο της καταστροφής, την κούραση των ανθρώπων, ότι ορισμένοι είναι τραυματίες ή άρρωστοι, καθώς και την περιορισμένη πρόσβαση σε τρόφιμα και βασικές υπηρεσίες, θεωρώ (την εκκένωση) εξαιρετικά δύσκολη», πρόσθεσε.

Για τον Γιαν Έγκελαντ, τον γενικό γραμματέα της μη κυβερνητικής οργάνωσης Νορβηγικό Συμβούλιο Προσφύγων (NRC), μια χερσαία επιχείρηση στη Ράφα, «τον μεγαλύτερο καταυλισμό εκτοπισμένων στον πλανήτη», θα οδηγούσε σε μια «κατάσταση Αποκάλυψης». «Δεν υπάρχει καμία πληροφορία (για την εκκένωση), καμία διαβούλευση με τις ανθρωπιστικές οργανώσεις», είπε. Αυτό που καταλαβαίνουν οι οργανώσεις είναι ότι «ο Νετανιάχου λέει ότι θα επιτεθεί αλλά δεν υπάρχει σχέδιο για το πού θα πάνε οι άμαχοι, πώς θα παρασχεθεί η βοήθεια και πώς θα διασφαλιστεί η διανομή της».

«Δεν υπάρχουν αποθέματα, δεν υπάρχουν καύσιμα και, κυρίως, δεν υπάρχει ρευστότητα. Δεν υπάρχουν χρήματα, δεν μπορούμε να πληρώσουμε τους εργαζομένους μας», σχολίασε εξάλλου ο διευθυντής του NRC.

Οι Παλαιστίνοι που επέστρεψαν στον βορρά της Λωρίδας της Γάζας τις τελευταίες εβδομάδες, αντίκρισαν ερείπια. Αυτό που τους περίμενε ήταν «βόμβες που δεν έχουν εκραγεί και, σε πολλές περιπτώσεις, περισσότεροι βομβαρδισμοί», συνέχισε. «Δεν υπάρχει κανένα ασφαλές μέρος στη Γάζα, αν οι άνθρωποι φύγουν από τη Ράφα», κατέληξε

Νωρίτερα το Ισραήλ διέταξε νέα εκκένωση στην περιοχή Μπέιτ Λαχία στο βόρειο τμήμα της Λωρίδας της Γάζας, χαρακτηρίζοντάς την «επικίνδυνη ζώνη μάχης», δήλωσε ο εκπρόσωπος του ισραηλινού στρατού.

Τα ισραηλινά πλήγματα εντάθηκαν σήμερα σε όλη τη Γάζα, όπου σημειώθηκαν κάποιοι από τους σφοδρότερους βομβαρδισμούς εδώ και εβδομάδες, σφυροκοπώντας τον βορρά, απ’ όπου ο ισραηλινός στρατός είχε προηγουμένως αποσύρει τις δυνάμεις του, ανέφεραν κάτοικοι της περιοχής.

Αεροπορικοί βομβαρδισμοί και πλήγματα από άρματα αναφέρθηκαν επίσης σε περιοχές της κεντρικής και νότιας Γάζας, με τους κατοίκους να μιλούν για αδιάκοπο σφυροκόπημα.

Κατά τη διάρκεια της νύχτας, άρματα εισέβαλαν ξανά στα ανατολικά του Μπέιτ Χανούν, στο βόρειο άκρο του θύλακα, χωρίς ωστόσο να διεισδύσουν βαθιά μέσα στην πόλη, είπαν οι κάτοικοι και η Χαμάς. Τα πυρά έφτασαν μέχρι και σε κάποια σχολεία, προκαλώντας πανικό μεταξύ των εκτοπισμένων που έχουν καταφύγει σε αυτά.

