back to top
27.7 C
Athens
Πέμπτη, 23 Μαΐου, 2024

27.7 C
Athens
Πέμπτη, 23 Μαΐου, 2024

Δ. Αθηναίων: Μέτρα για τα παράνομα τραπεζοκαθίσματα και την κατάληψη κοινοχρήστων χώρων

Διαβάστε επίσης

Κανονιστική πράξη με την οποία θα επιχειρηθεί να μπει μια τάξη στο θέμα των παράνομων τραπεζοκαθισμάτων και της αυθαίρετης κατάληψης κοινοχρήστων χώρων εξήγγειλε ο δήμαρχος Αθηναίων Χάρης Δούκας. 

Μιλώντας στο Δημοτικό Συμβούλιο ο κ. Δούκας αφού υπογράμμισε ότι υπάρχει πρόβλημα από τους επιχειρηματίες που λειτουργούν ασύδοτα εις βάρος της πόλης και των κατοίκων τόνισε ότι σύντομα θα φέρει στο Δημοτικό Συμβούλιο κανονιστική πράξη για την αλλαγή της υφιστάμενης νομικής κατάστασης. Μάλιστα ο κ. Δούκας τόνισε ότι θα υπάρξει σημαντική αύξηση των προστίμων καθώς τα σημερινά πρόστιμα αντιστοιχούν, αναλογικά, στο κόστος ενός καφέ, για τα καταστήματα που παρανομούν.

Για το ίδιο θέμα ο αρμόδιος αντιδήμαρχος Θωμάς Γεωργιάδης είπε ότι από τις αρχές του χρόνου έχουν 2.737 έλεγχοι και έχουν γίνει 1.236 άρσεις τραπεζοκαθισμάτων και παρόλα αυτά το πρόβλημα υπάρχει. Και αυτό όπως είπε γιατί το νομικό καθεστώς που διέπει την τοποθέτηση των τραπεζοκαθισμάτων έχει ατέλειες που ευνοούν τους επιτήδειους επιχειρηματίες.

Ειδικότερα ο κ. Γεωργιάδης επισήμανε την δυνατότητα των επιχειρηματιών να αλλάζουν ΑΦΜ για να γλιτώνουν πρόστιμα να νομικές κυρώσεις, ενώ λόγω των χαμηλών ποσών των προστίμων οι επιχειρηματίες αντικαθιστούν τα κατασχεμένα τραπεζοκαθίσματα τους το αργότερο μέσα σε δύο μέρες αν όχι σε λίγες ώρες. Μάλιστα, ο αρμόδιος για την δημοτική αστυνομία αντιδήμαρχος αναφέρθηκε σε περίπτωση καταστηματάρχη που ήθελε να πληρώσει εκείνη την στιγμή το πρόστιμο για να αφήσει το συνεργείο τα υπό κατάσχεση τραπεζοκαθίσματα στην θέση τους. Επιπλέον κ. Γεωργιάδης είπε ότι γίνονται εντατικοί έλεγχοι στα 3.500 καταστήματα υγειονομικού ενδιαφέροντος που λειτουργούν στην πρωτεύουσα προσθέτοντας ότι σύντομα θα αξιοποιηθεί η νέα τεχνολογία για την καλύτερη αστυνόμευση. Τέλος, πρόσθεσε ότι υπάρχει περιοχή που ελέχθηκε σε ότι αφορά την παράνομη κατάληψη κοινοχρήστων χώρων που σημείωσε αύξηση 436% σε σχέση με τον προηγούμενο έλεγχο που έγινε και με την επιβολή προστίμων!

Τα ξενοδοχεία οφείλουν να προσφέρουν στην πόλη

Την αναγκη τα ξενοδοχεία και τα καταλύματα να προσφέρουν περισσότερο στην πόλη τόνισε για άλλη μια αφορά ο δήμαρχος Αθηναίων Χάρης Δούκας. Ειδικότερα ο κ. Δούκας μιλώντας στο Δημοτικό Συμβούλιο επανέλαβε την πρόταση του να αυξηθεί από το 0,5% που είναι σήμερα στο 2% το τέλος παρεπιδημούντων, όπως ήταν το 2009 που αρχίσει η οικονομική κρίση και το τέλος ανθεκτικότητας να καταλήγει στους δήμους για έργα στην πόλη. 

Οπως είπε ο κ. Δούκας η Αθήνα σήμερα έχει περίπου 700.000 κατοίκους αλλά εξυπηρετεί περίπου 7.000.000 τουρίστες και επισκέπτες με την διαφορά ότι τα χρήματα που εισπράττει από το κράτος αντιστοιχεί στους κατοίκους της και όχι για τους τουρίστες της. Αυτό έχει ως αποτέλεσμα ο δήμος να κινδυνεύει να μην μπορεί να προσφέρει τις υπηρεσίες που χρειάζονται για την κάλυψη αυτών των αναγκών που δημιουργούνται. Και οι αναγκες αυτές που επισημάνθηκαν δεν έχουν να κάνουν μόνο με την καθαριότητα. Εχει να κάνει με τις υπηρεσίες προς τους τουρίστες και τους επισκέπτες, την αστυνόμευση και ασφάλεια αλλά και με τις υποδομές της πόλης.

Μάλιστα όπως είπε χαρακτηριστικά ο δήμαρχος Αθηναίων ο δήμος σήμερα εισπράττει κατά μέσο όρο 0,42 λεπτά του ευρώ ανά τουρίστα όταν πριν 17 χρόνια εισέπραττε τα διπλάσια και με λιγότερους τουρίστες. Τέλος ο κ. Δούκας δήλωσε ότι τα επιπλέον έσοδα από τον τουρισμό θα αξιοποιηθούν σε έργα υποδομής προκειμένου να μην υπάρχουν ανισότητες στις γειτονιές της Αθήνας.

Γιώργος Μανουσακάκης

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ
ΑΘΗΝΑ +
spot_img

Συμβαίνει στην Αθήνα