Στο Ισραήλ, όπου οι δημόσιες υπηρεσίες και οι επιχειρήσεις ήταν κλειστές λόγω της αργίας του εβραϊκού Πάσχα, ακούστηκαν σειρήνες συναγερμού που προειδοποιούσαν για επικείμενη επίθεση με πυραύλους στις νότιες μεθοριακές πόλεις, ωστόσο δεν αναφέρθηκαν θύματα. Η ένοπλη πτέρυγα του Ισλαμικού Τζιχάντ, οργάνωσης που συνεργάζεται με τη Χαμάς, ανέλαβε την ευθύνη για τις επιθέσεις στις πόλεις Σντερότ και Νιρ Αμ, γεγονός που υποδηλώνει ότι είναι ακόμη σε θέση να εκτοξεύει πυραύλους, έπειτα από σχεδόν 200 ημέρες πολέμου και αφού ισοπεδώθηκε μεγάλη έκταση του παλαιστινιακού θύλακα και εκτοπίστηκαν σχεδόν όλοι οι κάτοικοι, 2,3 εκατομμύρια άνθρωποι.

Πυκνός, μαύρος καπνός υψωνόταν στη βόρεια Γάζα από τα σύνορα του νότιου Ισραήλ. Οι βομβαρδισμοί ήταν σφοδροί στα ανατολικά του Μπέιτ Χανούν και την Τζαμπάλια και συνεχίζονταν σήμερα σε περιοχές όπως η Ζεϊτούν, ένα από τα παλαιότερα προάστια της Πόλης της Γάζας, όπου οι κάτοικοι είπαν ότι σημειώθηκαν τουλάχιστον 10 πλήγματα στον κεντρικό δρόμο, μέσα σε μερικά δευτερόλεπτα.

«Ήταν μια από αυτές τις νύχτες τρόμου που ζούσαμε στην αρχή του πολέμου. Οι βομβαρδισμοί από τα άρματα και τα αεροπλάνα δεν σταματούσαν», είπε η 53χρονη Ουμ Μοχάμαντ, μια μητέρα 6 παιδιών που ζει σε απόσταση 700 μέτρων από τη Ζεϊτούν. «Μάζεψα τα παιδιά μου και τις αδελφές μου που ήρθαν να προφυλαχθούν στο σπίτι μου και προσευχόμασταν για τη ζωή μας ενώ το σπίτι έτρεμε», πρόσθεσε.

Στα δυτικά του Μπέιτ Χανούν, στη Μπέιτ Λαχίγια, χτυπήθηκε ένα τζαμί με αποτέλεσμα να σκοτωθεί ένα αγόρι και να τραυματιστούν πολλοί άλλοι άνθρωποι. Ένας τραυματιοφορέας σκοτώθηκε σε βομβαρδισμό κοντά στο στάδιο της πόλης, σύμφωνα με συναδέλφους του.

Σε άλλο πλήγμα στη Μπέιτ Λαχίγια χτυπήθηκε το πλήθος που είχε συγκεντρωθεί στον παραλιακό δρόμο για να συλλέξει τα πακέτα βοήθειας που ρίχνονταν από αεροπλάνα. Το πρακτορείο Reuters δεν ήταν σε θέση να επιβεβαιώσει αυτούς τους στόχους ή να διαπιστώσει αν υπήρχαν θύματα.

Στο Χαν Γιούνις, μία ημέρα μετά την είσοδο αρμάτων, συνεχίζονταν οι βομβαρδισμοί. Στην κεντρική Γάζα ανασύρθηκαν τέσσερις νεκροί από ένα σπίτι που χτυπήθηκε τη νύχτα στον προσφυγικό καταυλισμό Αλ Νουσεϊράτ.

Ο ισραηλινός στρατός ανέφερε ότι οι ρουκέτες που εκτοξεύτηκαν τη νύχτα προς το ισραηλινό έδαφος προέρχονταν από τη βόρεια Γάζα. Υποστήριξε ότι προχώρησε σε «στοχευμένα πλήγματα ακριβείας», εναντίον θέσεων απ’ όπου εκτοξεύονταν ρουκέτες και ότι σκότωσε πολλούς μαχητές. Στην ανακοίνωσή του διευκρίνισε ότι μαχητικά αεροσκάφη έπληξαν «περίπου 25 στόχους τρομοκρατών» σε όλη τη Λωρίδα της Γάζας και ότι μεταξύ αυτών ήταν «στρατιωτικές υποδομές, παρατηρητήρια, τρομοκράτες, χώροι εκτόξευσης».

AΠΕ-ΜΠΕ

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

ΟΛΕΣ ΟΙ ΕΙΔΗΣΕΙΣ